Έρευνα: Άνοδος του αντισημιτισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το TikTok

Ο αντισημιτισμός οργιάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Instagram, με τους νέους να εκτίθενται όλο και περισσότερο σε ρητορική μίσους, σύμφωνα με μια έκθεση ευρωπαϊκών οργανώσεων που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης Hope Not Hate, ο αντισημιτισμός διαδίδεται ευρέως στο διαδίκτυο μέσω των θεωριών συνωμοσίας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για παράδειγμα, η αναζήτηση της έκφρασης «νέα παγκόσμια τάξη» (μια αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας) στο Google, κατέρριψε ρεκόρ 15ετίας.

Ένα φόρουμ στον ιστότοπο Reddit που είναι αφιερωμένο σε θεωρίες συνωμοσίας, πολλές από τις οποίες περιέχουν αντισημιτικό περιεχόμενο, αύξησε τους χρήστες κατά 500.000 το χρονικό διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Νοεμβρίου 2020.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το πιο ακραίο και βίαιο περιεχόμενο βρισκόταν σε πιο εξειδικευμένες πλατφόρμες όπως το Telegram, το Parler και το 4chan. Ωστόσο, εξέφρασε τον φόβο ότι οι μεγαλύτερες πλατφόρμες, όπως είναι το Instagram και το TikTok, χρησιμοποιούνται για να διαδίδονται αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας.

Αυτή η έκθεση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων προς τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κατάχρησης των πλατφορμών τους. Η νέα έρευνα έγινε σε συνεργασία με την ομάδα κατά του μίσους Amadeu Antonio Foundation, που εδρεύει στη Γερμανία, και τη σουηδική Expo Foundation.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν «εκατομμύρια» αποτελέσματα για hashtags που σχετίζονται με αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας στο Instagram. Στο TikTok, μια συλλογή από μόλις τρία hashtags που συνδέονται με τον αντισημιτισμό, προβλήθηκε περισσότερες από 25 εκατομμύρια φορές μέσα σε έξι μήνες.

Η έρευνα σημείωσε ότι σχεδόν το 70% των παγκόσμιων χρηστών του Instagram είναι ηλικίας 13 έως 34 ετών, ενώ το 69% των χρηστών του TikTok είναι ηλικίας 16 έως 24 ετών.

Ο επικεφαλής της έρευνας της Hope Not Hate, Τζο Μάλχολ, δήλωσε ότι η ομάδα εντόπισε αντισημιτικό περιεχόμενο σε κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ερεύνησε, μετά από «10 χρόνια προσπαθειών για την εξάλειψη της ρητορικής μίσους».

«Η πραγματικότητα είναι ότι η έλλειψη δράσης από τις τεχνολογικές πλατφόρμες όχι μόνο εξέθεσε τους ανθρώπους στη ρητορική μίσους, αλλά έχει πλέον δημιουργήσει διαδικτυακούς χώρους όπου ο αντισημιτισμός ανθίζει, με τραγικές και μακροχρόνιες συνέπειες, αφήνοντας τις εβραϊκές κοινότητες εκτεθειμένες στον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Φτάνει πια! Είναι πλέον καιρός να δούμε μια ισχυρή δέσμευση για την απαγόρευση κάθε μορφής αντισημιτισμού και ρητορικής μίσους σε όλο τον τομέα της τεχνολογίας», δήλωσε ο Μάλχολ.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι «ο αντισημιτισμός είναι απολύτως απαράδεκτος και δεν τον επιτρέπουμε πουθενά στο Instagram. Πάντα αφαιρούσαμε τις επιθέσεις εναντίον ανθρώπων με βάση τη θρησκεία τους και πέρυσι κάναμε σημαντικές ενημερώσεις στις πολιτικές μας, για να αφαιρέσουμε οποιοδήποτε περιεχόμενο που αρνείται ή διαστρεβλώνει το Ολοκαύτωμα, καθώς και πιο έμμεση ρητορική μίσους, όπως τα επιβλαβή στερεότυπα ότι οι Εβραίοι ελέγχουν τον κόσμο.Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με εταίρους όπως το Hope Not Hate, ενώ παράλληλα θα αναπτύξουμε νέους τρόπους για να αφαιρούμε περιεχόμενο και να μπλοκάρουμε πιο γρήγορα τα συγκεκριμένα hashtag».

Εκπρόσωπος του TikTok ανέφερε σε δήλωσή του ότι η πλατφόρμα καταδικάζει τον αντισημιτισμό και εργάζεται «για την καταπολέμηση του μίσους, αφαιρώντας προληπτικά λογαριασμούς και περιεχόμενο που παραβιάζουν τις πολιτικές της εταιρείας».

ΠΗΓΗ: Skynews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος