Έρευνα: Η φτώχεια και η εγκληματικότητα επηρεάζουν τον εγκέφαλο των νεογέννητων

Η φτώχεια και η εγκληματικότητα μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες στην υγεία ενός παιδιού. Όμως μια νέα μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις έδειξε ότι ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τη δομή και τη λειτουργία των νεαρών εγκεφάλων ακόμη και πριν τη γέννηση.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open» διαπίστωσε ότι οι μαγνητικές τομογραφίες που πραγματοποιήθηκαν σε υγιή νεογέννητα ενώ αυτά κοιμόντουσαν, έδειξαν ότι τα μωρά των μητέρων που αντιμετώπιζαν προβλήματα όπως η φτώχεια, έτειναν να γεννιούνται με μικρότερους εγκεφάλους από τα μωρά των οποίων οι μητέρες είχαν υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα.

Οι μαγνητικές τομογραφίες των νεογέννητων που γεννήθηκαν σε συνθήκες φτώχειας αποκάλυψαν μικρότερους όγκους φλοιώδους φαιάς ουσίας, υποφλοιώδους φαιάς ουσίας και λευκής ουσίας. Οι σαρώσεις του εγκεφάλου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μόλις λίγες ημέρες έως εβδομάδες μετά τη γέννηση, έδειξαν επίσης ενδείξεις για μικρότερη αναδίπλωση του εγκεφάλου μεταξύ των βρεφών που γεννήθηκαν από μητέρες που ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας. Οι λιγότερες και ρηχότερες πτυχώσεις υποδηλώνουν συνήθως ανωριμότητα του εγκεφάλου. Ο υγιής ανθρώπινος εγκέφαλος διπλώνει καθώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται, παρέχοντας στον εγκεφαλικό φλοιό μεγαλύτερη λειτουργική επιφάνεια.

Μια δεύτερη μελέτη από το ίδιο δείγμα 399 μητέρων και των μωρών τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Biological Psychiatry» – αναφέρει ότι οι έγκυες που ζούσαν σε γειτονιές με υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, γέννησαν βρέφη των οποίων ο εγκέφαλος λειτουργούσε διαφορετικά κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους σε σχέση με τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που ζούσαν σε ασφαλέστερες γειτονιές. Οι μαγνητικές τομογραφίες των μωρών των οποίων οι μητέρες είχαν βιώσει εγκληματικότητα, εμφάνισαν ασθενέστερες συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών δομών που επεξεργάζονται τα συναισθήματα και των δομών που βοηθούν στη ρύθμιση και τον έλεγχο αυτών των συναισθημάτων. Το μητρικό στρες πιστεύεται ότι είναι ένας από τους λόγους για τις ασθενέστερες συνδέσεις στον εγκέφαλο των μωρών.

«Οι μελέτες αυτές αποδεικνύουν ότι οι εμπειρίες της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους», δήλωσε ο Κρίστοφερ Σμάιζερ, ένας από τους κύριους ερευνητές της μελέτης.

«Αναλύουμε τον τρόπο με τον οποίο οι περιοχές του εγκεφάλου αναπτύσσονται και σχηματίζουν πρώιμα λειτουργικά δίκτυα, επειδή ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι δομές αναπτύσσονται και συνεργάζονται, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και συμπεριφορά», εξήγησε ο ερευνητής.

Τα μωρά που συμμετείχαν στη μελέτη γεννήθηκαν από το 2017 έως το 2020, πριν από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19.  Στη μελέτη που αφορούσε τις επιπτώσεις της φτώχειας, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 280 μητέρες και τα νεογέννητά τους.

«Το κοινωνικό μειονέκτημα επηρέασε πολλές δομές του εγκεφάλου, αλλά δεν υπήρχαν σημαντικές επιπτώσεις που να σχετίζονται με το ψυχοκοινωνικό στρες», δήλωσε η Ρετζίνα Τρίπλετ, μεταδιδακτορική φοιτήτρια στη νευρολογία και κύρια συγγραφέας της μελέτης.

«Η ανησυχία μας είναι ότι καθώς τα μωρά ξεκινούν τη ζωή τους με αυτές τις μικρότερες δομές, ο εγκέφαλός τους μπορεί να μην αναπτυχθεί με τον ίδιο υγιή τρόπο όπως ο εγκέφαλος των μωρών των οποίων οι μητέρες έχουν υψηλότερο εισόδημα».

Στη δεύτερη μελέτη, η οποία συνέδεσε τη διαβίωση σε γειτονιές με υψηλή εγκληματικότητα με ασθενέστερες λειτουργικές συνδέσεις στον εγκέφαλο των νεογέννητων, η Ρεμπέκα Μπρέιντι, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ιατρικών Επιστημόνων του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και κύρια συγγραφέας, διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις της έκθεσης στην εγκληματικότητα επικεντρώνονταν σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου των βρεφών.

«Η διαβίωση σε μια περιοχή με υψηλή εγκληματικότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να έχει πιο συγκεκριμένες επιπτώσεις στις περιοχές επεξεργασίας συναισθημάτων του εγκεφάλου των μωρών», εξήγησε η Μπρέιντι. «Διαπιστώσαμε ότι αυτή η αποδυνάμωση των λειτουργικών συνδέσεων μεταξύ των δομών επεξεργασίας συναισθημάτων στον εγκέφαλο των μωρών, ήταν πολύ ισχυρή όταν ελέγξαμε άλλους παράγοντες όπως η φτώχεια», κατέληξε η ερευνήτρια.

ΠΗΓΗ: Eurekalert

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος