Επιστήμονες χαρτογράφησαν τις κρυφές σχέσεις μεταξύ νόσων

Array

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του University College London (UCL) εντόπισε μοτίβα στον τρόπο με τον οποίο κοινές παθήσεις εμφανίζονται ταυτόχρονα σε ορισμένα άτομα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 4 εκατομμύρια ασθενείς στην Αγγλία.

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις και το ποσοστό των ανθρώπων που επηρεάζονται, αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες. Δυστυχώς, η ιατρική εκπαίδευση και κατάρτιση, η παροχή υγειονομικής περίθαλψης, οι κλινικές κατευθυντήριες γραμμές και η έρευνα, έχουν εξελιχθεί ώστε να επικεντρώνονται σε μία ασθένεια κάθε φορά. Η Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνώρισαν αυτό το πρόβλημα και θέλησαν να διερευνήσουν ποιες ασθένειες συνυπάρχουν στα ίδια άτομα και γιατί.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet Digital Health», η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα αρχείων υγείας για να εντοπίσει συστηματικά τάσεις ομαδοποίησης 308 κοινών ψυχικών και σωματικών παθήσεων σε άνδρες και γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων.

Επιστήμονες χαρτογράφησαν τις κρυφές σχέσεις μεταξύ νόσων
(UCL)

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια συχνά συνυπήρχε με υπέρταση, κολπική μαρμαρυγή, οστεοαρθρίτιδα, σταθερή στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, χρόνια νεφρική νόσο, διαβήτη τύπου 2 και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η υπέρταση συσχετίστηκε περισσότερο με νεφρικές διαταραχές σε άτομα ηλικίας 20-29 ετών, αλλά με δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω.

Ο καρκίνος του μαστού συσχετίστηκε με διαφορετικές συννοσηρότητες σε άτομα από διαφορετικές εθνικότητες, το άσθμα με διαφορετικές συννοσηρότητες μεταξύ των φύλων και η διπολική διαταραχή με διαφορετικές συννοσηρότητες σε νεότερες ηλικίες.

Τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, παρέχουν τα δεδομένα και τους πόρους που θα βοηθήσουν στη βελτίωση του σχεδιασμού της υγείας και της φροντίδας για τους ασθενείς στην Αγγλία που ζουν με περισσότερες από μία παθήσεις.

«Πληροφορίες από μειονοτικές εθνοτικές ομάδες και νεότερα άτομα συχνά λείπουν από τις μελέτες για την πολυνοσηρότητα, αλλά με τη χρήση διαφορετικών ηλεκτρονικών αρχείων υγείας, παρουσιάζουμε μια πιο περιεκτική και αντιπροσωπευτική εικόνα της πολυνοσηρότητας», δήλωσε ο Αρούν Χινγκοράνι, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Επιστήμης του UCL.

«Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με πολλαπλές ασθένειες, ωστόσο η κατανόησή μας για το πώς και πότε αυτές εκδηλώνονται είναι περιορισμένη. Αυτό το ερευνητικό έργο είναι το πρώτο βήμα προς την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτές οι ασθένειες συνυπάρχουν και τον προσδιορισμό του καλύτερου τρόπου αντιμετώπισής τους», δήλωσε ο Σπύρος Δεναξάς, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πληροφορική της Υγείας.

Η μελέτη περιλαμβάνει προσβάσιμα εργαλεία που βοηθούν τους χρήστες να οπτικοποιήσουν τα μοτίβα συνύπαρξης ασθενειών. Τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους ασθενείς να κατανοήσουν καλύτερα την ασθένειά τους, τους γιατρούς να σχεδιάσουν καλύτερα τη διαχείριση των ασθενών με πολυνοσηρότητα, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να βελτιστοποιήσουν την παροχή υπηρεσιών, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν την κατανομή των πόρων και τους ερευνητές να αναπτύξουν νέα ή να χρησιμοποιήσουν υπάρχοντα φάρμακα για τη θεραπεία πολλαπλών ασθενειών.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος