Επιστήμονες ανέπτυξαν σύστημα φακών επαφής που χορηγεί φάρμακο στα μάτια για τη θεραπεία του γλαυκώματος

Ομάδα κινέζων ερευνητών ανέπτυξε σύστημα φακών επαφής που χορηγεί σταδιακά ένα φάρμακο όταν ανιχνεύσει υψηλή πίεση στο εσωτερικό του ματιού. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτοί οι φακοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία του γλαυκώματος. Το γλαύκωμα είναι μια σοβαρή, χρόνια εξελικτική πάθηση του οπτικού νεύρου και των οπτικών ινών του ματιού που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Σε άρθρο της στο περιοδικό «Nature Communications», η ομάδα περιγράφει πώς δημιούργησε το σύστημα χρησιμοποιώντας έναν άνω και έναν κάτω φακό, με έναν αισθητήρα πίεσης σε σχήμα χιονονιφάδας και μια ασύρματη συσκευή μεταφοράς ενέργειας που βρίσκεται στο περίγραμμα των φακών. Η ομάδα δήλωσε ότι ο σχεδιασμός επιτρέπει την ενσωμάτωση των απαραίτητων εξαρτημάτων στη συσκευή χωρίς να εμποδίζει την όραση του χρήστη ή να ερεθίζει το μάτι.

Όταν η πίεση μέσα στο μάτι αυξάνεται, το κενό μεταξύ του άνω και του κάτω φακού μειώνεται. Την αλλαγή αυτή την ανιχνεύει ένας αισθητήρας πίεσης μέσω ενός προβόλου. Στη συνέχεια, ο αισθητήρας στέλνει ένα σήμα στο ασύρματο σύστημα, το οποίο ενεργοποιεί την απελευθέρωση του φαρμάκου από μια υδρογέλη που συνδέεται με ένα ηλεκτρόδιο, και του επιτρέπει να φτάσει τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Το φάρμακο που χορηγούν οι φακοί, ονομάζεται μπριμονιδίνη και μειώνει την πίεση στο εσωτερικό του ματιού.

Επιστήμονες ανέπτυξαν σύστημα φακών επαφής που χορηγεί φάρμακο στα μάτια για τη θεραπεία του γλαυκώματος
(Nature Communications)

Όπως αναφέρει η Guardian, οι φακοί επαφής έχουν μέχρι στιγμής δοκιμαστεί μόνο σε χοίρους και κουνέλια.

Ο καθηγητής Zubair Ahmed από το Ινστιτούτο Φλεγμονής και Γήρανσης του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η έρευνα είναι συναρπαστική, προσθέτοντας ότι η αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του ματιού αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους με γλαύκωμα.

«Τα υλικά που απαιτούνται για τη δημιουργία τέτοιων φακών επαφής είναι φθηνά και σύντομα θα μπορούσαν να παράγονται μαζικά», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος