Έρευνα: Η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου στην καθημερινή διατροφή επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο με πολλαπλά οφέλη για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου στην καθημερινή διατροφή οδηγεί σε καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, διαπίστωσαν ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη μαγνησίου εμπλέκεται στις βιολογικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη γήρανση του εγκεφάλου και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του νευροεκφυλισμού που οδηγεί στην άνοια. H αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο, όπως το σπανάκι και οι ξηροί καρποί, θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 6.001 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 40 έως 73 ετών, χωρίς ιστορικό νευρολογικών διαταραχών. Διαπιστώθηκε ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερα από 550 mg μαγνησίου καθημερινά, η ηλικία του εγκεφάλου τους είναι κατά ένα χρόνο μικρότερη όταν φτάνουν τα 55 χρόνια, σε σχέση με εκείνους που προσλαμβάνουν 350 mg μαγνησίου την ημέρα. Οι γυναίκες φάνηκε να ωφελούνται περισσότερο από την αύξηση πρόσληψης μαγνησίου, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου κατά 41% θα μπορούσε να οδηγήσει σε μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου λόγω ηλικίας, η οποία σχετίζεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο ή καθυστερημένη εμφάνιση άνοιας στην τρίτη ηλικία», αναφέρει σε δελτίο τύπου η επικεφαλής συγγραφέας και διδακτορική ερευνήτρια Khawlah Alateeq, από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας. «Η έρευνα αυτή αναδεικνύει τα πιθανά οφέλη μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο και τον ρόλο που διαδραματίζει στην καλή υγεία του εγκεφάλου».

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης τους, οι ερευνητές συνιστούν την αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου από νεαρή ηλικία. Συστήνουν επίσης την συχνή κατανάλωση τροφών όπως μπανάνες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αβοκάντο, κάσιους, αμύγδαλα, όσπρια, τόφου, λιπαρά ψάρια, σπόροι, δημητριακά ολικής αλέσεως και μαύρη σοκολάτα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «European Journal of Nutrition».

ΠΗΓΗ: Studyfinds

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος