Ένθετο Οικονομία: Στη δίνη του πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων

Στη δίνη του πληθωρισμού και του αυξημένου κόστους χρήματος ο πλανήτης. Μετά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μία ακόμα αύξηση του επιτοκίου κατά 0,75%, η μεγαλύτερη των τελευταίων 33 ετών. Το επιτόκιο πλέον διαμορφώνεται στο 3% από 2,25%.

Στην Ελλάδα, παγωμένα στο 0,04% έμειναν τα επιτόκια καταθέσεων το Σεπτέμβριο. Αντίθετα το μέσο επιτόκιο στα νέα δάνεια αυξήθηκε στο 4,6% από 4%  και στα υφιστάμενα στο 3,95% από 3,64%
Η απόφαση της FED να προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων, οδηγεί σε μείωση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στο αμερικανικό νόμισμα. Μετά και την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, η σκυτάλη περνά στην ΕΚΤ η οποία σχεδιάζει μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τρίτη ότι η τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ακόμη και αν έχει αυξηθεί η πιθανότητα ύφεσης της ευρωζώνης.

Στα 373 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται το ποσό που θα εισρεύσει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς 90% στα υπερέσοδα των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022, καθώς μετά τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός άμεσης ανάκτησης των υπερεσόδων.
Ο Νοέμβριος θα φέρει νέες αυξήσεις στις μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών δανείων που εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Είδαμε τι συνέβη το Σεπτέμβριο, ενώ οι  επιβαρύνσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες αυτό το μήνα. Και μάλιστα θα ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα όσο η ΕΚΤ θα αυξάνει τα επιτόκια…
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα τέλη κυκλοφορίας. Το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να αποσταλούν τα ειδοποιητήρια ενώ ως τελική ημερομηνία αποπληρωμής θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου. Ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης. Να παρακολουθήσουμε το θέμα που επιμελήθηκε η συνάδελφος Βαλέρια Δολαψάκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος