Επιστήμονες διαπίστωσαν συσχέτιση μεταξύ της παραγωγής ντοπαμίνης και του REM ύπνου

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Tsukuba της Ιαπωνίας και τη Σχολή Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της παραγωγής ντοπαμίνης στη βασολατρική αμυγδαλή και της έναρξης του REM ύπνου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος εμφανίζεται σε επαναλαμβανόμενες περιόδους, στις οποίες το σώμα εναλλάσσεται μεταξύ δύο διαφορετικών τύπων ή σταδίων ύπνου: της μη ταχείας κίνησης των ματιών (non-rapid eye movement sleep, NREM sleep)  και της ταχείας κίνησης των ματιών (rapid eye movement sleep, REM).

Αυτό που δεν ήταν σαφές είναι ο μηχανισμός που εμπλέκεται στην εναλλαγή μεταξύ των δύο σταδίων ύπνου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται οπτογενετική σε ποντίκια, για να μάθουν περισσότερα για τη διαδικασία αυτή. Πρόκειται για μια τεχνική με την οποία τα ποντίκια τροποποιούνται γενετικά ώστε ορισμένα κύτταρα να ανταποκρίνονται στην παρουσία φωτός με τη χρήση φωτομετρικής ίνας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα ποντίκια τροποποιήθηκαν με τρόπο που οδήγησε σε διέγερση των ινών ντοπαμίνης στη βασολατρική αμυγδαλή ενώ κοιμόντουσαν.

Η εργασία της ομάδας περιλάμβανε αρχικά την παρακολούθηση της ενεργοποίησης των κυττάρων της βασολατρικής αμυγδαλής κατά τη διάρκεια διαφορετικών τμημάτων του κύκλου του ύπνου. Με τον τρόπο αυτό, διαπίστωσαν ότι η παραγωγή ντοπαμίνης σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου αυξανόταν λίγο πριν ο εγκέφαλος μεταβεί στον ύπνο REM. Ωστόσο, δε συνέβη το ίδιο κατά τη διάρκεια των μη-REM κύκλων. Αυτό υπέδειξε στους ερευνητές ότι η αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης σχετίζεται με τη μετάβαση του εγκεφάλου σε κατάσταση REM. Για να το ελέγξουν αυτό, διέγειραν τεχνητά την παραγωγή ντοπαμίνης στην ίδια περιοχή ενώ τα ποντίκια βρίσκονταν σε κατάσταση μη-REM και διαπίστωσαν ότι με αυτόν τον τρόπο ωθούσαν τον εγκέφαλο σε κατάσταση REM.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η υποκίνηση της παραγωγής ντοπαμίνης στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου θα μπορούσε να προκαλέσει καταπληξία σε ναρκοληπτικά ποντίκια. Στη μελέτη τους, εκτιμούν ότι οι θεραπείες που έχουν σχεδιαστεί για να διεγείρουν την παραγωγή ντοπαμίνης στη βασολατρική αμυγδαλή, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα ύπνου.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος