Επιστήμονες ανακάλυψαν 8 άγνωστους ιούς σε απομονωμένο νησί της Κίνας

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που ανακαλύφθηκαν θα μπορούσαν να μολύνουν τον άνθρωπο, εάν ποτέ περάσουν το φράγμα των ειδών.

Eπιστήμονες στην Κίνα ανακάλυψαν άγνωστους μέχρι σήμερα ιούς οι οποίοι θα μπορούσαν δυνητικά να μολύνουν τον άνθρωπο. Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 700 δείγματα από τρωκτικά που ζουν στο νησί Χαϊνάν, στα ανοικτά των νότιων ακτών της Κίνας και ανακάλυψαν 8 νέους ιούς, μεταξύ των οποίων και ένας που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό που προκάλεσε την πανδημία Covid-19. Η ανακάλυψη αυτή έγινε στο πλαίσιο προγράμματος το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την κινεζική κυβέρνηση.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που ανακαλύφθηκαν θα μπορούσαν δυνητικά να μολύνουν τον άνθρωπο, εάν ποτέ περάσουν το φράγμα των ειδών. Ως εκ τούτου, ζήτησαν την διεξαγωγή περαιτέρω πειραμάτων ώστε να προσδιοριστούν ακριβώς οι επιπτώσεις των ιών αυτών στον άνθρωπο.

Επιστήμονες ανακάλυψαν 8 άγνωστους ιούς σε απομονωμένο νησί της Κίνας

Τα ευρήματα κοινοποιήθηκαν στο περιοδικό «Virologica Sinica» της Κινεζικής Εταιρείας Μικροβιολογίας (CSM). Η CSM συνδέεται με την κρατική Ένωση Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων της χώρας. Την επιμέλεια του περιοδικού έχει η Δρ. Σι Ζενγκλί, γνωστή και ως η «γυναίκα-νυχτερίδα» της Κίνας, η οποία εργάζεται στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. Στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού συμμετέχουν επίσης πάνω από δώδεκα άλλοι ακαδημαϊκοί που συνδέονται με το εν λόγω ινστιτούτο.

Η MailOnline ανέφερε νωρίτερα φέτος πώς το ίδιο περιοδικό ισχυρίστηκε ότι νέα δείγματα του ιού από νυχτερίδες στη Χαϊνάν απέδειξαν ότι ο Covid-19 δεν δημιουργήθηκε σε εργαστήριο. Ο ισχυρισμός αυτό, ωστόσο, απορρίφθηκε από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Η νέα μελέτη ανέλυσε 682 επιχρίσματα πρωκτού και λαιμού που συλλέχθηκαν από διάφορα τρωκτικά από το νησί Χαϊνάν μεταξύ 2017 και 2021. Τα δείγματα αυτά, τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν ανά συγκεκριμένο είδος τρωκτικού και τοποθεσία στο νησί, στάλθηκαν στη συνέχεια σε εργαστήρια. Η ανάλυση αποκάλυψε πλήθος νέων ιών, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου κορονοϊού που οι ειδικοί ονόμασαν CoV-HMU-1. Ο εν λόγω ιός είναι ένας β-κορονοϊός, ένα υποείδος κορονοϊού στο οποίο ανήκει και ο Covid-19.

Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης αρκετούς νέους παθογόνους μικροοργανισμούς από άλλες ομάδες ιών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται δύο νέοι ιοί του γένους Pestivirus, οι οποίοι σχετίζονται με τον κίτρινο και τον δάγκειο πυρετό, ένας νέος αστροϊός, μια οικογένεια ιών που προκαλούν λοιμώξεις όπως τα στομαχικά ζωύφια, δύο νέοι παρβοϊοί, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, και δύο νέοι ιοί του γένους Papillomavirus, μια οικογένεια παθογόνων που μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και καρκίνο στους ανθρώπους. Οι ερευνητές τόνισαν πως η ανακάλυψη των ιών του γένους Pestivirus και των δυο παρβοϊών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς βρέθηκαν σε δυο είδη αρουραίου (Leopoldamys edwardsi και Sikkim).

Οι ερευνητές δεν γνώριζαν προηγούμενες περιπτώσεις μόλυνσης των συγκεκριμένων ειδών από τους εν λόγω παθογόνους μικροοργανισμούς. Το Χαϊνάν, στο οποίο ζουν περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι απομονωμένο από την ηπειρωτική Κίνα. Άγνωστοι ιοί όμως σαν αυτούς που ανακαλύφθηκαν πιθανόν να υπάρχουν και σε άλλα μέρη του κόσμου, πρόσθεσαν οι επιστήμονες.

«Τα αποτελέσματα διευρύνουν τις γνώσεις μας για την ταξινόμηση των ιών και το εύρος των ξενιστών και υποδηλώνουν ότι υπάρχουν εξαιρετικά διαφορετικοί, ανεξερεύνητοι ιοί που έχουν εξελιχθεί ανεξάρτητα στους μοναδικούς ξενιστές τους στην άγρια φύση σε απρόσιτες περιοχές», ανέφεραν.

«Εάν αυτοί οι ιοί διασχίσουν το φράγμα του ξενιστή, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ζωονόσο. Η παθογένεια και οι σχετικές επιπτώσεις αυτών των νέων ιών στον άνθρωπο και τα ζώα θα πρέπει να αξιολογηθούν σε περαιτέρω μελέτες», τόνισαν.

Τα τρωκτικά που μεταφέρουν δυνητικά παθογόνα αποτελούν τεράστια απειλή όσον αφορά τη ζωονόσο, πρόσθεσαν. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ευρέως διαδεδομένα, ποικίλα σε είδη και έχουν ισχυρή αναπαραγωγική ικανότητα. Επιπλέον, μεταναστεύουν σε ομάδες και συγκεντρώνονται σε πυκνοκατοικημένα, υγρά και ζεστά μέρη, όπως η κεντρική και η νότια Κίνα. Αυτό τους παρέχει πολλές ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους.

Επιστήμονες ανακάλυψαν 8 άγνωστους ιούς σε απομονωμένο νησί της Κίνας
(Virologica Sinica)

Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να προέλθει από τα ζώα, με την κλιματική αλλαγή, την καταστροφή των οικοτόπων και την πώληση ζωντανών άγριων ζώων στις λεγόμενες «υγρές αγορές» να αυξάνουν τον κίνδυνο. Ο ιός που προκάλεσε την πανδημία Covid-19 πιστεύεται αρχικά ότι προήλθε από ένα ζώο, πιθανότατα από νυχτερίδα. Ωστόσο, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός εμπειρογνωμόνων υποψιάζεται ότι πειράματα που διεξήχθησαν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν μπορεί να προκάλεσαν την εξάπλωσή του μεταξύ των ανθρώπων.

Η ίδια η Δρ. Ζενγλί ανησυχούσε κάποτε ότι ο Covid-19 μπορεί να είχε διαρρεύσει από το εργαστήριό της, σύμφωνα με τους συναδέλφους της. Η λεγόμενη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο θέτει ως επιχείρημα ότι οι επιστήμονες στη Γουχάν πειραματίζονταν με δείγματα κορονοϊού που είχαν συλλεχθεί από τη φύση, όταν ο ιός διέρρευσε κατά λάθος, μολύνοντας τους πολίτες της πόλης και στη συνέχεια τον υπόλοιπο κόσμο.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι τα πειράματα σε παθογόνα υψηλού κινδύνου, τα οποία συχνά διεξάγονται σε εργαστήρια που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλό πληθυσμό, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέες πανδημίες. Μέχρι τώρα, δεν έχει βρεθεί καμία συγκεκριμένη απόδειξη που να υποστηρίζει τις δύο θεωρίες προέλευσης του ιού του Covid-19 και πολλοί ειδικοί φοβούνται πως δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ η αλήθεια.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος