Έρευνα: Ελαφρά αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας αντιμετωπίζουν οι νοσηλευόμενοι με Covid-19

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας καινούριας αμερικανικής έρευνας, οι ασθενείς που νοσηλεύονται εξαιτίας της Covid-19 αντιμετωπίζουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, ακόμη και αν δεν έχουν ιστορικό καρδιοπάθειας και δεν αντιμετωπίζουν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης των επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of American College of Cardiology). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι ειδικοί, παρόλο που τα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας σε ασθενείς που νοσηλεύονται εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο SARS-CoV-2 είναι σπάνια, οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και αυτό το ενδεχόμενο.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι ασθενείς με κορονοϊό που είχαν ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Ωστόσο, δεν είναι γνωστός με ακρίβεια ο μηχανισμός, μέσω του οποίου εκδηλώνεται η καρδιακή ανεπάρκεια στους ασθενείς.

Στο πλαίσιο της μελέτης, εξετάστηκαν από τους ερευνητές στοιχεία για 6.439 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 σε διάφορα νοσοκομεία των ΗΠΑ, με μέση ηλικία τα 64 έτη. Οι 37 εκ των ασθενών (ποσοστό 0,6%), χωρίς ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, εμφάνισαν το εν λόγω πρόβλημα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους λόγω κορονοϊού. Από αυτούς τους 37, οι οκτώ (22%) δεν είχαν κανένα προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ούτε αντιμετώπιζαν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι 14 είχαν καρδιολογικό ιστορικό (αλλά όχι καρδιακής ανεπάρκειας) και οι 15 όχι καρδιοπάθεια, αλλά έναν τουλάχιστον παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι 8 ασθενείς, που δεν είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας ούτε αντιμετώπιζαν κάποιον παράγοντα κινδύνου, είχαν μέση ηλικία τα 43 έτη, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άντρες και είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος. Οι ασθενείς με ιστορικό ή παράγοντες κινδύνου ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία, 73ων ετών κατά μέσο όρο. Το διάστημα νοσηλείας ήταν παρόμοιο για όλους τους ασθενείς (7 ημέρες κατά μέσο όρο). Παρόμοιο ήταν και το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών.

Από προηγούμενη μελέτη της ίδιας ομάδας επιστημόνων, είχε φανεί ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονταν με Covid-19 και είχαν ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας ήταν πιθανότερο να νοσηλευθούν για περισσότερο διάστημα, αντιμετώπιζαν περίπου τριπλάσιο κίνδυνο διασωλήνωσης και διπλάσιο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με εκείνους που είχαν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 αλλά δεν είχαν αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα με την καρδιά τους.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ sciencedirect.com

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος