Ένθετο Οικονομία: Εντείνονται οι διαβουλεύσεις ενόψει του συμβουλίου των υπουργών ενέργειας στις 13 του μηνός

Στις 13 Δεκεμβρίου συνεδριάζουν εκ νέου οι υπουργοί ενέργειας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Εντείνονται στο παρασκήνιο οι διεργασίες για εξεύρεση λύσης. Πώς διαμορφώνονται τα στρατόπεδα μεταξύ των κρατών-μελών. Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών αυξάνει τη φυσική αλλά και τεχνητή ζήτηση για φυσικό αέριο, καθώς με τον τρόπο που είναι δομημένο το χρηματιστήριο φυσικού αερίου του Άμστερνταμ, αφήνει μεγάλο περιθώριο για κινήσεις κερδοσκοπίας.

Η Ευρώπη πληρώνει τουλάχιστον 30% ακριβότερα το φυσικό αέριο απ’ ότι η Ασία, ενώ οι τιμή στην οποία συναλλάσσεται το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ παραμένει εκτός συναγωνισμού.  Mέσα σε ένα γκρίζο σκηνικό, στις Βρυξέλλες εντείνονται οι διεργασίες και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών προκειμένου να καθοριστεί ένα χαμηλότερο πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Στο τραπέζι μία νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ένα όριο ασφαλείας στα 220 €/MWh υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή θα είναι υψηλότερη για διάστημα 5 ημερών και αυξημένη κατά 35 ευρώ από το μέσο όρο άλλων χρηματιστηρίων ενέργειας. Αντιπρόταση στο αίτημα των 15 χωρών για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο κάνει Ολλανδία η οποία αποδέχεται τον καθορισμό ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου αποκλειστικά και μόνο για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου.
Σε εορταστική ατμόσφαιρα θα κινηθεί από την επόμενη εβδομάδα το καλάθι του νοικοκυριού αλλά και το καλάθι παιχνιδιών. Παραδοσιακά τρόφιμα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά και παιχνίδια για τα παιδιά, περιλαμβάνονται στα είδη που θα μπουν στη σχετική λίστα. Οι σχετικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης αναμένονται την Τετάρτη.

Στον απόηχο των πιέσεων της κυβέρνησης ώστε οι τράπεζες να προχωρήσουν σε μέτρα στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών, αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και σε εξορθολογισμό των προμηθειών, ο Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με  τις διοικήσεις των τραπεζών. Στόχος, να βρεθεί ένας μηχανισμός ο οποίος θα παρέχει στήριξη σε ευάλωτους, ενήμερους δανειολήπτες απέναντι στην συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων. Μετά από 3 Μνημόνια και ενισχυμένη εποπτεία, το Eurogroup χθες έριξε τους τίτλους τέλους, στις συζητήσεις για την Ελλάδα. Αποφασίστηκε η εκταμίευση της τελευταίας δόσης, ύψους 725 εκατ. ευρώ, που αποτελούν τα κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και η διαγραφή τόκων ύψους 5,2 δισ. ευρώ που έπρεπε να καταβληθούν από το 2023 έως το 2049.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος