CORBEVAX: Ένα νέο εμβόλιο χωρίς πατέντα που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Ο κόσμος έχει πλέον στο οπλοστάσιό του ένα νέο εμβόλιο κατά της COVID-19, το οποίο είναι ασφαλές, αποτελεσματικό, φθηνό και προσφέρεται χωρίς πατέντα σε κατασκευαστές εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί πάνω από 314 εκατομμύρια μολύνσεις και πάνω από 5,5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Εν τω μεταξύ, περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα κραυγαλέο και ανησυχητικό χάσμα στην πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτή η ανισότητα θα πρέπει να ανησυχεί σοβαρά όλους μας.

Αν μάθαμε κάτι από αυτή την πανδημία, είναι ότι οι ιοί δεν χρειάζονται διαβατήριο. Παρόλα αυτά, ενώ το 77% των ανθρώπων στις χώρες υψηλού και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, έχει εμβολιαστεί μόνο το 10% των κατοίκων. Οι πλούσιες χώρες χορηγούν εδώ και μήνες αναμνηστικές δόσεις, όταν η πρώτη και η δεύτερη δεν είναι ακόμη διαθέσιμες σε πολλούς παγκοσμίως. Όμως, ένα νέο εμβόλιο που ονομάζεται CORBEVAX, αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ανισότητας.

Πώς λειτουργεί το CORBEVAX

Όλα τα εμβόλια κατά της COVID-19 διδάσκουν το ανοσοποιητικό σύστημα πώς να αναγνωρίζει τον ιό και να προετοιμάζει τον οργανισμό να τον αντιμετωπίσει. Το CORBEVAX είναι ένα εμβόλιο πρωτεϊνικής υπομονάδας. Χρησιμοποιεί ένα ακίνδυνο κομμάτι της πρωτεΐνης ακίδας του κορονοϊού για να διεγείρει και να προετοιμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα για μελλοντικές επιθέσεις του ιού.

Σε αντίθεση με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson τα οποία κατευθύνουν τα κύτταρα να παράγουν δίνουν οδηγίες στον οργανισμό πώς να παράγει την πρωτεΐνη ακίδα, το CORBEVAX παρέχει στο σώμα πρωτεΐνες ακίδας και χορηγείται σε δύο δόσεις.

Πώς αναπτύχθηκε το CORBEVAX

Το CORBEVAX αναπτύχθηκε από τους συνδιευθυντές του Κέντρου Ανάπτυξης Εμβολίων του Νοσοκομείου Παίδων του Τέξας στο Baylor College of Medicine, την Μαρία Έλενα Μποτάτζι και τον Πίτερ Χότεζ.

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας του ιού SARS το 2003, οι εν λόγω ερευνητές δημιούργησαν ένα παρόμοιο είδος εμβολίου εισάγοντας τις γενετικές πληροφορίες για ένα τμήμα της πρωτεΐνης ακίδας του ιού SARS σε μαγιά για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων της πρωτεΐνης. Μετά την απομόνωση της πρωτεΐνης ακίδας του ιού από τη ζύμη και την προσθήκη ενός βοηθητικού παράγοντα, ο οποίος συμβάλλει στην πρόκληση ανοσολογικής απόκρισης, το εμβόλιο ήταν έτοιμο για χρήση.

Η πρώτη επιδημία του SARS ήταν βραχύβια και δεν υπήρχε μεγάλη ανάγκη για το εμβόλιο, μέχρι που εμφανίστηκε ο ιός SARS-CoV-2 το 2019. Έτσι, οι δυο ερευνητές ενημέρωσαν την πρωτεΐνη ακίδα ώστε να ταιριάζει με εκείνη του SARS-CoV-2 και δημιούργησαν το εμβόλιο CORBEVAX.

Μια μεγάλη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές χωρίς πολλές παρενέργειες, και πάνω από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων. Το εμβόλιο έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης στην Ινδία και αναμένεται να το υιοθετήσουν και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

CORBEVAX: Ένα νέο εμβόλιο χωρίς πατέντα που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Ένα εμβόλιο φτιαγμένο για τον κόσμο

Τα εμβόλια πρωτεϊνικών υπομονάδων έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των εμβολίων mRNA, καθώς μπορούν να παραχθούν εύκολα με τη χρήση καθιερωμένης τεχνολογίας ανασυνδυασμένου DNA, η οποία είναι σχετικά φθηνή και εύκολο να επεκταθεί. Μια παρόμοια τεχνολογία ανασυνδυασμού πρωτεϊνών που υπάρχει εδώ και 40 χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί για το εμβόλιο Novavax, το οποίο είναι διαθέσιμο για χρήση σε 170 χώρες, και το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β.

Το CORBEVAX μπορεί να παραχθεί σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, επειδή υπάρχουν ήδη κατάλληλες εγκαταστάσεις παραγωγής. Επίσης, το κλειδί για την παγκόσμια πρόσβαση είναι ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικό ψυγείο. Ως εκ τούτου, είναι δυνατή η ταχεία παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων και η σχετικά εύκολη διανομή τους. Συγκριτικά, η παραγωγή εμβολίων mRNA είναι πιο δαπανηρή και περίπλοκη επειδή βασίζεται σε νεότερες τεχνολογίες, απαιτεί εξειδικευμένους εργαζόμενους και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για την αποθήκευση και τη μεταφορά τους.

Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι το CORBEVAX αναπτύχθηκε με γνώμονα την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο χαμηλού κόστους, εύκολο στην παραγωγή και τη μεταφορά, χρησιμοποιώντας μια καλά δοκιμασμένη και ασφαλή μέθοδο. Το πιο σημαντικό δε, είναι ότι οι ερευνητές δεν ενδιαφέρθηκαν για την πνευματική ιδιοκτησία ή το οικονομικό όφελος. Το εμβόλιο παρήχθη χωρίς σημαντική δημόσια χρηματοδότηση και τα 7 εκατομμύρια δολάρια που χρειάστηκαν για την ανάπτυξή του, προήλθαν από δωρεές.

Το COBREVAX έχει επί του παρόντος παραχωρηθεί χωρίς πατέντα στη Biological E. Limited, τον μεγαλύτερο παραγωγό εμβολίων της Ινδίας, η οποία σχεδιάζει να παράγει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις ανά μήνα από τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτή η συμφωνία σημαίνει ότι και άλλες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μπορούν να παράγουν και να διανέμουν αυτό το εμβόλιο σε τοπικό επίπεδο.

Συνδυαστικά, αυτό σημαίνει ότι το CORBEVAX είναι ένα από τα φθηνότερα εμβόλια που διατίθενται σήμερα. Αναμφισβήτητα, η ιστορία του CORBEVAX θα πρέπει να χρησιμεύσει ως μοντέλο για την αντιμετώπιση της ανισότητας πρόσβασης στα εμβόλια.

Η αναγκαιότητα της ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια είναι άνιση. Για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις των πλούσιων εθνών αγοράζουν εκ των προτέρων τα εμβόλια, γεγονός που περιορίζει την προσφορά. Ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες διαθέτουν τη δυνατότητα παραγωγής εμβολίων, οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, θα πρέπει να βρουν τους πόρους ώστε να αντέξουν οικονομικά το κόστος των παραγγελιών.

Η ινδική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις CORBEVAX και η BioE σχεδιάζει να παράγει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο εμβόλια για τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της G7 έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID, ωστόσο μέχρι στιγμής, έχουν αποσταλεί μόνο 591 εκατομμύρια δόσεις.

Όπως έδειξε η Όμικρον, οι νέες παραλλαγές μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα σε όλο τον κόσμο και είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτυχθούν σε ανεμβολίαστο πληθυσμό και να συνεχίσουν να εμφανίζονται όσο τα παγκόσμια ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά. Επίσης, είναι μάλλον απίθανο οι αναμνηστικές δόσεις να τερματίσουν αυτή την πανδημία. Αντίθετα, η ανάπτυξη παγκοσμίως προσβάσιμων εμβολίων όπως το CORBEVAX αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού και τον τερματισμό αυτής της πανδημίας.

ΠΗΓΗ: The Conversation

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος