Έρευνα: Αποτελεσματική η δεξαμεθαζόνη κατά της βαριάς Covid-19 ακόμη και στους διαβητικούς

Η χρήση του στεροειδούς δεξαμεθαζόνη είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική θεραπεία κατά της Covid-19, μειώνοντας τη βαριά νόσο και τους θανάτους ακόμη και στους ασθενείς με διαβήτη, αν και οι πιθανές επιπλοκές του φαρμάκου στους διαβητικούς θα πρέπει να παρακολουθούνται. Αυτό δείχνει η μεγάλη βρετανική μελέτη RECOVERY.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Βικτόρια Σάλεμ του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στο Εδιμβούργο, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.300 ασθενείς σε νοσοκομεία, από τους οποίους οι 1.372 πήραν δεξαμεθαζόνη και οι 889 δεν πήραν.

Διαπιστώθηκε ότι στην πρώτη ομάδα του φαρμάκου υπήρξε σημαντική μείωση κατά 56% του κινδύνου εισαγωγής σε ΜΕΘ και θανάτου, κάτι που αφορούσε και τους διαβητικούς. Αν και στους τελευταίους υπήρξε συχνά η ανάγκη για χορήγηση επιπρόσθετων φαρμάκων, προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου (δυσγλυκαιμία), ενώ σε μία μικρή μειονότητα των ασθενών Covid-19 με διαβήτη παρουσιάστηκαν σοβαρές διαβητικές επιπλοκές μετά τη χορήγηση δεξαμεθαζόνης. Όμως, ούτε στους τελευταίους αυξήθηκε ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ ή θανάτου λόγω Covid-19.

Η δεξαμεθαζόνη χρησιμοποιείται ευρέως στους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 ήδη από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όμως είναι γνωστό ότι ως ισχυρό στεροειδές μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα επιδεινώνοντας έναν προϋπάρχοντα διαβήτη ή και να προκαλέσει νέο διαβήτη. Η πανδημία και η ανάγκη να σωθούν ζωές ώθησε τους γιατρούς στην εκτεταμένη χρήση δεξαμεθαζόνης, αν και υπήρχε μία αβεβαιότητα για τις πιθανές επιπτώσεις της στους ασθενείς με διαβήτη.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι, παρά τις όποιες επιπλοκές στο επίπεδο της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, το εν λόγω φάρμακο παραμένει μία φθηνή, σωτήρια και αποτελεσματική θεραπεία για την Covid-19, εφόσον οι διαβητικοί ασθενείς -οι οποίοι ανήκουν γενικά στην ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή Covid-19- παρακολουθούνται στενά για τυχόν σοβαρότερες επιπλοκές στον διαβήτη τους. Η REVOVERY επιβεβαιώνει, όπως ανέφερε η Σάλεμ, ότι η προστασία της δεξαμεθαζόνης και η μείωση του κινδύνου θανάτου από Covid-19 δεν είναι μικρότερη στους διαβητικούς.

Η ίδια σημείωσε: «Ανησυχούσαμε ότι η δεξαμεθαζόνη ήταν σπαθί με δύο κόψεις για τους ασθενείς με διαβήτη. Αλλά μολονότι -πράγματι- είδαμε, με τη νέα μελέτη, μία αύξηση και μία επιδείνωση στον διαβήτη λόγω αυτού του φαρμάκου, οι θάνατοι ήταν σημαντικά μειωμένοι για όλους τους ασθενείς. Τώρα, πλέον, νιώθουμε εμπιστοσύνη για τη χρήση δεξαμεθαζόνης στους ασθενείς με διαβήτη στο μέλλον, με την υποσημείωση ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πρόσκαιρη επιδείνωση του διαβήτη τους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος