Επιστήμονες αναγέννησαν και θεράπευσαν καρδιομυοκύτταρα σε ποντίκια που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον στο Τέξας ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο επιδιόρθωσης και αναγέννησης καρδιομυοκυττάρων σε ποντίκια που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μια σωτήρια θεραπεία για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιεί ένα συνθετικό αγγελιοφόρο ριβονουκλεϊκό οξύ (mRNA). Το mRNA δημιουργεί ένα «προσχέδιο» αλληλουχιών DNA που χρησιμοποιεί το σώμα στη συνέχεια, για τη δημιουργία των πρωτεϊνών που σχηματίζουν και ρυθμίζουν τα κύτταρα. Τροποποιώντας το mRNA, οι επιστήμονες μπορούν να δώσουν διαφορετικές οδηγίες για διαφορετικές βιολογικές διεργασίες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επεξεργασμένες οδηγίες προάγουν τον πολλαπλασιασμό των καρδιομυοκυττάρων μέσω δύο λεγόμενων μεταλλαγμένων μεταγραφικών παραγόντων, των Stemin και YAP5SA. Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι οι δυο αυτοί παράγοντες αυξάνουν την αναπαραγωγή των καρδιομυοκυττάρων.

«Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να αποδιαφοροποιήσουμε τα καρδιομυοκύτταρα σε μια κατάσταση που μοιάζει περισσότερο με βλαστοκύτταρα, ώστε να μπορούν να αναγεννηθούν και να πολλαπλασιαστούν», εξήγησε η Siyu Xiao, συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Cardiovascular Aging».

Όπως αναφέρει το Science Alert, λιγότερο από το 1% των ενήλικων καρδιακών μυϊκών κυττάρων μπορούν να αναγεννηθούν. Τα καρδιομυοκύτταρα που έχουμε όταν πεθαίνουμε είναι ως επί το πλείστον τα ίδια που είχαμε από τον πρώτο μήνα της ζωής μας. Αυτό σημαίνει ότι τα καρδιακά επεισόδια και οι καρδιακές παθήσεις μπορούν να αφήσουν την καρδιά σε μόνιμα εύθραυστη κατάσταση.

Σε πειράματα τόσο σε τρυβλία καλλιέργειας ιστών όσο και σε ζωντανά ποντίκια, το Stemin αποδείχθηκε ότι ενεργοποιεί ιδιότητες που μοιάζουν με βλαστοκύτταρα στα καρδιομυοκύτταρα, ενώ το YAP5SA προωθεί την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των οργάνων.

Επιστήμονες αναγέννησαν και θεράπευσαν καρδιομυοκύτταρα σε ποντίκια που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή
(Journal of Cardiovascular Aging)

Η μελέτη που αφορούσε ζωντανά ποντίκια τα οποία είχαν υποστεί βλάβη στην καρδιά, έδειξε ότι οι πυρήνες των μυοκυττάρων πολλαπλασιάστηκαν τουλάχιστον 15 φορές κατά τις 24 ώρες μετά την έγχυση των μεταλλαγμένων μεταγραφικών παραγόντων.

«Όταν και οι δύο μεταγραφικοί παράγοντες εγχύθηκαν σε καρδιές ενηλίκων ποντικών που είχαν υποστεί έμφραγμα, τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά», δήλωσε ο Ρόμπερτ Σουάρτζ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον και συγγραφέας της μελέτης.

Το συνθετικό mRNA που προστέθηκε στα κύτταρα εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες ημέρες, όπως ακριβώς συμβαίνει με το mRNA που παράγεται στο σώμα μας, αναφέρουν οι ερευνητές. Αυτό δίνει στη νέα μέθοδο ένα πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες γονιδιακές θεραπείες που παραδίδονται μέσω ιογενών φορέων, οι οποίες εγείρουν ανησυχίες για τη βιοασφάλεια. Μένει ακόμη να δούμε αν αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στους ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: Science Alert, Independent

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος