Έρευνα: Χιλιάδες λίμνες θα μείνουν χωρίς πάγους λόγω της κλιματικής αλλαγής

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, χωρίς πάγους θα μείνουν τον χειμώνα χιλιάδες λίμνες του βόρειου ημισφαιρίου στην Ευρώπη, στον Καναδά, στην Αμερική και στην Ασία, εξαιτίας της ανόδου που σημειώνεται στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η πιο ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα του είδους μέχρι σήμερα βασίστηκε σε παρατηρήσεις 513 λιμνών. Τα αποτελέσματα της μελέτης, επικεφαλής της οποίας ήταν η Σάπνα Σάρμα, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Υόρκης στο Τορόντο, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Climate Change”.

Όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα του BBC, οι ερευνητές εκτιμούν ότι, για το διάστημα μιας γενιάς  περισσότερες από 35.000 λίμνες δεν θα καλύπτονται πια από πάγο τους χειμερινούς μήνες.

Σε πολλές περιπτώσεις, αν οι λίμνες χάσουν το κάλυμμά τους από πάγο, είναι πιθανό να επηρεαστούν σημαντικά οι ζωές για περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κοντά σε αυτές τις λίμνες. Σημαντικές επιπτώσεις αναμένεται να υπάρξουν και ως προς το ζήτημα της παροχής πόσιμου νερού, καθώς και σε σχέση με τα αποθέματα αλιείας.

Περίπου 14.800 λίμνες στον Καναδά, στις ΗΠΑ και στη βόρεια Ευρώπη έχουν σήμερα πάγους μόνο όταν οι χειμώνες είναι πολύ κρύοι, ενώ μένουν με ελάχιστους ή καθόλου πάγους, όταν οι χειμώνες είναι πιο ζεστοί. Αν η άνοδος της θερμοκρασίας φθάσει τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, τότε οι λίμνες χωρίς πάγους θα ξεπεράσουν τις 35.000.

«Δεν χρειάζεται μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας για να γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις. Συμβαίνει αυτή τη στιγμή – ήδη η Λίμνη Σουπίριορ δεν παγώνει πια κάθε χειμώνα. Το ίδιο και οι άλλες Μεγάλες Λίμνες. Έχουμε τέτοια παραδείγματα από όλο τον κόσμο λιμνών που υφίστανται αυτή τη μεγάλη αλλαγή και προβλέπουμε ότι αυτό θα συμβεί σε περισσότερες λίμνες στο μέλλον», επισήμανε η επικεφαλής της νέας έρευνας, δρ Σάρμα.

Εφόσον οι επιφάνειες των λιμνών στο βόρειο ημισφαίριο της Ευρώπης καλύπτονται από πάγο, όσοι ζουν στα κοντινές κοινότητες μπορούν να διασχίσουν τις λίμνες με τα πόδια ή με οχήματα, πράγμα που τους επιτρέπει να προμηθεύονται τρόφιμα και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της καθημερινότητας. Γεγονός είναι επίσης ότι, οι λίμνες που δεν παγώνουν κατά τους χειμερινούς μήνες,  τείνουν να χάνουν περισσότερο νερό μέσω εξάτμισης των υδάτων.

Από τη μεριά της, η ερευνήτρια δρ Κάθριν Ο’Ράιλι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ιλινόις δήλωσε: «Τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας δεν θα δουν κάτι που εμείς το θεωρούμε δεδομένο».

Περίπου 117 εκατομμύρια λίμνες υπάρχουν σήμερα στη Γη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Luca Bruno

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος