Επιστήμονες δημιούργησαν μια οδοντόκρεμα που αποτρέπει την αλλεργική αντίδραση στα φιστίκια

Σε πειράματα που διεξήχθησαν με την οδοντόκρεμα δεν αναφέρθηκαν σημαντικές παρενέργειες.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια οδοντόκρεμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών αντιδράσεων σε άτομα με αλλεργία στα φυστίκια. Οι συμμετέχοντες σε μια κλινική δοκιμή αρχικού σταδίου μείωσαν την ευαισθησία τους στα φυστίκια βουρτσίζοντας τα δόντια τους με αυτή την ειδικά σχεδιασμένη οδοντόκρεμα που περιέχει ίχνη πρωτεΐνης φυστικιού.

Τα φυστίκια είναι ένα από τα πιο κοινά τροφικά αλλεργιογόνα και η αλλεργία σε αυτά τείνει να ταλαιπωρεί τα άτομα και στην ενήλικη ζωή τους συχνότερα από ό,τι οι αλλεργίες σε άλλα τρόφιμα. Ένας τρόπος αντιμετώπισης των αλλεργιών στα φιστίκια είναι μια μορφή ανοσοθεραπείας (Oral Mucosal Immunotherapy, OMIT). Η OMIT αποσκοπεί στη σταδιακή απευαισθητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα, στοχεύοντας ειδικά στο στοματικό βλεννογόνο.

Πώς λειτουργεί η OMIT

Οι γιατροί χορηγούν μικρές ποσότητες ενός εκχυλίσματος αλλεργιογόνου στο στοματικό βλεννογόνο, μια πρακτική που πιστεύεται ότι προκαλεί ανοσολογικές αλλαγές, οδηγώντας σε ανοχή και όχι σε αλλεργική αντίδραση την επόμενη φορά που το άτομο θα συναντήσει το αλλεργιογόνο.

«Πρόκειται για μια ειδικά σχεδιασμένη οδοντόκρεμα που μεταφέρει αλλεργιογόνες πρωτεΐνες φιστικιών σε περιοχές της στοματικής κοιλότητας», δήλωσε ο αλλεργιολόγος Γουίλιαμ Μπέργκερ, μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας και συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 32 συμμετέχοντες με αλλεργία στα φυστίκια ηλικίας 18 έως 55 ετών. Τα 2/3 των συμμετεχόντων βούρτσιζαν τα δόντια τους με την πρωτοποριακή η οδοντόκρεμα, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές αύξησαν σταδιακά την δοσολογία της οδοντόκρεμας κατά τη διάρκεια του πειράματος των 48 εβδομάδων.

Δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όλοι όσοι χρησιμοποίησαν την οδοντόκρεμα ανέχθηκαν καλά την υψηλότερη δόση, χωρίς να εμφανίσουν σοβαρές παρενέργειες. Οι ελάχιστες που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες και προσωρινές, όπως κνησμός στο στόμα. Αυτό καθιστά τη νέα οδοντόκρεμα μια λύση ιδιαίτερα κατάλληλη για άτομα που υποφέρουν από διατροφικές ευαισθησίες, προσφέροντας μια ασφαλή επιλογή για την αντιμετώπιση των αλλεργιών σε ευάλωτους πληθυσμούς. Οι ερευνητές σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτες προκειμένου να αξιολογήσουν τη θεραπεία με την οδοντόκρεμα.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος