Σε ρυθμούς συλλαλητηρίου οι αγρότες – Κόντρα για τα τρακτέρ στην Αθήνα την Τρίτη

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι προετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο την Τρίτη, παρά την προειδοποίηση της κυβέρνησης ότι δεν θα επιτρέψει την παρεμπόδιση της διέλευσης των πολιτών.

Οι ίδιοι επιμένουν και εμφανίζονται αποφασισμένοι για την κάθοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ σε δύο ημέρες, παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν την αρνητική απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες που δεν θα ταξιδέψουν στην Αθήνα, προσανατολίζονται σε αποκλεισμούς τελωνείων και λιμανιών.

«Ούτως η άλλως εμείς θα κατέβουμε με τρακτερ και με λεωφορεία και αυτοκίνητα. Είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο όχι με την μεγάλη και μαζίκή συμμετοχή των αγροτών αλλά και από τον κόσμο της Αθήνας που νιώθουν την ακρίβεια στο πετσί τους» τόνισε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκου Πλατύκαμπου, Ρίζος Μαρούδας.

«Το θέμα είναι ότι δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα αυτό τονίσαμε στον κ. Υπουργό μέσα στην πόλη. Θέλουμε να πάμε ειρηνικά να κάνουμε το συλλαλητήριο μας και να σηκωθούμε να φύγουμε όμορφα και ωραία» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Γιώργος Διαμαντόπουλος.

Στον κόμβο Καλπακίου, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του Νομού Ιωαννίνων εξέφρασαν την οργή τους με αποκλεισμό των οδών προς Κόνιτσα και Κακαβιά, συνεχίζοντας τις προηγούμενες κινητοποιήσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου, την Εφορία και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής για τους αγρότες εκπρόσωποι των μπλόκων της Νίκης του Φιλώτα και της Πτολεμαΐδας βρέθηκαν σήμερα στη Φλώρινα προκειμένου “να διατρανώσουν” όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν “τα δίκαια” αιτήματά τους κατά την έλευση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στο ξενοδοχείο Λύγκος στη Φλώρινα.

«Οι πόρτες διαλόγου παραμένουν ανοιχτές», διαμηνύει ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης. «Η κυβέρνηση έκανε τις προτάσεις της και στη συνέχεια πιο βελτιωμένες προτάσεις, άλλοι ικανοποιήθηκαν, άλλοι ήθελαν περισσότερα άλλοι θεωρούν ότι υπάρχει μία εμπιστοσύνη αλλά οι πόρτες του διαλόγου παραμένουν ανοικτές» είπε σχετικά.

Στη Βουλή κατατέθηκε η διάταξη που προβλέπει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και φέτος, καθώς και τη δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού. Καθορίζεται μηδενικός συντελεστής. Προβλέπεται η δυνατοτητα προκαταβολής στους αγρότες, ενω τα ποσά της επιστροφής θα είναι ανεκχωρητα και ακατασχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Η Κυβερνηση διαμηνύει οτι έχει φτάσει στα όρια των δημοσιονομικών της αντοχών και οι παρεμβάσεις της για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου απαντούν σε πολλά προβλήματα.

«Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει αυτά που δεσμεύτηκε», είπε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης απαντούν σε πολλά προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Είπε, σχετικά: «Κάθε δικαίωμα όλοι οι πολίτες να διαδηλώνουν όπως προβλέπει ο νόμος. Καθήκον της κυβέρνησης να σέβεται το δικαίωμα  αλλά και να εφαρμόζει το νόμο για να μην παρεμποδίζεται η διέλευση των πολιτών. Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Εμείς θέλουμε να μην οδηγηθεί η κατάσταση σε εκτροχιασμό».

«Υπάρχει δυνατότητα να υπάρχουν κινητοποιήσεις. Που να κλιμακώνονται και να διεκδικούν. Είμαι υπέρ της διεκδίκησης των αιτημάτων των πολιτών δεν είμαι υπέρ της τακτοποίησης των ημετέρων» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Δεν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο μπορεί να δοθεί. Θα εμποδιστούν αν κατέβουν με τρακτέρ; Δεν μπορώ να μπω σε επιχειρησιακά και να πω πως θα λειτουργήσει η αστυνομία λέω ότι συμβολικά οι αγρότες μπορούν να διαδηλώσουν από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι θα μπορούν να εμποδιστούν οι πολίτες να πάνε στις δουλειές» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

«Η κυβέρνηση η εντύπωση μου είναι ότι ξαφνικά θυμήθηκε όταν είδε τα τρακτέρ τους δρόμους το αγροτικό ζήτημα. Και αποφάσισε να επιληφθεί» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης στην ΕΡΤ.

Το μπλόκο των αγροτών στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά, επισκέφθηκε νωρίτερα οΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συνομίλησε με τους συγκεντρωμένους.

Ρεπορτάζ ΕΡΤ: Μαρία Σταθοπούλου – Γεωργία Σκιτζή – Μίνα Μαυρογιάννη – Θωμαή Αδάμου – Δέσποινα Αμαραντίδου – Ελπίδα Κουτσογιάννη – Κατερίνα Πολύζου

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος