Επιστήμονες του MIT ανέπτυξαν νέα θεραπεία που μπορεί να αντιστρέψει την απώλεια ακοής

Σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα έχουν κάποιου βαθμού απώλεια ακοής μέχρι το 2050, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ τουλάχιστον 700 εκατομμύρια άτομα θα χρειαστούν πρόσβαση σε φροντίδα αυτιών και ακοής ή σε άλλες υπηρεσίες αποκατάστασης.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Frequency Therapeutics που ιδρύθηκε από επιστήμονες του ΜΙΤ, παρουσίασε μια νέα θεραπεία της απώλειας ακοής. Η εταιρεία στοχεύει στην αναστροφή της απώλειας ακοής μέσω μιας αναγεννητικής θεραπείας που διεγείρει την ανάπτυξη των τριχωτών κυττάρων μέσα στον κοχλία.

Τα τριχωτά κύτταρα είναι αισθητήριοι υποδοχείς που μας επιτρέπουν να ακούμε και μπορούν να πεθάνουν λόγω ακουστικού τραύματος ή έκθεσης σε ωτοτοξίνες. Όταν αυτά τα κύτταρα πεθάνουν, είναι πολύ δύσκολο να ξαναγεννηθούν.

Μια άλλη καινοτομία αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν βασίζεται σε μια εξωτερική συσκευή όπως τα ακουστικά βαρηκοΐας ή τα εμφυτεύματα, αλλά σε ένα φάρμακο που εγχέει μόρια στο εσωτερικό του αυτιού και στη συνέχεια μετατρέπει τα προγονικά κύτταρα σε άλλα κύτταρα που μπορούν να αναπτύξουν τριχοειδή κύτταρα μέσα στον κοχλία.

Τι έδειξαν οι κλινικές μελέτες

Σε τρεις ξεχωριστές κλινικές δοκιμές -στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 200 ασθενείς- οι επιστήμονες διαπίστωσαν σημαντικές βελτιώσεις στην αντίληψη της ομιλίας, σε ορισμένους συμμετέχοντες μετά από μία μόνο ένεση.

«Η αντίληψη της ομιλίας είναι ο νούμερο ένα στόχος για τη βελτίωση της ακοής και η πρωταρχική ανάγκη των ασθενών», δήλωσε ο Κρις Λούζ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Frequency Therapeutics.

«Μερικοί από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ακοή τους εδώ και 30 χρόνια, μας είπαν ότι πήγαν σε ένα εστιατόριο με πολύ κόσμο και για πρώτη φορά μπορούσαν να συζητήσουν με τα παιδιά τους», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Λάνγκερ, χημικός μηχανικός, επιχειρηματίας και εφευρέτης στο MIT και ένας από τους ιδρυτές της Frequency Therapeutics.

Τώρα η εταιρεία διεξάγει μια κλινική δοκιμή στην οποία συμμετέχουν 124 άτομα και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να είναι διαθέσιμα στις αρχές του επόμενου έτους.

Τι είναι η αναγεννητική ιατρική και πώς λειτουργεί

Η αναγεννητική ιατρική στοχεύει σε μια θεραπεία που βασίζεται στην αναγέννηση, τη μηχανική ή την αντικατάσταση κατεστραμμένων κυττάρων, οργάνων ή ιστών, διεγείροντας τον μηχανισμό επιδιόρθωσης του ανθρώπινου σώματος. Ο χρόνος θα δείξει αν η νέα θεραπεία που ανέπτυξε η Frequency Therapeutics μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή της κοινής πάθησης μέσω της αναγεννητικής ιατρικής.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering, MIT

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος