Εμβόλιο Pfizer: Οι ιδρυτές της BioNTech στην ΕΡΤ (video)

Αίτημα έγκρισης του εμβολίου Covid-19 για τη χορήγηση του σε παιδιά 5 έως 11 ετών υπέβαλε η Pfizer στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Για το εμβόλιο μίλησαν στην ΕΡΤ οι επιστήμονες της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν και η Εζλέμ Τουρετσί, που πρώτοι βρήκαν την εμβολιαστική απάντηση στον κορονοϊό.

Οι βραβευμένοι Tούρκοι επιστήμονες της BioNTech δήλωσαν ότι «ήταν ήδη ένα κάλεσμα για δράση και ένα αίσθημα ευθύνης που μας οδήγησε να ξεκινήσουμε όλο αυτό και να αποφασίσουμε να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο και είναι βάρος γιατί από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο ότι θέλαμε να έχουν όλοι πρόσβαση στο εμβόλιο».
Αναφορικά με όσους φοβούνται ή αντιτίθενται να κάνουν το εμβόλιο απαντούν: «Το εμβόλιο αναπτύχθηκε γρήγορα αλλά ακολουθήθηκαν όλα τα βήματα της ανάπτυξής του. Δεν «κόψαμε δρόμο» σε κάποιο σημείο. Τα δεδομένα που πήραμε ήταν από πάνω από 40.000 εθελοντές. Τα δεδομένα αυτά έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και πολύ αποτελεσματικό. Επίσης, έχουν εμβολιαστεί πάνω από 500 εκατ. πολίτες παγκοσμίως και οι μελέτες έχουν δείξει και επιβεβαιώσει την ασφάλεια του εμβολίου». Και διαβεβαιώνουν ότι μέχρι στιγμής το εμβόλιό τους προστατεύει από όλες τις γνωστές μεταλλάξεις.

Παράλληλα, ο Ουγκούρ Σαχίν επισημαίνει ότι «η ενημέρωση από αξιόπιστες πηγές είναι ο μόνος τρόπος να κατανοήσουν όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

Πριν στραφούν στη μάχη κατά του κορονοϊού οι δύο επιστήμονες ανέπτυσσαν θεραπείες για τον καρκίνο και αναμένουν θετικές εξελίξεις από τις έρευνές τους.

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος, Ρεπορτάζ: Αλέξια Καλαϊτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος