Ακόμα και το άτμισμα χωρίς νικοτίνη προκαλεί ζημιά στους πνεύμονες, προειδοποιεί νέα μελέτη

Στα προϊόντα ατμίσματος χωρίς νικοτίνη ανιχνεύθηκε μεγάλη ποσότητα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που φαίνεται να είναι υπεύθυνη για τη βλάβη του πνευμονικού ιστού.

Το άτμισμα θεωρείται ότι είναι λιγότερο επιβλαβές από τα κάπνισμα, ωστόσο μια νέα μελέτη εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις του στον οργανισμό – ακόμη και όταν πρόκειται για προιόντα ατμίσματος που δεν περιέχουν νικοτίνη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασαν προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο ένα δημοφιλές ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη αλληλεπιδρά με τα κύτταρα του ανθρώπινου πνευμονικού ιστού στο εργαστήριο. Ακόμη και χωρίς τη νικοτίνη οι ερευνητές διαπίστωσαν οξειδωτικό στρες (οξειδωτική καταπόνηση). Το οξειδωτικό στρες συμβαίνει όταν η φυσική αντίδραση των κυττάρων στο οξυγόνο διαταράσσεται, προκαλώντας δυσλειτουργίες και φθορά στα κύτταρα. Το στρες αυτό εντοπίστηκε μαζί με αυξημένη φλεγμονή και διάσπαση των αιμοφόρων αγγείων – ένας συνδυασμός που συχνά συνδέεται με τραυματισμούς των πνευμόνων.

«Το υγρό ατμίσματος χωρίς νικοτίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει την ίδια χημική σύνθεση με το υγρό που περιέχει νικοτίνη, απλά δεν περιέχει νικοτίνη», εξήγησε ο βιοϊατρικός επιστήμονας Χαβόβι Τσίτσγκερ από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η έκθεση σε υγρό ατμίσματος χωρίς νικοτίνη προκαλεί παρόμοιες προ-οξειδωτικές και προ-φλεγμονώδεις επιδράσεις στα ανθρώπινα μικροαγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα», σημείωσε.

Στα προϊόντα ατμίσματος χωρίς νικοτίνη, η ομάδα εντόπισε μια ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που ονομάζεται ARF6, η οποία φαίνεται να είναι υπεύθυνη για τη βλάβη του πνευμονικού ιστού στο εργαστήριο. Αυτή η πρωτεΐνη δεν έχει συνδεθεί στο παρελθόν με το κάπνισμα ή τις βλάβες των πνευμόνων, αλλά είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων του σώματος.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως τα ευρήματα της μελέτης τους θα βοηθήσουν τις μελλοντικές έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία, οι οποίες συχνά επικεντρώνονται στις βλάβες που προκαλεί η νικοτίνη. Δεκάδες χώρες έχουν πλέον απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη, αλλά αυτά τα μέτρα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά.

«Θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό της σχέσης μεταξύ του ατμίσματος χωρίς νικοτίνη και της πιθανής ανάπτυξης πνευμονικής βλάβης», σημείωσε ο ερευνητής.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να διερευνήσουν πώς το άτμισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), ένα πρόβλημα που παρατηρείται συχνά στους καπνιστές και προκαλείται από βλάβη των αιμοφόρων αγγείων στους πνεύμονες.

Μια πρόσφατη μελέτη που επίσης χρησιμοποίησε υγρά ατμίσματος χωρίς νικοτίνη έδειξε ότι ακόμη και μια μόνο χρήση ατμίσματος μπορεί να επηρεάσει την απόδοση των αιμοφόρων αγγείων και της κυκλοφορίας του αίματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πιθανή βλάβη επεκτείνεται και πέρα από τους πνεύμονες.

Με τον αριθμό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν συσκευές ατμίσματος να θεωρείται πλέον ότι ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια, όλο και περισσότερες ανησυχίες εκφράζονται σχετικά με τις επιπτώσεις των προϊόντων αυτών στην υγεία.

«Το άτμισμα αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την υγεία, δεδομένου του ολοένα αυξανόμενου αριθμού ατμιστών, κυρίως νεαρών εφήβων, και η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του στην υγεία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο», κατέληξε ο ερευνητής.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Microvascular Research».

ΠΗΓΗ: Science Alert

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος