Ένα «έξυπνο» πουκάμισο που πλένεται στο πλυντήριο

Ομάδα ερευνητών ανέπτυξε ένα νέο υλικό που είναι μαλακό σαν το βαμβάκι, ισχυρό σαν το Kevlar και αγώγιμο όσο πολλά μέταλλα. Μπορεί να φορεθεί και να πλυθεί όπως τα κανονικά ρούχα και θα μπορούσε τελικά να μετατρέψει τα αθλητικά ενδύματα σε «έξυπνα» φορετά προϊόντα.

Τα λεγόμενα «νήματα νανοσωλήνων άνθρακα» λειτουργούν παρόμοια με τα καλώδια σε μια συσκευή παρακολούθησης ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ), η οποία μετρά τους καρδιακούς ρυθμούς για την ανίχνευση καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο αντί να τοποθετηθούν στο δέρμα, μπορούν να ραφτούν σε ένα μπλουζάκι και να φορεθούν όπως τα κανονικά αθλητικά ρούχα, σύμφωνα με νέα μελέτη των ερευνητών του εργαστηρίου της Σχολής Μηχανικής Brown, του Πανεπιστημίου Rice. Επίσης, σε αντίθεση με τα καλώδια, τα νήματα μπορούν να κινούνται άνετα μαζί με τον χρήστη και να πλένονται, να τεντώνονται και να φοριούνται επανειλημμένα χωρίς να χαλάνε.

Αν και πιθανώς δεν θα κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά, το υλικό αυτό θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ογκώδεις οθόνες Holter του ηλεκτροκαρδιογραφήματος σε ιατρικές εγκαταστάσεις, των ρολογιών παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού, αλλά και των ιμάντων στο στήθος για τους αθλητές.

«Μια άλλη ενδιαφέρουσα εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας θα είναι οι στρατιωτικές στολές επόμενης γενιάς», δήλωσε η Λόρεν Τέιλορ, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Rice και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Δεν είμαστε μόνο σε θέση να χρησιμοποιήσουμε αυτό το υλικό για ηλεκτρόδια ΗΚΓ, αλλά και ως κεραίες, ώστε να μπορούμε να εντοπίζουμε τη θέση του στρατιωτικού προσωπικού».

Οι παγκόσμιες δαπάνες για φορετές συσκευές αναμένεται να αυξηθούν κατά 18% στα 81,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και κατά 15% το 2022, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας Gartner. Πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχουν επενδύσει στην ανάπτυξη παρόμοιων δυνατοτήτων σε συσκευές. Για παράδειγμα, το Apple Watch εισήγαγε την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού το 2018 και έκτοτε έχει προσθέσει και άλλες ιατρικές λειτουργίες. Το 2019, η Google ανακοίνωσε σχέδια για την αγορά της FitBit, μια συμφωνία που ολοκληρώθηκε νωρίτερα φέτος.

Το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Rice ανέπτυξε για πρώτη φορά ίνες νανοσωλήνων άνθρακα το 2013 και έχει μελετήσει τη χρήση τους σε ιατρικές διαδικασίες, όπως σε κοχλιακά εμφυτεύματα για την απώλεια ακοής. Όμως τότε, οι αρχικές ίνες (πλάτους περίπου 22 μικρομέτρων) ήταν πολύ λεπτές για να χρησιμοποιηθούν από μια τυπική ραπτομηχανή.

Για αυτό, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με έναν κατασκευαστή σχοινιών για να πλέξουν τα νήματα μαζί σε ένα υλικό παρόμοιο με την κανονική κλωστή ραψίματος που θα μπορούσε να ραφτεί σε αθλητικές ενδυμασίες. Το «έξυπνο» πουκάμισο παρέχει μαλακούς, στεγνούς αισθητήρες για μη επεμβατική και συνεχή παρακολούθηση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, αναφέρει η μελέτη.

Με κάποιες τροποποιήσεις, αυτά τα ρούχα θα μπορούσαν τελικά να παρακολουθούν και άλλα ζωτικά σημεία, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ωστόσο, τα «έξυπνα» πουκάμισα έχουν κάποια καλώδια. Για παράδειγμα, ίνες νανοσωλήνων στο πουκάμισο, τροφοδοτούν σήματα σε καλώδια στο κάτω μέρος, τα οποία μεταδίδουν τις πληροφορίες μέσω της τεχνολογίας Bluetooth σε έναν υπολογιστή.

«Απλώς δεν βρίσκεις μαλακά, εύκαμπτα και σαν νήματα υλικά που να είναι άνετα στην αφή και με τα οποία μπορείς να δουλέψεις, ώστε να φτιάξεις μια γέφυρα από αυτά ή ένα καλώδιο μεταφοράς ρεύματος, αλλά και να τα περάσεις μέσα από μια ραπτομηχανή», δήλωσε ο Όλιβερ Ντιούι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος