Αυξημένος ο κίνδυνος πολυοργανικής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με Covid-19 μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας Βρετανικής μελέτης, όσοι λαμβάνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, έπειτα από νοσηλεία εξαιτίας της λοίμωξης Covid-19, έχουν αυξημένες πιθανότητες (συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό) να εμφανίσουν πολυοργανική δυσλειτουργία. Ο αυξημένος κίνδυνος βλαβών σε διάφορα όργανα του σώματος δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους ιδιαίτερα προχωρημένης ηλικίας.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Πανεπιστημίου του Λέστερ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του  UCL, Amitava Banerjee. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ).

Μολονότι η νόσος που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό προσβάλει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου, είναι γνωστό ότι μπορεί να επηρεάσει επίσης και τη λειτουργία άλλων οργάνων του σώματος όπως των νεφρών, της καρδιάς και του ήπατος. Πολλά από τα ανεξήγητα συμπτώματα, που διαρκούν μήνες μετά την αρχική λοίμωξη του SARS-CoV-2, θεωρούνται μέρος της μακράς Covid-19 ή του λεγόμενου «συνδρόμου μετά-Covid».

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 47.800 άτομα -με μέση ηλικία 65 ετών- τα οποία νοσηλεύθηκαν σε βρετανικά νοσοκομεία λόγω κορονοϊού και έλαβαν εξιτήριο όταν η κατάστασή τους βελτιώθηκε. Η Μελέτη κατέδειξε ότι περίπου ένας στους τρεις ασθενείς, μέσα στο διάστημα των επόμενων πέντε μηνών από την ημέρα εξόδου του από το νοσοκομείο, χρειάστηκε να νοσηλευτεί ξανά. Ακόμη, εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος, ένας στους δέκα έχασε τη ζωή του.

Για τους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, η πιθανότητα επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και θανάτου μετά το εξιτήριο ήταν τετραπλάσια και οκταπλάσια αντίστοιχα, σε σύγκριση με τις περιπτώσεις που αφορούσαν τον γενικό πληθυσμό. Οι αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης πολυοργανικής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με κορονοϊό ήταν μεγαλύτερη για ανθρώπους κάτω των 70 ετών, σε σχέση με τους άνω των 70 ετών. Μικρές ήταν οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα (άντρες-γυναίκες).


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ bmj.com

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος