Ένα βήμα πιο κοντά στην εξατομικευμένη αντιβιοτική θεραπεία

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) ανέπτυξαν μια μέθοδο για την παρακολούθηση των βακτηριακών αντιδράσεων στα αντιβιοτικά, σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την εξατομικευμένη αντιβιοτική θεραπεία.

Χρησιμοποιώντας την μικροκυματική τεχνολογία, ο επίκουρος καθηγητής του UBC, Okanagan Mohammad Zarifi και η ομάδα του στο εργαστήριο Μικροηλεκτρονικής και Εφαρμογών Gigahertz (OMEGA), ανέπτυξαν έναν χαμηλού κόστους, ανέπαφο, φορητό και επαναχρησιμοποιήσιμο μικροκυματικό αισθητήρα που λειτουργεί ως ένα γρήγορο και αξιόπιστο εργαλείο για τη μέτρηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υπερσυνταγογράφηση αντιβιοτικών έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη αντοχή των βακτηρίων έναντι των φαρμακευτικών θεραπειών. Ως αποτέλεσμα, τα νέα και εξελιγμένα «υπερβακτήρια» έχουν επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε παγκόσμιο επίπεδο, λέει ο Zarifi.

Αυτός ο πρόσφατα ανεπτυγμένος αισθητήρας στοχεύει στην καταπολέμηση των μειονεκτημάτων της τρέχουσας δοκιμής ευαισθησίας στα αντιβιοτικά (AST), καθώς μειώνει το χρόνο και το κόστος που απαιτείται για τη διεξαγωγή της δοκιμής, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε απομακρυσμένες περιοχές.

«Πολλοί τύποι βακτηρίων εξελίσσονται συνεχώς ώστε να αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Αυτό είναι ένα πιεστικό ζήτημα για τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, ενώ η τεχνολογία αισθητήρων και διάγνωσης έχει αργήσει να προσαρμοστεί», εξηγεί ο Zarifi.

Οι υπάρχουσες πρακτικές AST είναι ακριβές και μπορεί να χρειαστούν έως και 48 ώρες για να επεξεργαστούν τα αποτελέσματα.

«Οι μεγαλύτεροι χρόνοι αναμονής μπορούν να καθυστερήσουν σημαντικά τις θεραπείες που λαμβάνουν οι ασθενείς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ιατρικές επιπλοκές ή ακόμη και σε θανάτους. Η μέθοδος αυτή αναδεικνύει την απαίτηση για ένα αξιόπιστο, γρήγορο και οικονομικά αποδοτικό εργαλείο ανίχνευσης», εξηγεί ο επιστήμονας.

Ο νέος αισθητήρας, που αναπτύχθηκε από την ομάδα του UBC, μπορεί να διαφοροποιήσει τις μεταβολές της βακτηριακής ανάπτυξης προτού γίνουν εμφανείς οι ορατές ενδείξεις. Ως εκ τούτου, η δοσολογία ή το είδος των αντιβιοτικών μπορεί να ρυθμιστεί με ακρίβεια για την καταπολέμηση μιας συγκεκριμένης βακτηριακής λοίμωξης.

Στην επόμενη φάση της ανάπτυξης, το εργαστήριο OMEGA στοχεύει να ενσωματώσει αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης με αυτή την συσκευή, για την ανάπτυξη έξυπνων αισθητήρων, που θα αποτελούσε ένα μεγάλο άλμα προς την εξατομικευμένη αντιβιοτική θεραπεία.

«Απώτερος στόχος μας είναι να μειώσουμε την ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών και να βελτιώσουμε την ποιότητα της φροντίδας για τους ασθενείς», λέει ο Zarifi. «Όσο περισσότερα ποιοτικά εργαλεία όπως αυτό, έχουν στη διάθεσή τους οι επαγγελματίες υγείας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ικανότητά τους να καταπολεμούν τα βακτήρια και τους ιούς».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Scientific Reports.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος