Ένα φάρμακο για την χοληστερόλη κατάλληλο και για τον κορονοϊό;

Μια διεθνής ομάδα διαπίστωσε ότι ένα παλιό φάρμακο για τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία κατά της COVID-19.

Αρχικά, οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Keele και Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Επιστημονικό Ινστιτούτο San Raffaele στο Μιλάνο, δοκίμασαν διάφορα φάρμακα που έχουν ήδη λάβει άδεια κυκλοφορίας. Έψαχναν για κάποιο που να διαταράσσει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της ιικής πρωτεΐνης ακίδας – δηλαδή του τμήματος του ιού που συνδέεται με τα κύτταρα του ξενιστή – και της επιφάνειας των ανθρώπινων κυττάρων για να δουν αν θα ήταν δυνατόν να επαναχρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για την COVID-19.

«Δοκιμάσαμε περισσότερα από 100 φάρμακα και διαπιστώσαμε ότι τα ινώδη οξέα είχαν τις περισσότερες δυνατότητες. Αρχικά, η κλοφιμπράτη φαινόταν να είναι κατάλληλη, αλλά είχε ανεπιθύμητες ενέργειες, οπότε στη συνέχεια εξετάσαμε τη φενοφιμπράτη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Άλαν Ρίτσαρντσον του Πανεπιστημίου Keele, στο Medical News Today.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν την φενοφιμπράτη στη δεκαετία του 1980 και οι γιατροί την χρησιμοποίησαν ευρέως για τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης των ανθρώπων. Ήταν δημοφιλής μέχρι την ανακάλυψη των στατινών, οι οποίες έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σήμερα, περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ακολουθούν θεραπεία με στατίνες. Ωστόσο, ορισμένοι δεν μπορούν να πάρουν στατίνες κι έτσι εξακολουθούν να λαμβάνουν φενοφιμπράτη.

Σε εργαστηριακά πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φενοφιμπράτη αποσταθεροποίησε την πρωτεΐνη ακίδα και ανέστειλε τη σύνδεση με τη μεμβρανική πρωτεΐνη ACE2, μέσω της οποίας ο ιός εισέρχεται στα κύτταρα.

Καταπολέμηση των παραλλαγών του SARSCoV-2

Η φενοφιμπράτη ήταν αποτελεσματική κατά των παραλλαγών Άλφα και Βήτα του SARS-CoV-2 και η ομάδα διερευνά τώρα την αποτελεσματικότητά του κατά της παραλλαγής Δέλτα. Μετά τα πειράματα με την απομονωμένη πρωτεΐνη, άλλοι ερευνητές της ομάδας επανέλαβαν τα πειράματα με τον ζωντανό ιό και διαπίστωσαν ότι η φαινοφιμπράτη ήταν εξίσου αποτελεσματική.

«Είμαστε συγκρατημένα ενθουσιασμένοι. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι υπάρχουν ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου, για τους οποίους το εμβόλιο δεν θα είναι αποτελεσματικό», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Φαρχάτ Κανίμ, διευθύντρια έρευνας στη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

«Εξακολουθεί να υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επεκτείνουμε το οπλοστάσιο των φαρμάκων μας για τη θεραπεία του SARS-CoV-2. Το φάρμακο φαίνεται να λειτουργεί, ανεξάρτητα από τις μεταλλάξεις των ακίδων», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν πόσα μολυσμένα με ιό κύτταρα  απελευθερώθηκαν μετά από την θεραπεία με φενοφιμπράτη. Διαπίστωσαν ότι υπήρξε μείωση της απελευθέρωσης του ιού κατά 60%. Άλλα φάρμακα, όπως οι στατίνες, δεν είχαν παρόμοια επίδραση.

Η αναπαραγωγή του ιού και η εξάπλωση μεταξύ των κυττάρων είναι αυτό που προκαλεί τα συμπτώματα, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει τον ιό. Ένα φάρμακο που μειώνει την απελευθέρωση του ιού, θα πρέπει να μπορεί να αποτρέπει τη σοβαρή νόσο και τη νοσηλεία σε νοσοκομείο, και να μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης.

Πρόσκληση για κλινικές δοκιμές

Επειδή οι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν αυτό το φάρμακο από το στόμα και επειδή το μόριο είναι πολύ φθηνό, η φενοφιμπράτη θα μπορούσε να αποδειχθεί ανεκτίμητη για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. Πρώτα βέβαια, θα πρέπει οι επιστήμονες να αναπαράγουν το πρόσφατο εύρημα και σε κλινικές δοκιμές.

Ο Δρ. Ρίτσαρντσον πρόσθεσε: «Η φενοφιμπράτη είναι ευρέως διαθέσιμη. Εκτιμούμε ότι το κόστος μιας θεραπείας θα ήταν περίπου 11 με 23 ευρώ».

Ο Δρ. Πίτερ Ίνγκλις, ειδικός στον έλεγχο μεταδοτικών ασθενειών, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, λέει ότι «εάν αυτό το εύρημα μεταφραστεί σε ένα χρήσιμο κλινικό αποτέλεσμα, μπορεί να προσθέσει άλλο ένα φάρμακο στο οπλοστάσιό μας».

Οι συγγραφείς της μελέτης συνιστούν προσοχή γύρω από τα ευρήματά τους, καθώς όλα τα αποτελέσματα προέρχονται μόνο από εργαστηριακές δοκιμές. Είναι τώρα πρόθυμοι να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές για να αξιολογήσουν τη φενοφιμπράτη ως πιθανή θεραπεία για την COVID-19.

«Θα ήθελα να δω κλινικές δοκιμές σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου οι οποίοι θα έχουν συμπτώματα, ώστε να ξεκινήσουμε νωρίς τη θεραπεία για να δούμε αν αποτρέπει τη νοσηλεία», καταλήγει η Δρ. Κανίμ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Pharmacology.

ΠΗΓΗ: Medical News Today

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος