Covid-19: Γίνεται να κολλήσω Όμικρον δεύτερη φορά;

Κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας ήταν εξαιρετικά σπάνιο να ακούσουμε ότι κάποιος κόλλησε Covid δεύτερη φορά. Αυτό πλέον δεν ισχύει, ειδικά μετά την εμφάνιση της υποπαραλλαγής Όμικρον στα τέλη Νοεμβρίου του 2021.

Γιατί κολλούν περισσότεροι Covid δεύτερη φορά;

Κατά ένα μέρος, αυτό οφείλεται στην ίδια την Όμικρον. Πρόκειται για μια υποπαραλλαγή που «διαπερνά» πιο εύκολα τις άμυνές μας από παλιότερες λοιμώξεις.Επίσης, πρόκειται και για ζήτημα απλής αριθμητικής. Ήδη έχουν κολλήσει τόσοι πολλοί, που ένα αυξανόμενο ποσοστό νέων λοιμώξεων αφορά επαναλοιμώξεις.

Πάντως, το ενδεχόμενο να κολλήσει κάποιος δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα εξακολουθεί να παραμένει μικρό, ακόμα και με την τελευταία υποπαραλλαγή της Όμικρον, που έχει κυριαρχήσει στη Ηνωμένο Βασίλειο. Οι περισσότεροι δεν πρόκειται να νοσήσουν βαριά τη δεύτερη φορά.

Πόσο πιθανόν είναι να κολλήσετε Covid δεύτερη φορά;

Οι πιθανότητες είναι αρκετές, καθώς η ανοσία μειώνεται και οι κορονοϊοί εξελίσσονται.
Γενικά, οι περισσότεροι από εμάς αναμένεται να προσβληθούμε αρκετές φορές στη ζωή μας από άλλους κορονοϊούς, όπως εκείνον που προκαλεί τα κοινά συμπτώματα του κρυολογήματος.Ωστόσο, στην αρχή της πανδημίας, δεν φαινόταν να ίσχυε κάτι τέτοιο με την Covid.

Πριν από τον Νοέμβριο του 2021, λιγότερες από το 1% όλων των καταγεγραμμένων περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτηρίζονταν ως επαναλοιμώξεις.
Ωστόσο, η Όμικρον δείχνει να διαφέρει πολύ από τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού.

Εξαιτίας των διαφορών της, μπορεί και «ξεγλιστράει» από τις άμυνες του οργανισμού από την έκθεση σε προηγούμενες λοιμώξεις με Covid.
Έτσι, τα νούμερα των επαναλοιμώξεων είναι δέκα φορές πιο υψηλά φέτος σε σύγκριση με εκείνα στις αρχές της πανδημίας.

Ως προς τι διαφέρει η υποπαραλλαγή Όμικρον;

Η υποομάδα BA.2 του στελέχους Όμικρον οδήγησε ξανά τις λοιμώξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο στα ύψη. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, την εβδομάδα 13-19 Μαρτίου 2022, περίπου ένα στα δεκαέξι άτομα ήταν θετικό στον κορονοϊό.

Η υποομάδα BA.2 είναι παρόμοια -αλλά ακόμα πιο μεταδοτική- από την υποομάδα BA.1, που επικρατούσε τα Χριστούγεννα του 2021.

Εάν νοσήσατε με Covid τους τελευταίους μήνες, πιθανόν να ήταν μια εκδοχή της Όμικρον, και να αποκτήσατε ισχυρή προστασία ενάντια σε μία επαναλοίμωξη.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα δεδομένα, μία δεύτερη λοίμωξη με Όμικρον είναι σπάνια, αλλά μπορεί να συμβεί. Περισσότερες επαναλοιμώξεις εντοπίζονται σε νεότερα άτομα και σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Κλινικές μελέτες δείχνουν πως ο συνδυασμός λοίμωξης με Όμικρον και εμβολιασμού προετοιμάζουν καλύτερα τον οργανισμό σας ενάντια σε μια νέα λοίμωξη, απ’ ό,τι αν είχατε μόνο νοσήσει.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την έναρξη του έτους, περίπου 4,5 εκατομμύρια άτομα έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, κι άλλα δύο εκατομμύρια τη δεύτερη δόση.

Παράλληλα, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανοσία λόγω πρόσφατης λοίμωξης. Περίπου ένας στους τρεις από αυτούς κόλλησαν Covid κατά το πρώτο κύμα της Όμικρον.
Ωστόσο, ακόμα κι αν οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος Όμικρον για δεύτερη φορά είναι λίγες, είναι αρκετά πιθανό να ακούσετε να συμβεί. Κι αυτό επειδή, ενώ η πιθανότητα είναι μικρή, πολλαπλασιάζεται επί δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που νόσησαν πρόσφατα.

Θα νοσήσω πιο βαριά;

Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως μια λοίμωξη με BA.2 δεν είναι περισσότερο πιθανό να οδηγήσει σε νοσηλεία από ό,τι ήταν με BA.1.
Ακόμη κι αν βγείτε ξανά θετικοί, «δεν θα είναι όπως ήταν με την Covid-19», επισημαίνει η καθηγήτρια ανοσολογίας Έλενορ Ράιλι, και προσθέτει: «Αυτή τη φορά, θα σημαίνει πως υπάρχει ένας ιός στη μύτη και στον λαιμό σας». Η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο ή μια προηγούμενη λοίμωξη συμβάλλει στην παρεμπόδιση του ιού από το να εισέλθει στον οργανισμό σας και να προκαλέσει σοβαρή βλάβη.

Η καθηγήτρια Ράιλι πιστεύει πως αν ξανακολλήσετε αλλά αισθάνεστε καλά, «το κύριο μέλημά σας θα πρέπει να είναι να μην το μεταδώσετε σε ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα».
Κάποιοι μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτούν, ειδικά εκείνοι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενα νοσήματα.

Παρά το ρεκόρ κρουσμάτων, το κύμα αυτό οδηγεί ακόμα λιγότερα άτομα στο νοσοκομείο από εκείνο του Ιανουαρίου. Ο λόγος είναι πως, πλέον, πάρα πολλοί προστατεύονται από τον συνδυασμό εμβολιασμού και προηγούμενης λοίμωξης.

Κατά την κορύφωση κρουσμάτων τον Ιανουάριο του 2022, περίπου 55% των ατόμων σε κλίνες Covid σε νοσοκομεία της Βρετανίας λάμβαναν θεραπεία κυρίως για την Covid. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, στις 22 Μαρτίου 2022 το νούμερο αυτό είχε μειωθεί περίπου κατά 45%. Επιπλέον, ο συνολικός αριθμός ατόμων με Covid στα νοσοκομεία είναι κάτω από το μισό του αντίστοιχου αριθμού τον Ιανουάριο του 2021.

Η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει πως με την αναμνηστική δόση θα αυξηθεί η ανοσία για τους πιο ευάλωτους, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο πιθανή μια βαριά νόσηση με Όμικρον, είτε κάποιος νοσεί για πρώτη είτε για δεύτερη φορά.

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος