Εμβόλιο Johnson & Johnson: Γιατροί θεράπευσαν σπάνια θρόμβωση

Ομάδα γιατρών θεράπευσε με επιτυχία ασθενή που ανέπτυξε πολύ σπάνιο θρομβωτικό σύνδρομο μετά τη λήψη του εμβολίου της Johnson & Johnson, αντικαθιστώντας την ηπαρίνη, ένα αραιωτικό αίματος, με ένα άλλο.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, σταμάτησαν προσωρινά την χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου κατά της Covid-19 της Johnson & Johnson (Janssen) στις 13 Απριλίου, με σκοπό τη διερεύνηση των λιγοστών περιπτώσεων εμβολιασμένων ατόμων που εμφάνισαν σπάνιες θρομβωτικές επιπλοκές.

Η απόφαση για προσωρινή παύση είχε ληφθεί μετά από αναφορές που έδειχναν πιθανή συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου αυτού και της εμφάνισης θρομβώσεων στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου (cerebral venous sinus thrombosis – CVST) και του συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας (thrombosis-thrombocytopenia syndrome – TTS, όπου εμφανίζονται θρομβώσεις αλλά ταυτόχρονα με χαμηλά αιμοπετάλια). Λόγω της θρομβοπενίας η θεραπεία με ηπαρίνη θεωρείται επικίνδυνη και για αυτό οι επιστήμονες καλούνται να βρουν εναλλακτικές θεραπείες. Μετά από 11 ημέρες ξεκίνησε η επαναχορήγησή του στις ΗΠΑ, μετά το «πράσινο φως» των επιστημονικών συμβούλων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μια υγιής γυναίκα ηλικίας 40 ετών έλαβε το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις αρχές Απριλίου. Πέντε ημέρες μετά τον εμβολιασμό, η γυναίκα ανέπτυξε πονοκέφαλο, πίεση στον ρινικό κόλπο, μυϊκό πόνο και πονόλαιμο. Οκτώ ημέρες μετά τον εμβολιασμό, πήγε στα επείγοντα όπου της χορηγήθηκαν αντιβιοτικά, κορτικοστεροειδή και μυοχαλαρωτικά.

Ωστόσο, δώδεκα μέρες μετά τον εμβολιασμό της, οι πονοκέφαλοι επιδεινώθηκαν, άρχισε να νιώθει ζαλάδες και να έχει ευαισθησία στο φως. Τότε αποφασίσει να πάει στο Πανεπιστήμιο UCHealth του Κολοράντο. Εκεί, οι γιατροί τη διάγνωσαν με VITT και υποβλήθηκε σε θεραπεία με το αραιωτικό φάρμακο μπιβαλιρουδίνη. Μετά τη λήψη του φαρμάκου, ο αριθμός των αιμοπεταλίων της αυξήθηκε σταθερά και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο έξι ημέρες αργότερα. Οι θρόμβοι και οι πονοκέφαλοί της εξαφανίστηκαν και ο αριθμός των αιμοπεταλίων της αυξηθηκε ακόμη περισσότερο όταν οι γιατροί την εξέτασαν τρεις ημέρες αργότερα.

«Η εμπειρία μας δείχνει ότι αυτές οι θρομβώσεις είναι πολύ σπάνιες, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν», δήλωσε ο επικεφαλής συν-συγγραφέας Τοντ Κλαρκ, επίκουρος καθηγητής ιατρικής έκτακτης ανάγκης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Ο εμβολιασμός είναι ένα «κρίσιμο βήμα» για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονική μας ζωή, πρόσθεσε.

Τα ευρήματα θα δημοσιευθούν στο περιοδικό «Annals of Emergency Medicine».

ΠΗΓΗ: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος