Έρχονται πιο εξελιγμένα εμβόλια λέει η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ

Νέα εμβόλια κατά της Covid-19 που δεν θα χορηγούνται με σύριγγες και θα μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου, μπορεί να είναι έτοιμα αργότερα αυτό το έτος ή τον επόμενο χρόνο, δήλωσε το Σάββατο 13 Μαρτίου, η Soumya Swaminathan επικεφαλής της επιστημονικής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έξι έως οκτώ νέα εμβόλια ενδέχεται να έχουν ολοκληρώσει τις κλινικές μελέτες και να έχουν υποβληθεί σε κανονιστικό έλεγχο έως το τέλος του έτους, πρόσθεσε η επιστήμονας.

Τα νέα εμβόλια θα προστεθούν στα δέκα υπάρχοντα που αναπτύχθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Οι χώρες χρειάζονται περισσότερα εμβόλια και οι φαρμακευτικές εταιρείες αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις παραγγελίες. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, μόνο 122 χώρες έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν τους πολίτες.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα εμβόλια που έχουμε», δήλωσε η Swaminathan, η οποία είναι παιδίατρος, γνωστή για την έρευνά της για τη φυματίωση και τον ιό HIV. Αλλά «μπορούμε να τα βελτιώσουμε περαιτέρω», είπε. «Νομίζω ότι έως το 2022, θα δούμε νέα, βελτιωμένα εμβόλια».

Τα νέα, πειραματικά εμβόλια χρησιμοποιούν εναλλακτικές τεχνολογίες και συστήματα χορήγησης. Κάποια εμβόλια είναι μιας δόσης, άλλα χορηγούνται από το στόμα, ή από τη μύτη με ρινικό σπρέι και άλλα τοποθετούνται στο δέρμα σε μορφή εμπλάστρου. Αυτά τα εμβόλια ενδέχεται να ταιριάζουν καλύτερα σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι έγκυες γυναίκες, σύμφωνα με την Swaminathan.

Περισσότερα από 80 υποψήφια εμβόλια μελετώνται αυτή την περίοδο σε εθελοντές, αν και μερικά βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών. Επίσης, οι εταιρείες που κατασκεύασαν τα τρέχοντα εμβόλια κατά της Covid-19, έχουν ήδη προχωρήσει στον ανασχεδιασμό τους ώστε να καλύπτουν τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού που έχουν εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες.

Ενισχυτικές λήψεις του εμβολίου

Η στρατηγική συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό εξετάζει εάν θα πρέπει να χορηγείται και δεύτερη δόση εμβολίου στα άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί με τον SARS-CoV-2.

Η χορήγηση μιας μόνο δόσης εμβολίου στα άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από τον κορονοϊό θα μπορούσε να απελευθερώσει περισσότερες προμήθειες, δήλωσε η Swaminathan. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να προκύψουν «πρακτικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις σε πολλές χώρες» καθώς τα άτομα θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων αντισωμάτων.

Η ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων δημιουργεί επίσης ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής κλινικών δοκιμών των πειραματικών εμβολίων για αυτό και το εικονικό φάρμακο (placebo) θα αντικατασταθεί από ένα εμβόλιο «χρυσού προτύπου», εξήγησε η Swaminathan.

Παγκόσμιες κλινικές δοκιμές

Εν τω μεταξύ, μια προσέγγιση που διερευνά ο ΠΟΥ είναι η σύγκριση τριών ή τεσσάρων υποψήφιων εμβολίων με ένα εικονικό φάρμακο.

«Αυτή την ώρα συζητάμε με αρκετές εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια για το αν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο σε μια παγκόσμια πλατφόρμα κλινικών δοκιμών», δήλωσε η Swaminathan, προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξη ότι μια τέτοια μελέτη μπορεί να ξεκινήσει στο πρώτο μισό του 2021.

Μια παγκόσμια κλινική δοκιμή που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων και χωρών προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Ο έλεγχος των εμβολίων σε διαφορετικές εθνικότητες, ηλικιακές ομάδες και σε άτομα με διαφορετικές ιατρικές παθήσεις, παράγει πιο γενικευμένα αποτελέσματα και παρόλο που η επιδημία μπορεί να λήξει πιο γρήγορα σε ορισμένα μέρη του κόσμου, σε άλλα θα κυκλοφορεί ακόμη.

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος