Δεκαπλάσια η θνησιμότητα από Covid-19 στις χώρες με πολλούς υπέρβαρους και παχύσαρκους

Βρετανία, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Εννέα στους δέκα θανάτους από κορονοϊό σημειώθηκαν σε χώρες όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, διαπιστώνει παγκόσμια έρευνα με την Βρετανία να έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό θανάτου στον κόσμο και το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας, με περισσότερους από δύο στους τρεις ενήλικες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η μελέτη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας εξέτασε σχεδόν 100 χώρες και διαπίστωσε ότι 2,2 εκατομμύρια από 2,5 εκατομμύρια θανάτους σημειώθηκαν σε χώρες με υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας. Συνολικά, τα ποσοστά θανάτου βρέθηκαν να είναι 10 φορές υψηλότερα σε χώρες όπου πάνω από τον μισό πληθυσμό ήταν υπέρβαρος.

Διαπίστωσε ότι καμία χώρα με χαμηλά επίπεδα παχυσαρκίας δεν είχε ποσοστό θανάτου κορονοϊού μεγαλύτερο από 10 ανά 100.000 πληθυσμούς. Καμία χώρα με ποσοστά θανάτου άνω των 100 ανά 100.000 δεν είχε λιγότερο από το 50% του πληθυσμού της υπέρβαρο. Η παχυσαρκία έχει ήδη διαπιστωθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από της Covid-19 κατά περίπου 50%, καθώς επίσης αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου, και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δήλωσε ότι η έκθεση θα πρέπει να ενεργήσει ως “κλήση αφύπνισης” για κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα παχυσαρκίας των εθνών τους.

Η συσχέτιση μεταξύ των ποσοστών παχυσαρκίας και θνησιμότητας από της Covid-19 είναι σαφής. Η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας Covid ήταν το Βιετνάμ, το οποίο έχει ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα υπερβολικού βάρους στον πληθυσμό του – ενώ η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη επιλέχθηκαν επίσης για τα χαμηλά επίπεδα παχυσαρκίας και θανάτων από της Covid-19.

Ο Μπόρις Τζόνσον με σκοπό να περιορίσει το αυξανόμενο κόστος της παχυσαρκίας στο NHS θα ανακοινώσει σήμερα ότι ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Βρετανίας θα ηγηθεί του νέου πιλοτικού σχεδίου που θα επιβραβεύει το κοινό για τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

Συμφωνα με το Sky News ο Σερ Κιθ Μάιλς, ο ιδρυτής των προγραμμάτων Air Miles και Nectar, θα ηγηθεί αυτής πρωτοβουλίας.

Επιπλέον το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας θα ενισχύσει το NHS και τα τοπικά συμβούλια στην Αγγλία με 70 επιπλέον εκατομμύρια λίρες για να ανταμείψουν έως και 700.000 υπέρβαρους ή παχύσαρκους ανθρώπους με σκοπό να παρακολουθήσουν μαθήματα διαχείρισης βάρους, όπως αυτά που παρέχονται από το Weight Watchers ή το Slimming World ώστε να απαλλαγούν από τα ανεπιθύμητα κιλά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος