Έρευνα: Η καθυστέρηση χειρουργικών επεμβάσεων σε ασθενείς με Covid-19 μειώνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικού θανάτου

Για τουλάχιστον 7 εβδομάδες μετά τη διάγνωση της λοίμωξης Covid-19 πρέπει να καθυστερούνται οι χειρουργικές επεμβάσεις όσων έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, εφόσον αυτό είναι δυνατό, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ασθενών με κορονοϊό οι οποίοι εξακολουθούν να παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου που ο ιός προκαλεί. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές που συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση μιας διεθνούς μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Αναισθησιολογίας «Anaesthesia».

Όπως επισημαίνεται και σε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μια χειρουργική επέμβαση -σε άτομο που νοσεί από την Covid-19- να αποβεί θανατηφόρα. Ως εκ τούτου, τα χειρουργεία σε ασθενείς με κορονοϊό χρειάζεται να καθυστερούνται όταν αυτό είναι εφικτό, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους οι επιστήμονες των διεθνών χειρουργικών ομάδων COVIDSurg Collaborative και GlobalSurg Collaborative εξέτασαν στοιχεία που αφορούσαν 140.231 χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε 116 χώρες. Από το σύνολο των επεμβάσεων που μελετήθηκαν, οι 3.127 (ποσοστό 2,2%) αφορούσαν ασθενείς που παράλληλα είχαν προσβλυθεί από κορονοϊό. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης: η θνητότητα σε ασθενείς χωρίς λοίμωξη Covid-19 ήταν στο 1,4%, 30 ημέρες μετά το χειρουργείο. Το ποσοστό θνητότητας ανέβαινε στο 9,1% για τους ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό μέσα στις δύο προηγούμενες εβδομάδες από την επέμβαση, έφτανε το 6,9% για όσους εμφάνισαν λοίμωξη από τον  SARS-CoV-2 τρεις έως τέσσερις εβδομάδες πριν από το χειρουργείο, και το 5,5% όταν η επέμβαση είχε γίνει πέντε έως έξι εβδομάδες μετά τη διάγνωση Covid-19. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κίνδυνος μετεγχειρητικών θανάτων σε ασθενείς με Covid-19 μειωνόταν στο 2% σε περιπτώσεις χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνταν επτά εβδομάδες μετά από την αρχική λοίμωξη του κορονοϊού. Πάντως, για τους ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον ιό και εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν (επίμονα) συμπτώματα, η θνητότητα ήταν 6% έναν μήνα μετά την επέμβαση, ακόμη κι αν είχε μεσολαβήσει διάστημα επτά εβδομάδων από τη διάγνωση της Covid-19.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες θανάτου είναι περίπου τετραπλάσιες στους ασθενείς που εγχειρίζονται σε διάστημα έξι εβδομάδων μετά από διάγνωση της Covid-19. Για αυτόν τον λόγο, «οι ασθενείς με συνεχιζόμενα συμπτώματα τουλάχιστον επί επτά εβδομάδες μετά τη διάγνωση κορονοϊού πιθανώς θα ωφεληθούν από μία περαιτέρω καθυστέρηση (του χειρουργείου)», επισημαίνουν οι ειδικοί.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Φωτογραφία: Associated Press (αρχείο)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος