Επιστήμονες αναπτύσσουν πατάτα ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή

Η διεθνής ερευνητική ομάδα αναπτύσσει εργαστηριακά ένα «σούπερ» πανγονιδίωμα της πατάτας.

Την παραγωγή μιας πατάτας ανθεκτικής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μελετά μια διεθνής ερευνητική ομάδα. Επιστήμονες από τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Περού αναπτύσσει εργαστηριακά ένα «σούπερ» πανγονιδίωμα για να εντοπίσει τα γενετικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία μιας ανθεκτικής στην κλιματική αλλαγή πατάτας.

Συγκεκριμένα, η διεθνής ερευνητική ομάδα δημιούργησε μια γονιδιωματική αλληλουχία σχεδόν 300 ποικιλιών πατάτας και των άγριων συγγενών τους για την ανάπτυξη μιας πιο θρεπτικής και ανθεκτικής στις ασθένειες και τις υψηλές θερμοκρασίες πατάτα.

«Το πανγονιδίωμα ρίχνει φως στη γενετική ποικιλομορφία της πατάτας και τα είδη γενετικών χαρακτηριστικών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενσωματωθούν στη σύγχρονη καλλιέργειά μας για να την κάνουμε καλύτερη», δήλωσε η καθηγήτρια Μαρτίνα Στρόμβικ από το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά.

«Αντιπροσωπεύει 60 είδη και είναι η πιο εκτεταμένη συλλογή δεδομένων αλληλουχίας γονιδιωμάτων για την πατάτα και τους συγγενείς της μέχρι σήμερα’, πρόσθεσε.

Το γονιδίωμα περιέχει το πλήρες σύνολο των γενετικών οδηγιών ενός οργανισμού, γνωστό ως αλληλουχία DNA. Το πανγονιδίωμα έχει ως στόχο να καταγράψει την πλήρη γενετική ποικιλομορφία εντός ενός είδους, ενώ το «σούπερ» πανγονιδίωμα περιλαμβάνει πολλά είδη.

Η πατάτα είναι μια κρίσιμη πηγή τροφής για πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, καθώς κατατάσσεται αμέσως μετά το ρύζι και το σιτάρι όσον αφορά την ανθρώπινη κατανάλωση. Απώτερος στόχος της ομάδας είναι να αναπτύξει μια «υπερπατάτα» που να είναι ανθεκτική στις ασθένειες, την ξηρασία και τον παγετό.

Για να κατασκευάσουν το «σούπερ» πανγονιδίωμα της πατάτας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπερυπολογιστές για να αναλύσουν δεδομένα από δημόσιες βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών γονιδίων στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Περού. Η ομάδα πιστεύει ότι το «σούπερ» πανγονιδίωμα μπορεί να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα σχετικά με την εξελικτική ιστορία της πατάτας. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό συγκεκριμένων γονιδίων που μπορούν να στοχευθούν είτε μέσω παραδοσιακών μεθόδων αναπαραγωγής είτε μέσω της τεχνολογίας γονιδιακής επεξεργασίας για τη δημιουργία μιας ανθεκτικής πατάτας.

«Τα άγρια είδη πατάτας μπορούν να μας διδάξουν πολλά σχετικά με το ποια γενετικά χαρακτηριστικά είναι κρίσιμα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τις ακραίες καιρικές συνθήκες, την ενίσχυση της διατροφικής ποιότητας και τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας», δήλωσε η ερευνήτρια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».

ΠΗΓΗ: Studyfinds

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος