Επιστήμονες ανέπτυξαν νέο διαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Array

Επιστήμονες του University College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία, ανέπτυξαν ένα πιο αξιόπιστο προγνωστικό τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει τις κυταρρικές αλλαγές που ενδέχεται να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η νέα εξέταση αποδείχθηκε πιο αξιόπιστη από τις διαθέσιμες μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα για τον εντοπισμό των επικίνδυνων κυτταρικών αλλαγών στις γυναίκες που χρειάζονται θεραπεία. Το τεστ μπορεί επίσης να εντοπίσει βιοδείκτες DNA για ορισμένους άλλους καρκίνους, που σημαίνει ότι θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί ως προγνωστικό τεστ για τον καρκίνο του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών.

Στις γυναίκες που δεν εμφάνιζαν κυτταρικές αλλαγές αλλά είχαν μολυνθεί με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)– ο οποίος προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας- το τεστ εντόπισε το 55% εκείνων που θα εμφάνιζαν κυτταρικές αλλαγές μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Μελετώντας τη μεθυλίωση του DNA, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο και ενδεχομένως να προβλέψουν τον κίνδυνο που έχει κάποιος να εμφανίσει καρκίνο στο μέλλον. Το DNA περιέχει όλα τα γονίδια που κληρονομούν οι άνθρωποι και από τους δύο γονείς τους, ενώ η μεθυλίωση του DNA λέει στα κύτταρα ποια κομμάτια του DNA να «διαβάσουν». Παράγοντες όπως το κάπνισμα, η ρύπανση, η κακή διατροφή και η παχυσαρκία μπορούν να αλλοιώσουν αυτούς τους δείκτες και να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται το κύτταρο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 1.254 δείγματα τραχηλικού επιχρίσματος με κυτταρικές αλλαγές που κυμαίνονταν από μικρό έως υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, από γυναίκες που είχαν μολυνθεί με τον ιό HPV, οι οποίες όμως δεν έφεραν κυτταρικές αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας, καθώς και δείγματα από γυναίκες χωρίς κυτταρικές αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας, οι οποίες εμφάνισαν αλλαγές υψηλού κινδύνου τέσσερα χρόνια αργότερα.

«Ο εμβολιασμός κατά του ιού που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εφαρμόζεται πλέον ευρέως και οδηγεί σε αλλαγές στους τύπους του ιού που κυκλοφορούν στην κοινότητα. Οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον έλεγχο του τραχήλου της μήτρας πρέπει να προσαρμοστούν έτσι ώστε να συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικές», δήλωσε ο Martin Widschwendter, καθηγητής στο τμήμα γυναικείου καρκίνου στο University College του Λονδίνου.

«Είναι επίσης σημαντικό ότι άλλες μελέτες μας έχουν δείξει πώς η εξέταση του δείγματος τραχήλου της μήτρας μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και της μήτρας», τόνισε ο καθηγητής.

«Αυτή η νέα μέθοδος είναι πιο αξιόπιστη και δεν οδηγεί σε περιττές θεραπείες. Αυτή είναι μια πολύ καλή είδηση για τις γυναίκες που πρέπει να υποβληθούν στην προληπτική εξέταση», δήλωσε η Αθηνά Λαμνήσου, διευθύνουσα σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Eve Appeal.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Genome Medicine».

ΠΗΓΗ: Independent

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος