Έρευνα: Αποτελεσματική στη θεραπεία της σοβαρής κατάθλιψης η ψιλοκυβίνη των «μαγικών μανιταριών»

Η ψιλοκυβίνη, η παραισθησιογόνος ουσία που βρίσκεται στα «μαγικά μανιτάρια», βοήθησε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σε άτομα με δύσκολα αντιμετωπίσιμη κατάθλιψη στη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή του είδους της μέχρι σήμερα.

Νωρίτερα φέτος, μια μικρή μελέτη υπέδειξε ότι η ψιλοκυβίνη μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά με το κοινό αντικαταθλιπτικό εσκιταλοπράμη, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της μέτριας και σοβαρής κατάθλιψης. Η νέα δοκιμή που διεξήγε η φαρμακευτική εταιρεία Compass Pathways, είναι η μεγαλύτερη δοκιμή χρυσού προτύπου της ψιλοκυβίνης μέχρι σήμερα, οπότε τα αποτελέσματά της θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από προηγούμενες έρευνες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της δοκιμής δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους ή δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 233 εθελοντές από την Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, καθεμία από τις οποίες έλαβε διαφορετική δόση ψιλοκυβίνης σε συνδυασμό με ψυχολογική υποστήριξη. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν σταματήσει να παίρνουν αντικαταθλιπτικά πριν από την έναρξη της δοκιμής.

Εβδομήντα εννέα ασθενείς έλαβαν μια εφάπαξ δόση 25 χιλιοστογραμμαρίων, 75 έλαβαν 10 χιλιοστογραμμάρια και 79 έλαβαν 1 χιλιοστογραμμάριο. Η χαμηλότερη δόση λειτούργησε ουσιαστικά ως εικονικό φάρμακο (placebo), πράγμα που σημαίνει ότι χρησίμευσε ως σημείο σύγκρισης για τις θεραπείες με τις υψηλότερες δόσεις. Η κλινική δοκιμή ήταν διπλά τυφλή, δηλαδή ούτε οι επιστήμονες ούτε οι συμμετέχοντες γνώριζαν ποια δόση θεραπείας χορηγήθηκε σε κάθε ασθενή.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς της πρώτης ομάδας (25 χιλιοστόγραμμα), βίωσαν σημαντική μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε η μικρότερη δόση (1 χιλιοστόγραμμο), η οποία λειτούργησε ως εικονικό φάρμακο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την κλίμακα αξιολόγησης της κατάθλιψης Montgomery-Asberg (MADRS), για να αξιολογήσουν τα συμπτώματα των συμμετεχόντων πριν από τη θεραπεία και στη συνέχεια τρεις εβδομάδες μετά.

Συνολικά, το 29,1% των ασθενών στην ομάδα της υψηλότερης δόσης βρισκόταν σε ύφεση τρεις εβδομάδες μετά τη θεραπεία, σε σύγκριση με το 7,6% των ασθενών της ομάδας ελέγχου. Τρεις μήνες μετά τη θεραπεία, πάνω από το ένα τέταρτο των ασθενών που έλαβαν την υψηλότερη δόση, εξακολουθούσαν να είναι σε ύφεση.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, 12 συμμετέχοντες εμφάνισαν ένα «σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν», όπως αυτοκτονική συμπεριφορά, σκόπιμο αυτοτραυματισμό ή αυτοκτονικό ιδεασμό. Πέντε από αυτούς τους συμμετέχοντες ήταν στην πρώτη ομάδα, έξι ήταν στην ομάδα των 10 χιλιοστογραμμαρίων και ένας ήταν στην ομάδα του 1 χιλιοστογραμμαρίου. Αυτού του είδους τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σε άτομα με ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη, και ορισμένα από τα περιστατικά αυτοκτονικής συμπεριφοράς συνέβησαν σε ασθενείς που «ουσιαστικά δεν ανταποκρίνονταν» στη θεραπεία, δήλωσε ο Γκάι Γκούντγουιν, επικεφαλής ιατρός της Compass Pathways.

Επειδή ο αριθμός των ατόμων που εμφάνισαν σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα ήταν μικρός, δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στη συχνότητα εμφάνισης αυτών των ανεπιθύμητων συμβάντων μεταξύ των τριών ομάδων, ανέφερε η STAT. Ωστόσο, η Compass Pathways σχεδιάζει να αξιολογήσει τα δεδομένα πιο λεπτομερώς, για να δει αν υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ της δοσολογίας της ψιλοκυβίνης και της πιθανότητας αυτοκτονικού ιδεασμού.

Συνολικά, τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι «εξαιρετικά ελπιδοφόρα, αν και μας λείπουν ακόμη πολλά δεδομένα», δήλωσε ο Μπόρις Χάιφετς, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο οποίος μελετά τα ψυχεδελικά, αλλά δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Δεδομένων των καλών αποτελεσμάτων, η Compass Pathways σχεδιάζει να προχωρήσει σε κλινική δοκιμή της ψιλοκυβίνης σε προχωρημένο στάδιο, πιθανότατα με τη χρήση της δόσης των 25 χιλιοστογραμμαρίων, αλλά αυτή η λεπτομέρεια πρέπει ακόμη να συζητηθεί με τις ρυθμιστικές αρχές, δήλωσε ο Λαρς Κρίστιαν Γουάιλντ, συνιδρυτής και πρόεδρος της Compass Pathways, στην STAT.  Η πρόσφατη δοκιμή ήταν μια λεγόμενη δοκιμή Φάσης 2Β, η οποία είχε ως στόχο να βρει την κατάλληλη δόση. Η επόμενη δοκιμή Φάσης 3, θα δοκιμάσει την επιλεγμένη δόση σε μεγαλύτερη ομάδα.

ΠΗΓΗ: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος