«Επιλέξτε Ευρώπη για την επιστήμη», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνεται το πρωί της Δευτέρας στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης με ατζέντα τα μέτρα προστασίας για ερευνητές που επιθυμούν «επιστημονικό άσυλο εν μέσω της καταστολής του ακαδημαϊκού χώρου από τον Ντόναλντ Τραμπ».
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα εκφωνήσουν ομιλίες, πλαισιωμένοι από επικεφαλής ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και ερευνητές με στόχο «να ανοίξουν οι πόρτες της Ευρώπης σε ακαδημαϊκούς και ερευνητές με έδρα τις ΗΠΑ, οι οποίοι φοβούνται ότι το έργο τους απειλείται από τις περικοπές των ομοσπονδιακών δαπανών, καθώς και από τη «στοχοποίηση» αμερικανικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η εκδήλωση της Δευτέρας, ακολουθεί την επιστολή 13 ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτρέποντάς την να κινηθεί γρήγορα για να προσελκύσει ακαδημαϊκά ταλέντα.
Η Γαλλία ξεκίνησε τη δική της πρωτοβουλία «Επιλέξτε τη Γαλλία για την επιστήμη» τον Απρίλιο, με ειδική πλατφόρμα για αιτήσεις φιλοξενίας διεθνών ερευνητών.
Το γραφείο του Μακρόν δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έρχεται «σε μια εποχή που οι ακαδημαϊκές ελευθερίες αντιμετωπίζουν μια σειρά από απειλές».
Ο επερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε τον περασμένο μήνα: «Η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί επί του παρόντος ωμή βία εναντίον των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ερευνητές από την Αμερική να στρέφονται στην Ευρώπη. Αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία για εμάς».
«Θεωρούμε καθήκον μας να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς συναδέλφους μας», δήλωσε ο Jan Danckaert, πρύτανης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (VUB), εξηγώντας γιατί το πανεπιστήμιό του – που ιδρύθηκε το 1834 για να προστατεύσει τον ακαδημαϊκό χώρο από τις παρεμβάσεις της εκκλησίας ή του κράτους – αποφάσισε να ανοίξει 12 μεταδιδακτορικές θέσεις για διεθνείς ερευνητές, με ιδιαίτερη έμφαση στους Αμερικανούς.
«Τα αμερικανικά πανεπιστήμια και οι ερευνητές τους είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της πολιτικής και ιδεολογικής παρέμβασης», δήλωσε ο Danckaert σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «εκατομμύρια από τη χρηματοδότηση της έρευνας εξαφανίζονται για ιδεολογικούς λόγους σε ιδρύματα όπως το Χάρβαρντ, η NASA, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.
Τις τελευταίες ημέρες, το κορυφαίο επιστημονικό ερευνητικό κέντρο της Γαλλίας, CNRS, ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία για όσους «δεν θέλουν να ζήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες του Τραμπ».
Το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille ξεκίνησε το πρόγραμμα «Ασφαλής χώρος για την επιστήμη» τον Μάρτιο. Θα υποδεχτεί τους πρώτους ξένους ερευνητές τον Ιούνιο.
Σε επιστολή του προς τα γαλλικά πανεπιστήμια, ο Φιλίπ Μπατίστ, υπουργός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας της Γαλλίας, έγραψε: «Πολλοί γνωστοί ερευνητές αμφισβητούν ήδη το μέλλον τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα θέλαμε φυσικά να καλωσορίσουμε ορισμένο αριθμό από αυτούς».
Με επιχείρημα ότι «κατά μέσο όρο, ένας ακαδημαϊκός ερευνητής στις ΗΠΑ αμείβεται περισσότερο από τον αντίστοιχο του στη Γαλλία», τα συνδικάτα στη Γαλλία έχουν ζητήσει καλύτερες συμβάσεις, καλύτερες μισθολογικές διατάξεις και καλύτερη χρηματοδότηση σε όλους τους τομείς στα ερευνητικά ιδρύματα.
Πηγή: The Guardian
Σχετικές ειδήσεις: Το Χάρβαρντ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Τραμπ για τις περικοπές χρηματοδότησης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος