Έρευνα: Με αυξημένο κίνδυνο άνοιας ίσως συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα

Τις υποψίες ότι, η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί και να έχει και μια αυτοάνοση διάσταση, ενισχύει μια Βρετανική μελέτη, σύμφωνα με την οποία, οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Το ότι η αυτοάνοση και φλεγμονώδης δραστηριότητα μπορεί να παίζει ρόλο στην εκδήλωση Αλτσχάιμερ και άνοιας είναι μια υπόθεση που είχε διατυπωθεί και παλαιότερα από την επιστημονική κοινότητα. Το νέο στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα, της οποίας επικεφαλής είναι ο καθηγητής επιδημιολογίας, Μάικλ Γκολντέικρ, του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι ότι φέρνει στο φως ενδείξεις, που θα μπορούσαν να στηρίξουν την παραπάνω ερευνητική διαπίστωση-ερώτηση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους, που εισήχθησαν σε νοσοκομείο σε διάστημα 15ετίας λόγω κάποιου από τα 25 αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοειδή αρθρίτιδα, πολλαπλή σκλήρυνση, ελκώδη κολίτιδα, ψωρίαση, ερυθηματώδη λύκο κ.α.).

Συμπερασματικά, από τη μελέτη προέκυψε ότι, όσοι έκαναν νοσοκομειακή εισαγωγή για αυτοάνοση πάθηση, ήταν κατά μέσο όρο 20% πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με όσους εισήχθησαν για άλλους λόγους. Ακόμα, από τα 25 αυτοάνοσα νοσήματα, τα 18 εμφάνισαν συσχέτιση με την εκδήλωση άνοιας, σε διάστημα πέντε ή περισσότερων χρόνων αργότερα.

Ακόμα διαπιστώθηκε ότι, για όσους είχαν αυτοάνοση πάθηση, ο κατοπινός κίνδυνος ήταν 6% μεγαλύτερος για Αλτσχάιμερ και 28% μεγαλύτερος για αγγειακή άνοια. Επιπλέον, φάνηκε ότι, οι άνθρωποι με αυτοάνοσο ήταν 53% πιθανότερο να κάνουν αργότερα εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω στεφανιαίας νόσου και 46% πιθανότερο να κάνουν εισαγωγή εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου.

Από την άλλη, ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ φαίνεται μικρότερος στην περίπτωση των ασθενών με ρευματοειδή αθρίτιδα, πιθανώς επειδή επί χρόνια κάνουν θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ασπιρίνη, παρακεταμόλη κ.α.), τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έρευνα, παρόλο που, ο κίνδυνος άνοιας είναι σημαντικά μεγαλύτερος στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση, για τα άλλα αυτοάνοσα νοσήματα ο κίνδυνος είναι περίπου ίδιος και για τα δύο φύλα. Σε κάθε περίπτωση, η σχέση μεταξύ αυτοάνοσων παθήσεων και άνοιας πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: (AP/David Duprey)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος