Έρευνα: Η ψυχική ανθεκτικότητα λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ διαπίστωσαν ότι παρά τη σημαντική αλλά μικρή αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην αρχή της πανδημίας της COVID-19, οι άνθρωποι συνολικά, επέδειξαν ενισχυμένα επίπεδα ψυχικής ανθεκτικότητας κατά τη διάρκεια του 2020. Τα ευρήματα αυτά θέτουν υπό αμφισβήτηση την θεωρία ότι υπήρξε «τσουνάμι» προβλημάτων ψυχικής υγείας εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ψυχολογικό Σύλλογο (American Psychological Association), η «ψυχική ανθεκτικότητα» είναι «η διαδικασία του να προσαρμόζεται κάποιος όταν αντιμετωπίζει αντιξοότητες, τραύμα, τραγωδία, απειλές, ή αυξημένο άγχος».

Η μεγάλης κλίμακας ανασκόπηση 65 μελετών που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Affective Disorders» δείχνει ότι στα μέσα του 2020, τα ποσοστά ψυχικών προβλημάτων ήταν στα προ πανδημίας επίπεδα. Ωστόσο διαπιστώθηκε μεγαλύτερη αύξηση στα περιστατικά κατάθλιψης, ενώ τα άτομα με προβλήματα υγείας, μπορεί να επηρεάστηκαν περισσότερο.

«Η έρευνά μας κατέληξε σε συμπεράσματα που αντιτίθενται στην ιδέα ότι υπήρξε κρίση ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας στον γενικό πληθυσμό ή σε όσους είχαν ήδη ψυχικές παθήσεις. Τα αποτελέσματα στην πραγματικότητα δείχνουν πόσο ψυχικά ανθεκτικοί είναι οι άνθρωποι μετά το πολύ πρώιμο αρχικό σοκ της πανδημίας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Έρικ Ρόμπινσον.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και το Πανεπιστήμιο Μέινουθ, εξέτασαν 65 μελέτες που συνέκριναν την ψυχική υγεία πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Η πρωτογενής μετα-ανάλυση κυρίως ευρωπαϊκών και βορειοαμερικανικών μελετών έδειξε ότι υπήρξε στατιστικά μικρή συνολική αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στα αρχικά στάδια της πανδημίας (Μάρτιος-Απρίλιος 2020). Ωστόσο η σοβαρότητα των προβλημάτων αυτών μειώθηκε σημαντικά κατά τους επόμενους μήνες (Μάιος-Ιούλιος 2020).

Η ερευνητική ομάδα προτείνει ότι αυτό το μοτίβο αποτελεσμάτων μπορεί να αντιπροσωπεύει μια οξεία και φυσιολογική αντίδραση σε ένα απρόβλεπτο και οδυνηρό τραυματικό γεγονός, το οποίο στη συνέχεια ακολουθήθηκε από μια περίοδο ψυχολογικής προσαρμογής και ανθεκτικότητας. Επίσης, οι επιστήμονες δεν βρήκαν ενδείξεις επιδείνωσης των προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των συμμετεχόντων με προϋπάρχοντα ψυχολογικά προβλήματα.

«Διαπιστώσαμε συνολικά ενισχυμένη ψυχική ανθεκτικότητα. Τα τρέχοντα δεδομένα σχετικά με τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες ευθυγραμμίζονται με αυτά τα ευρήματα, καθώς τείνουν να υπάρχουν σταθερά ποσοστά ή να αναφέρονται μειώσεις σε διάφορες χώρες. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη για συνεχή παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, παρακολούθηση της ψυχικής υγείας ιδίως σε περιόδους όπου παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από COVID-19. Οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα είναι επίσης πολύτιμες», τόνισε ο επιστήμονας.

«Η αύξηση των προβλημάτων κατάθλιψης και διαταραχών της διάθεσης που δεν επανήλθαν στα προ πανδημίας επίπεδα, χρήζει προσοχής, καθώς ακόμη και μια μικρή αύξηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες σε επίπεδο πληθυσμού».

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος