Έρευνα: Η αξιοπιστία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης ποικίλλει ανάλογα με τα κύματα της COVID-19

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση των εστιών μεταδοτικών ασθενειών, όπως η COVID-19. Η μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, διαπίστωσε ότι τα προειδοποιητικά σήματα θα μπορούσαν να εντοπιστούν εβδομάδες νωρίτερα από οποιαδήποτε ταχεία αύξηση των κρουσμάτων.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βελτιώσουν την ακρίβεια των αποφάσεών τους και να επιτρέψουν έγκαιρες παρεμβάσεις, αν χρειαστεί.

Χρησιμοποιώντας μια νέα, διαδοχική ανάλυση σε συνδυασμό με καθημερινά δεδομένα κρουσμάτων COVID-19 σε 24 χώρες, η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου στο «Biology Letters», υποδηλώνει ότι τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης μπορούν να προβλέψουν τα επόμενα κύματα της COVID-19.

Έρευνα: Η αξιοπιστία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης ποικίλλει ανάλογα με τα κύματα της COVID-19
(Royal Society Publishing)

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα προειδοποιητικά σήματα ήταν τακτικά ανιχνεύσιμα πριν από τις εκθετικές μεταβολές των κρουσμάτων, αλλά η αξιοπιστία τους εξαρτιόταν από το χρονικό διάστημα μεταξύ των διαδοχικών κυμάτων μόλυνσης και τη μαθηματική πιθανότητα μιας κρίσιμης μετάβασης. Κατά συνέπεια, πρόβλεψαν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα κύματα με μειωμένο δείκτη R (βασικός αριθμός αναπαραγωγής) αρκετά νωρίτερα πριν το ξέσπασμα.

«Γνωρίζαμε πάντα ότι κάθε τεχνική που μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση της νόσου, θα ήταν χρήσιμη για την προστασία της ανθρώπινης υγείας», δήλωσε ο Ντάνκαν Ο’ Μπρίεν από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Μπρίστολ.

«Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης ήταν πιο αξιόπιστα πριν από το δεύτερο κύμα της COVID-19 και παρόλο που ήταν λιγότερο ακριβή στο πρώτο και το τρίτο κύμα, μπορούσαν να εντοπίσουν οποιαδήποτε ταχεία αύξηση των κρουσμάτων αρκετά νωρίτερα.

«Υπάρχουν πολλά αντικρουόμενα στοιχεία γύρω από τη χρήση των συστημάτων αυτών στην επιδημιολογία, οπότε ελπίζουμε ότι ορισμένα από τα μεθοδολογικά σημεία που θέτουμε σε αυτή τη μελέτη, θα βοηθήσουν και άλλους να διαχωρίσουν την περίπλοκη συμπεριφορά αυτών των προειδοποιήσεων».

Η ερμηνεία των προειδοποιητικών σημάτων μπορεί να είναι δύσκολη όταν χρησιμοποιούνται δεδομένα του πραγματικού κόσμου, λόγω της ανάγκης τους για συγκεκριμένες μαθηματικές συνθήκες. Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να διερευνήσουν πώς οι μεθοδολογικές διαφορές που επισημαίνουν στη μελέτη τους, βελτιώνουν τις γενικές εκτιμήσεις της δυναμικής της νόσου.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος