Ένθετο Οικονομία: Κοντά στο 10% ο πληθωρισμός το 2022

Για την πέμπτη διαδοχική αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων προετοιμάζονται οι αγορές, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να συνεδριάζει Τρίτη και Τετάρτη. Με το επιτόκιο να βρίσκεται ήδη στο 3,25%, οι αναλυτές προεξοφλούν νέα άνοδο κατά 75 μονάδες βάσης. Και ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει την ανοδική του πορεία, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει προαναγγείλει την επόμενη το Δεκέμβριο. Οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και Αμερική ανεβάζουν τα επιτόκια σε μία προσπάθεια να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, σε βάρος όμως της ανάπτυξης καθώς το φάσμα της ύφεσης έχει ήδη αρχίσει να προβάλλει. Τα στοιχεία της Eurostat για το 3ο τρίμηνο του έτους δείχνουν πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με το 2ο και την μεταβολή στην Ευρωζώνη να περιορίζεται στο ισχνό  0,2%. Στην Ελλάδα, (ΚΑΡΤΑ 3) το οικονομικό επιτελείο αναθεωρεί προς τα πάνω τον στόχο για τον πληθωρισμό ανεβάζοντας τον πήχη κοντά στο 10%.

Αλλαγή σκηνικού στις τιμές των καυσίμων – Η βενζίνη “έπιασε” και πάλι την τιμή του πετρελαίου κίνησης – Στα ίδια επίπεδα για τον Νοέμβριο οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Στο μεταξύ οι ηλεκτρονικές ταυτότητες που αποθηκεύουμε στα κινητά μας θα γίνονται πλέον δεκτές σε τράπεζες αλλά και σε εταιρείες τηλεφωνίας.

Μπαράζ φορολογικών ελέγχων προανήγγειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για το 2023 ενώ την ίδια ώρα μοιράζει πρόστιμα ενόψει της παραγραφής υποθέσεων στο τέλος του έτους.

Επιδείνωση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο σύμφωνα με τη μηναία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ καθώς υποχώρησε στις 98,3 μονάδες από 104,9 το Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 20 μηνών. Βασικές αιτίες η υποχώρηση των προσδοκιών κυρίως στις υπηρεσίες, στη βιομηχανία και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος