Επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί ψηλώνουμε περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν

Διεθνής επιστημονική ομάδα φαίνεται να βρήκε την απάντηση στο ερώτημα γιατί οι άνθρωποι ψηλώνουν περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν. Το μέσο ύψος στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 10 εκατοστά κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, και έως και 17-18 εκατοστά σε άλλες χώρες, καθώς βελτιώθηκε η διατροφική υγεία των ανθρώπων.

Το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό όμως, δεν το έχουν ανακαλύψει ακόμη οι επιστήμονες.

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε φάρμακα για τη βελτίωση της μυϊκής μάζας και τη θεραπεία της καθυστερημένης ανάπτυξης, λένε οι Βρετανοί ερευνητές. Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι οι άνθρωποι με καλή διατροφή και πρόσβαση σε τροφή, τείνουν να ψηλώνουν και να ωριμάζουν πιο γρήγορα.

Στη Νότια Κορέα, για παράδειγμα, το ύψος των ενηλίκων εκτοξεύθηκε καθώς από φτωχή χώρα μετατράπηκε σε ανεπτυγμένη κοινωνία. Ωστόσο, σε μέρη της Νότιας Ασίας και της Αφρικής, οι άνθρωποι είναι μόνο λίγο ψηλότεροι από ό,τι πριν από 100 χρόνια.

Είναι γνωστό ότι τα σήματα των υποδοχέων που ενεργοποιούνται από την σίτιση, φτάνουν σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος, ενημερώνοντάς τον για τη διατροφική υγεία του σώματος και πυροδοτώντας την ανάπτυξη.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Nature»από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ομάδες από τα Πανεπιστήμια Queen Mary, Μπρίστολ, Μίσιγκαν και Βάντερμπιλτ, αποκάλυψε τον εγκεφαλικό υποδοχέα που βρίσκεται πίσω από αυτή τη διαδικασία. Ονομάζεται MC3R και είναι ο κρίσιμος σύνδεσμος μεταξύ της διατροφής, της ανάπτυξης και της εξέλιξης του φύλου.

«Λέει στον οργανισμό ότι είμαστε υπέροχα εδώ, έχουμε πολύ φαγητό, οπότε μεγαλώνουμε γρήγορα, θα μπούμε στην εφηβεία σύντομα και αργότερα θα κάνουμε πολλά μωρά», δήλωσε ο καθηγητής Στίβεν Ο’ Ράχιλι, συγγραφέας της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν ο υποδοχέας του εγκεφάλου δεν λειτουργεί κανονικά, οι άνθρωποι τείνουν να είναι μικρότεροι σε ύψος και να ξεκινούν την εφηβεία αργότερα.

Η ομάδα μελέτησε το γενετικό υλικό μισού εκατομμυρίου εθελοντών που είχαν εγγραφεί στη βρετανική βιοτράπεζα UK Biobank για να επιβεβαιώσει ότι αυτό ίσχυε.

Τα παιδιά που βρέθηκαν να έχουν γονιδιακές μεταλλάξεις οι οποίες διαταράσσουν τον υποδοχέα του εγκεφάλου, ήταν όλα πιο κοντά και ζύγιζαν λιγότερο από άλλα παιδιά, γεγονός που δείχνει ότι η επίδραση αρχίζει νωρίς στη ζωή.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ένα άτομο που είχε μεταλλάξεις και στα δύο αντίγραφα του γονιδίου για τον MC3R, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο και επικίνδυνο. Το άτομο αυτό ήταν πολύ κοντό και ξεκίνησε την εφηβεία μετά την ηλικία των 20 ετών.

Φάρμακα για το μέλλον

Οι ερευνητές μελέτησαν και ποντίκια για να επιβεβαιώσουν ότι το ίδιο συμβαίνει και στα ζώα. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά με σοβαρές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη και την εφηβεία, καθώς και τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και πρέπει να χτίσουν μυϊκή μάζα.

«Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει αν τα φάρμακα που ενεργοποιούν επιλεκτικά τον MC3R θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακατεύθυνση θερμίδων στους μυς και άλλους ιστούς, με την προοπτική βελτίωσης της σωματικής λειτουργικότητας αυτών των ασθενών», δήλωσε ο καθηγητής.

Οι επιστήμονες είχαν ήδη εντοπίσει έναν εγκεφαλικό υποδοχέα που ελέγχει την όρεξη, τον MC4R, και όσοι τον στερούνται είναι συνήθως παχύσαρκοι.

Μπορούν οι άνθρωποι να συνεχίσουν να ψηλώνουν;

Υπάρχει ένα ανώτατο όριο ύψους το οποίο μπορεί να φτάσει η ανθρωπότητα και αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι φτάνουν το γενετικό δυναμικό τους. Παράγοντες όπως η υγεία και η διατροφή έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο αν θα συμβεί αυτό.

Όταν τα παιδιά από φτωχότερες οικογένειες λαμβάνουν αρκετή τροφή και θερμίδες, μπορούν να αναπτυχθούν στο ύψος που κληρονομούν από τους γονείς και τους παππούδες τους. Οι ψηλότεροι άνθρωποι ζουν γενικά περισσότερο και έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα, ενώ μπορεί και να κερδίζουν περισσότερα χρήματα.

Ωστόσο οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνεχίσουν να ψηλώνουν για πάντα.

Όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, το μέσο ύψος στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα – αλλά τα τελευταία 10 χρόνια υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.

Αλλού, οι μεγαλύτερες αυξήσεις ύψους κατά τον τελευταίο αιώνα σημειώθηκαν στις γυναίκες της Νότιας Κορέας και στους άνδρες του Ιράν. Οι ψηλότεροι άνθρωποι στον κόσμο είναι άνδρες οι οποίοι γεννήθηκαν στις Κάτω Χώρες (182 εκατοστά), ενώ οι πιο κοντοί είναι γυναίκες που γεννήθηκαν στη Γουατεμάλα (140 εκατοστά).

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος