Τεχνητούς νευρώνες που μιμούνται τη λειτουργία των πραγματικών (βιολογικών) δημιούργησαν ερευνητές της ΙBM Research στη Ζυρίχη της Ελβετίας, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Ελευθερίου.
Οι επιστήμονες για την εφεύρεσή τους χρησιμοποίησαν ειδικά υλικά -τα λεγόμενα «αλλαγής φάσης»- για την αποθήκευση και την επεξεργασία των δεδομένων. Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων νευρομορφικών τεχνολογιών, θα επιτρέψει τη δημιουργία ενεργειακά αποδοτικών και πολύ γρήγορων «τσιπ», κατάλληλων για εφαρμογές γνωσιακής υπολογιστικής (cognitive computing) που, σύμφωνα με την ΙΒΜ θα αποτελέσει το μέλλον της πληροφορικής.
Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες φιλοδοξούν να μιμηθούν τις δυνατότητες επεξεργασίας πληροφοριών των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων). «Ερευνούμε για πάνω από μια δεκαετία τα υλικά αλλαγής φάσης για εφαρμογές δημιουργίας νέων μνημών και η πρόοδός μας είναι εντυπωσιακή κατά τους τελευταίους 24 μήνες», (με αποκορύφωμα τους τεχνητούς νευρώνες), δήλωσε ο Ευάγγελος Ελευθερίου.
Οι ερευνητές -μεταξύ των οποίων η επίσης Ελληνίδα Αγγελική Πανταζή– έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νανοτεχνολογίας “Nature Nanotechnology“.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος