Δεύτερο μεγάλο βραβείο για τους επιστήμονες πίσω από την τεχνολογία των εμβολίων mRNA

Οι δυο πρωτοπόροι επιστήμονες που ανέπτυξαν την τεχνολογία-κλειδί που χρησιμοποιείται στα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19, τιμήθηκαν με το βραβείο κλινικής ιατρικής έρευνας Lasker-DeBakey 2021, το οποίο συνοδεύεται από τιμητική αμοιβή 250.000 δολαρίων. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι δύο επιστήμονες έλαβαν το βραβείο Breakthrough στις Βιοεπιστήμες, ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεδομένου ότι πολλοί προηγούμενοι νικητές του Lasker κερδίσαν στη συνέχεια το βραβείο Νόμπελ, το επιστημονικό δίδυμο μπορεί να είναι υποψήφιο για το πολυπόθητο βραβείο. Η Μέρι και ο Άλμπερτ Λάσκερ ίδρυσαν τα βραβεία Lasker το 1945 για να τιμήσουν τους επιστήμονες- των οποίων οι θεμελιώδεις βιολογικές ανακαλύψεις και οι κλινικές πρόοδοι –συνέβαλαν στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. Φέτος, η Καταλίν Καρικό και ο Ντριού Γουάισμαν θα μοιραστούν το βραβείο για τις δεκαετίες εργασίας τους με το αγγελιοφόρο RNA (mRNA), το οποίο αποτελεί τη βάση των εμβολίων Pfizer-BioNTech και Moderna COVID-19.

Μέσω της έρευνάς τους, η ομάδα βρήκε τον τρόπο να παραδώσει με ασφάλεια προσαρμοσμένο mRNA στα κύτταρά μας, χωρίς να πυροδοτήσει μια επιβλαβή ανοσολογική αντίδραση κατά τη διαδικασία, ανέφερε προηγουμένως το Live Science. Στη φυσική του μορφή, το mRNA μεταφέρει οδηγίες από το DNA μας σε εργοτάξια στα κύτταρά μας, όπου δημιουργούνται νέες πρωτεΐνες. Τα εμβόλια με βάση το mRNA λειτουργούν με την ίδια αρχή, κατευθύνοντας τα κύτταρα να κατασκευάσουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, τα εμβόλια κατά της COVID-19 καθοδηγούν τα κύτταρα να κατασκευάσουν την πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μάθει να αναγνωρίζει το παθογόνο.

Στο μέλλον, ένα ευρύ φάσμα εμβολίων και θεραπευτικών προϊόντων θα μπορούσε να παραχθεί με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, ο Γουάισμαν, ανοσολόγος και καθηγητής έρευνας εμβολίων στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, έχει ξεκινήσει δοκιμές εμβολίων mRNA που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη του έρπητα των γεννητικών οργάνων, της γρίπης και του HIV. Η Καρικό, ανώτερη αντιπρόεδρος της BioNTech και επίκουρη καθηγήτρια νευροχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Perelman, αναπτύσσει θεραπείες με βάση το mRNA για τον καρκίνο και αυτοάνοσες ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για το μέλλον του τροποποιημένου RNA», δήλωσε ο Γουάισμαν στο Live Science στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν το δίδυμο κέρδισε το Βραβείο Breakthrough. «Το εργαστήριό μου συνεργάζεται σήμερα με 150 διαφορετικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσοντας διάφορα εμβόλια και θεραπευτικά mRNA, οπότε το ενδιαφέρον γι’ αυτό αυξάνεται μέρα με τη μέρα».

Τον Φεβρουάριο οι δυο επιστήμονες κέρδισαν το βραβείο Rosenstiel, το οποίο απονέμεται σε ερευνητές βασικών επιστημών που έχουν μεταμορφώσει τον τομέα της ιατρικής.Τον Αύγουστο, τιμήθηκαν και με το βραβείο Louisa Gross Horwitz για Βιολογία και Βιοχημεία το οποίο απονέμεται για το πρωτοποριακό έργο στην ιατρική επιστήμη, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Πολλοί από τους αποδέκτες των βραβείων Lasker έχουν κερδίσει στη συνέχεια το βραβείο Νόμπελ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι Καρικό και Γουάισμαν μπορεί να είναι οι επόμενοι νικητές. Στην 75χρονη ιστορία του βραβείου, 95 νικητές έλαβαν και το βραβείο Νόμπελ στη συνέχεια, σύμφωνα με το Ίδρυμα. Ομοίως, 51 από τους 106 προηγούμενους νικητές του βραβείου Horwitz έχουν κερδίσει Νόμπελ, όπως και 36 από τους 93 νικητές του βραβείου Rosenstiel.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, οι αναγνώστες του περιοδικού ChemistryViews κατέταξαν την Καρικό ως μια από τις κορυφαίες επιλογές τους για το βραβείο Νόμπελ Χημείας του 2021.

Τούτου λεχθέντος, κατά μέσο όρο, υπάρχει συνήθως ένα κενό εννέα ετών μεταξύ της κατάκτησης του βραβείου Rosenstiel και της απονομής του Νόμπελ, σημείωσε ο Τζέιμς Χάμπερ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Βασικών Ιατρικών Επιστημών Rosenstiel, κατά τη φετινή τελετή των βραβείων.

ΠΗΓΗ: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος