Έρευνα: Η παραπληροφόρηση για την κλιματική αλλαγή είναι «ανεξέλεγκτη» στο Facebook

Η παραπληροφόρηση για την κλιματική αλλαγή εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στο Facebook, διαπίστωσε ανάλυση χιλιάδων αναρτήσεων.

Το Κέντρο για την Αντιμετώπιση Ψηφιακού Μίσους (CCDH ) και το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (ISD) δήλωσαν ότι λιγότερο από το 10% των παραπλανητικών αναρτήσεων επισημαίνονται ως παραπληροφόρηση. Το CCDH είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρακολουθεί και ασκεί πιέσεις κατά του διαδικτυακού μίσους και της παραπληροφόρησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τις 7.000 παραπλανητικές αναρτήσεις που αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή ως «υστερία«, «κινδυνολογία», «απάτη», μόνο το 8% χαρακτηρίστηκε ως παραπληροφόρηση.

Το CCDH εξέτασε ένα δείγμα αναρτήσεων του περασμένου έτους που προσέλκυσαν περίπου 700.000 likes και κοινοποιήσεις. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το εργαλείο ανάλυσης κοινωνικών μέσων Newswhip για να αναζητήσουν σειρές λέξεων-κλειδιά, όπως «κλιματική αλλαγή», «υπερθέρμανση του πλανήτη», «απάτη», «ψέμα» και ούτω καθεξής.

Οι ερευνητές εξέτασαν κάθε ανάρτηση για να βεβαιωθούν ότι πληρούσε τον ορισμό της άρνησης του κλίματος και ότι δεν καταδίκαζε τέτοιες πεποιθήσεις. Τα άρθρα που είχαν κοινοποιηθεί ευρέως έκαναν ψευδείς ισχυρισμούς ότι η κλιματική αλλαγή δεν επιβεβαιώνεται από την επιστήμη ή ισχυρίζονταν ότι μπορούν να την καταρρίψουν με δεδομένα. Σύμφωνα με μια άλλη έκθεση, το 69% του σχετικού ψηφιακού περιεχομένου προερχόταν από μόλις 10 εκδότες, οι οποίοι ονομάστηκαν «τοξική δεκάδα».

Πολλά από τα άρθρα αυτά προωθούσαν την ανυπόστατη πεποίθηση ότι θα επιβληθούν «κλιματικά λόκνταουν». Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτές οι αναρτήσεις αντιπροσωπεύουν τις πιο ακραίες απόψεις, λέει το CCDH. Όμως, αν και δεν αποκαλύπτουν την πραγματική κλίμακα της παραπληροφόρησης για το κλίμα στην πλατφόρμα, δείχνουν ότι το συνωμοσιολογικό περιεχόμενο εξαπλώνεται χωρίς να επισημαίνεται ή να αφαιρείται από το Facebook.

Η ομάδα εκστρατείας Stop Funding Hate, που συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (ISD), δήλωσε ότι βρήκε πολύ περισσότερη παραπληροφόρηση που γενικότερα «υπονομεύει την ύπαρξη ή τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την ανθρώπινη επιρροή στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη για επείγουσα δράση».

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (4/11) ανέλυσε 48.700 αναρτήσεις την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021 και διαπίστωσε ότι μόλις το 3,6% των αναρτήσεων που περιείχαν παραπληροφόρηση για το κλίμα, έφεραν ετικέτα ελέγχου γεγονότων.

Η ομάδα εντόπισε επίσης 113 διαφημίσεις στο Facebook με μηνύματα όπως «η κλιματική αλλαγή είναι απάτη» την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021 με εκτιμώμενη δαπάνη μεταξύ 58.000- 75.000 δολαρίων.

Ο ρόλος του Facebook

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια των γερμανικών εκλογών του 2021, οι περισσότερες από τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην πλατφόρμα, είτε αμφισβητούσαν την κλιματική αλλαγή είτε επέκριναν τις δράσεις για το κλίμα. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι περισσότερες από τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις στο Facebook (19 από τις 25) υποστήριζαν ότι τάσσονται κατά της δράσης για το κλίμα. Στο Twitter, από την άλλη πλευρά, οι περισσότερες αναρτήσεις προωθούσαν τα επιστημονικά στοιχεία ή υποστήριζαν τη δράση για το κλίμα.

Προσεγγίζοντας το παγκόσμιο κοινό

Παρόλο που η πλειοψηφία των εκδοτών που ήταν υπεύθυνοι για τις παραπλανητικές αναρτήσεις ήταν στις ΗΠΑ, πολλοί ακόλουθοί τους ήταν στη Βραζιλία, την Ινδία, την Πολωνία, την Αϊτή, το Μεξικό, την Ταϊλάνδη, τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι οι 700.000 αλληλεπιδράσεις με τις αναρτήσεις που ανέλυσε το CCDH αποτελούν ένα μικρό κλάσμα των συνολικών 200 εκατομμυρίων αλληλεπιδράσεων με περιεχόμενο που αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή.

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος