Υπόθεση Λιγνάδη: Ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας κατέθεσε ο Αλ. Κούγιας (video)

Προθεσμία για να απολογηθεί αύριο το μεσημέρι έλαβε ο Δημήτρης Λιγνάδης, από την 19η τακτική ανακρίτρια, ο οποίος έφτασε στο κτίριο 9 των δικαστηρίων της Ευελπίδων, συνοδεία ισχυρής αστυνομική δύναμης.  Λίγο μετά στο ανακριτικό γραφείο μπήκε και ο δικηγόρος του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος κατέθεσε αίτηση ακυρώσεως της διαδικασίας. 

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ντίνα Τσουκαλά, μέχρι αύριο το δικαστικό συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει  για την τύχη της ένστασης που κατατέθηκε σχετικά με την ακυρότητα της προδικασίας. Ο κ. Κούγιας έκανε λόγο για παράνομη διαδικασία καθώς όπως είπε δεν κλήθηκε αν και το ζήτησε να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, προτού δηλαδή ασκηθεί η ποινική δίωξη σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος αρνήθηκε την πράξη του βιασμού δυο ανηλίκων. “Μπορεί να είναι δούλος των παθών του, δεν είναι όμως βιαστής ανήλικων παιδιών” ανέφερε ο ο δικηγόρος του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη. Επίσης, επικαλέστηκε ισχυρό άλλοθι που δείχνει, σύμφωνα με όσα είπε, ότι δεν ήταν στον τόπο και τον χρόνο που καταγγέλλουν τα θύματα ότι ήταν.

«Μαζί με τον κ. Λιγνάδη εμφανιστήκαμε στην ανακρίτρια με σκοπό να καταθέσουμε ένσταση ακυρότητας της προδικασίας. Προκαλείται απόλυτη ακυρότητα όταν ο φερόμενος ότι διέπραξε οποιαδήποτε πράξη δεν κληθεί να λάβει αντίγραφο των κατηγοριών και να καταθέσει ρητές εξηγήσεις. Εξαίρεση γίνεται και ο εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη αν πρόκειται για αυτόφωρη διαδικασία ή αν ο δράστης έχει πρόθεση να εξαφανιστεί. Ο εισαγγελέας κώφευσε», είπε ο Αλέξης Κούγιας.

Ο γνωστός ηθοποιός που κατηγορείται για βιασμούς κατά συρροή, αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας, οδηγήθηκε και πάλι στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Για χοντροκομμένη κατασκευή κατηγοριών μίλησε ο συνήγορός του, καθώς την περίοδο για την οποία κατηγορείται ότι τέλεσε τις αξιόποινες πράξεις έλειπε στο εξωτερικό.

“Ο εντολέας μου από ταξιδιωτικά έγγραφα αποδεικνύει πως ήταν στην Αίγυπτο την περίοδο για την οποία κατηγορείται” ανέφερε ο κ. Κούγιας.

Το κατώφλι της εισαγγελίας πέρασαν και οι δικηγόροι του Νίκου Σ., του ανθρώπου που ξετύλιξε το κουβάρι των καταγγελιών, καθώς πρώτος σε συνέντευξή του σε ιστοσελίδα, υπέδειξε ως βιαστή του τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Η καταγγελία του δεν είχε υποβληθεί στην Δικαιοσύνη μέχρι σήμερα και αν και το αδίκημα έχει παραγραφεί, θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία, ενώ δήλωσε ότι είναι στην διάθεση των δικαστικών αρχών για ό,τι χρειαστούν. Και για άλλες μαρτυρίες που αφορούν την δικογραφία, μιλάει ο δικηγόρος του 25χρονου μηνυτή του Δημήτρη Λιγνάδη, που η υπόθεσή του είναι ποινικά ενεργή.

Στην ΕΡΤ, μίλησε ο Γιάννης Βλάχος, συνήγορος υπεράσπισης, ενός εκ των δύο μηνυτών του κατηγορούμενου σκηνοθέτη. Έκανε λόγο για απελπισμένη προσπάθεια να ακολουθηθεί η κλασική μέθοδος υπεράσπισης θυτών τέτοιου είδους εγκλημάτων, όπως είναι οι βιασμοί, η οποία δεν είναι άλλη από τη σπίλωση της ηθικής υπόστασης των θυμάτων.

Στα χέρια του εισαγγελέα παραδοθήκαν σήμερα όσα στοιχεία έχει συγκεντρώσει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών που αφορούν την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Οτιδήποτε προστεθεί, δεσμευτήκαμε να το προσκομίσουμε, τόνισε εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου, ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Ηθοποιών Πασχάλης Τσαρούχας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου, κατέθεσε περίπου 20 καταγγελίες, από τις οποίες 3 περιγράφουν κακουργηματικές πράξεις, που αφορούν απόπειρα βιασμού ή και βιασμό, από 2 ή και 3 διαφορετικά πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου . O εισαγγελέας θα αξιολογήσει εάν και ποιες αξιόποινες πράξεις προκύπτουν, καθώς και ποιες υποθέσεις χρήζουν περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά, Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Διαβάστε επίσης

Στην ανακρίτρια ο Δ. Λιγνάδης – Φάκελος με 200 καταγγελίες από τον ΣΕΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος