Αμφίβολες οι διακοπές των Βρετανών στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι

Εξαιρετικά απίθανο βλέπει το ενδεχόμενο να κάνουν οι Βρετανοί διακοπές στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι, λόγω του κινδύνου εισαγωγής νέων μεταλλάξεων της Covid-19, σύμφωνα με κυβερνητικό επιστήμονα.

Μιλώντας στο BBC Radio, ο Δρ Μάικ Τίλντεσλι καθηγητής μοντελοποίησης μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμο Warwick, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος εισαγωγής των νέων μεταλλάξεων της Covid-19 που είναι πιο ανθεκτικές στα υπάρχοντα εμβόλια.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά τη δήλωση της Kate Bingham, πρώην επικεφαλή της κρατικής επιτροπής της Αγγλίας για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού η οποία κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν και την Άνγκελα Μέρκελ ότι «ενίσχυσαν» το κίνημα των αντιεμβολιαστών προκαλώντας αμφιβολίες για το εμβόλιο της AstraZeneca λέγοντας ότι δεν είναι αποτελεσματικά στους ηλικιωμένους.

Το βρετανικό εργατικό κόμμα ζήτησε την άμεση καθιέρωση ενός «ολοκληρωμένου συστήματος ξενοδοχείων καραντίνας» ενόψει της αύξησης των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη. «Η αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 σε όλη την Ευρώπη είναι πραγματικά ανησυχητική», δήλωσε ο εκπρόσωπος Εσωτερικών Υποθέσεων του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Νικ Τόμας Σίμοντς. «Η πρώτη προτεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να είναι η προστασία της προόδου που έχει σημειωθεί με τον εμβολιασμό. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ξενοδοχείων καραντίνας χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Φυσικά όλοι θέλουμε να ξαναρχίσουν τα διεθνή ταξίδια, αλλά η ασφάλεια πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν θα υπάρξουν αλλαγές στις ταξιδιωτικές οδηγίες στις 17 Μαΐου, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυξάνεται γρήγορα. Πρέπει να καθοδηγούμαστε από την επιστήμη και όχι από αυθαίρετες ημερομηνίες».

Ο καθηγητής Άντριου Χέιγουαρντ είπε ότι «ένα άλλο κύμα» κρουσμάτων θα μπορούσε να ξαναχτυπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά οι συνέπειές του θα είναι μικρότερες λόγω του υψηλού ποσοστού των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί. Αντίθετα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμβολιαστεί μόνο το 12% του πληθυσμού.

Η Pfizer προέτρεψε την ΕΕ την προηγουμένη Παρασκευή 19 Μάρτιου, να κάνει πίσω στην απειλή της για παρεμπόδιση των εξαγωγών εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία θα μπορούσε να «απαντήσει» περιορίζοντας τη διάθεση σημαντικών συστατικών που κατασκευάζονται στη χώρα και προορίζονται για τα εμβόλια που παράγονται στην Ευρώπη.

Από την άλλη, τα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής που καταγράφονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Αν και η εκστρατεία του εμβολιασμού συνεχίζεται επιτυχώς και με ταχύτητα στη Βρετανία. Παρόλα αυτά όμως υπάρχουν ακόμη εκατομμύρια νέοι στη χώρα οι οποίοι περιμένουν να εμβολιαστούν και στο μεταξύ θα μπορούσαν να διαδώσουν τον ιό.

Οι ειδικοί δεν παροτρύνουν τον βρετανό πρωθυπουργό να αλλάξει το τρέχον σχέδιο για την σταδιακή άρση των περιορισμών αλλά ένα νέο κύμα κρουσμάτων θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την απόφαση. Ο ανοσολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Σερ Τζον Μπελ προειδοποίησε ότι η αλλαγή οδηγιών υπονομεύει την εμπιστοσύνη σε ολόκληρο το πρόγραμμα εμβολιασμού. «Είναι τρελό. Αλλάζουν τους κανόνες σχεδόν κάθε εβδομάδα. Υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στα εμβόλια γενικά – όχι μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν ένα τεράστιο απόθεμα εμβολίων που δεν έχουν χορηγήσει ακόμη και ταυτόχρονα έχουν ένα νέο κύμα νέων παραλλαγών που έρχονται στη χώρα», συνεχίζει. «Εάν υπάρχουν περιπτώσεις θρόμβωσης που σχετίζονται με τα εμβόλια – δεν λέω ότι ισχύει, αλλά εάν όντως υπάρχουν– είναι ελάχιστες συγκριτικά με τα προβλήματα που προκαλεί η νόσηση με κορονοϊό».

Τόσο οι Ευρωπαϊκές όσο και οι Βρετανικές ρυθμιστικές αρχές επιμένουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι οι ελάχιστες περιπτώσεις θρόμβωσης- από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν ήδη εμβολιαστεί – δεν συνδέεται με τα εμβόλια.

Πιστεύεται ότι επί του παρόντος υπάρχουν 7,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της AstraZeneca που δεν χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα των απαγορεύσεων.

ΠΗΓΗ: Dailymail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος