Αν είστε πρωινός τύπος πιθανώς το χρωστάτε στους Νεάντερταλ, υποστηρίζει νέα μελέτη

Ενώ τα περισσότερα γονίδια από την προϊστορική εποχή που απέκτησαν οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν εξαλειφθεί λόγω της εξέλιξης του είδους, ένα μικρό μέρος τους παραμένει.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένα γονίδια που ο σύγχρονος άνθρωπος έχει κληρονομήσει από τους Νεάντερταλ και τους Ντενίσοβαν, δύο αρχαία ξαδέρφια των σύγχρονων ανθρώπων, μπορεί να εξηγούν γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πρωινοί τύποι.

«Οι Νεάντερταλ και οι Ντενίσοβαν κληροδότησαν DNA που ενίσχυσε την πρωινή μας διάθεση και αυτό έχει διατηρηθεί στους σύγχρονους ανθρώπινους πληθυσμούς», δήλωσε στο New Scientist ο Τόνι Κάπρα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Ενώ τα περισσότερα γονίδια από την προϊστορική εποχή που απέκτησαν οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν εξαλειφθεί λόγω της εξέλιξης του είδους, ένα μικρό μέρος τους παραμένει, πιθανότατα επειδή βοήθησαν τους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον όταν μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρασία.

«Αναλύοντας τα κομμάτια DNA του Νεάντερταλ που παραμένουν στα γονιδιώματα των σύγχρονων ανθρώπων, ανακαλύψαμε μια εντυπωσιακή τάση», δήλωσε ο Κάπρα. «Πολλά από αυτά επηρέασαν γονίδια που ρυθμίζουν το βιολογικό ρολόι στους σύγχρονους ανθρώπους, αυξάνοντας την τάση να είναι κανείς πρωινός τύπος».

Κύματα Homo sapiens μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρασία πριν από περίπου 70.000 χρόνια. Κατά την άφιξή τους συνάντησαν τους Νεάντερταλ, οι οποίοι είχαν ήδη προσαρμοστεί στη ζωή στο ψυχρότερο κλίμα, αφού είχαν καταλάβει την περιοχή εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα. Χάρη στην ανάμειξη αυτών των ομάδων, οι άνθρωποι που ζουν σήμερα φέρουν έως και 4% του DNA των Νεάντερταλ, συμπεριλαμβανομένων γονιδίων που συνδέονται με το χρωματισμό του δέρματος, τα μαλλιά, το λίπος και την ανοσία.

Εντοπισμός μεταλλάξεων

Ο Τόνι Κάπρα και οι συνεργάτες του συνέκριναν τα γονιδιώματα τριών Νεάντερταλ και ενός Ντενίσοβαν με τα γονιδιώματα εκατοντάδων χιλιάδων σύγχρονων ανθρώπων από την βρετανική βιοτράπεζα UK Biobank. Βρήκαν περισσότερες από χίλιες κοινές μεταλλάξεις μεταξύ των σύγχρονων ανθρώπων και των Νεάντερταλ ή των Ντενίσοβαν, σύμφωνα με τους New York Times. Αρκετές είχαν επισημανθεί προηγουμένως ότι εμπλέκονται στη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού. Εξετάζοντας τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων των ανθρώπων της βιοτράπεζας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έφεραν αυτές τις μεταλλάξεις ήταν πιο πιθανό να ξυπνούν νωρίς το πρωί, σύμφωνα με τους Times.

Ωστόσο, οι μελέτες των βιοτραπεζών υποδηλώνουν μόνο μια συσχέτιση μεταξύ γονιδίων και συμπτωμάτων ή συμπεριφορών. Συνήθως οι επιστήμονες πραγματοποιούν περαιτέρω έρευνα για να βεβαιωθούν ότι υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ των γονιδίων και των χαρακτηριστικών.

Βρισκόμαστε επίσης στην αρχή της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο το σώμα μας ρυθμίζει τον μεταβολισμό μας, οπότε δεν είναι σαφές αν η μεταφορά μιας συγκεκριμένης μετάλλαξης σημαίνει ότι κάποιος θα είναι πρωινός τύπος, επειδή συνήθως παίζουν ρόλο πολλοί άλλοι παράγοντες, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Genome Biology and Evolution».

ΠΗΓΗ: Science Alert, Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος