Έρευνα: Ένας στους τρεις ασθενείς με μακρόχρονη Covid-19 δεν εμφάνισε καθόλου συμπτώματα στην αρχή της λοίμωξης

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας Αμερικανικής μελέτης, η οποία φέρνει στο φως σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη λεγόμενη μακρά Covid-19, περίπου ένας στους τρεις από τους ανθρώπους που υποφέρουν για μήνες από επίμονα συμπτώματα της μακρόχρονης νόσου ξεκίνησε με ασυμπτωματική λοίμωξη.

Στο πλαίσιο της έρευνας -μιας από τις πρώτες που εστίασε αποκλειστικά σε περιπτώσεις ατόμων τα οποία δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν όταν μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2– οι επιστήμονες ανέλυσαν ιατρικά αρχεία 1.407 ανθρώπων στην Καλιφόρνια, οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Το 27% αυτών (382 άτομα) περισσότερο από δύο μήνες μετά την αρχική διάγνωσή τους, εμφάνιζαν συμπτώματα της Covid-19 (δύσπνοια, πόνο στο στήθος, στην κοιλιά, βήχα κ.α.) Όπως επισήμαναν οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο επιστημονικό περιοδικό medRxiv, σχεδόν το ένα τρίτο αυτών των ατόμων (32%) με τα μακροχρόνια συμπτώματα ήταν πλήρως ασυμπτωματικοί κατά την αρχική φάση της λοίμωξης, έως τη δέκατη ημέρα μετά το (θετικό) τεστ κορονοϊού στο οποίο είχαν υποβληθεί.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Νοσηλευτικής, Melissa D. Pinto, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια κατέληξαν σε ένα ακόμα συμπέρασμα: Τα μακροχρόνια συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός μπορεί να παρατηρηθούν σε άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων, ακόμα και στα παιδιά. Επιπλέον, από τις αναλύσεις των στοιχείων φάνηκε ότι από τα επίμονα προβλήματα της Covid-19 υποφέρουν περισσότερο οι γυναίκες (59%) παρά οι άντρες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη μόλυνση από τον κορονοϊό μπορεί να διαρκέσουν έξι μήνες –ή και παραπάνω- έπειτα από την αρχική λοίμωξη. Η κατανόηση των συμπτωμάτων της μακράς Covid-19 αποτελεί προτεραιότητα για τους γιατρούς και τους ερευνητές, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι που αντιμετώπισαν στον κορονοϊό αναφέρουν πως η λοίμωξη επηρέασε (ή επηρεάζει) τη λειτουργικότητά τους σε σχέση με την καθημερινότητα.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The New York Times

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος