Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σήμερα η ψήφιση της ρύθμισης – “Διαβατήριο” το πιστοποιητικό για τους εργαζομένους

Υγειονομικοί και εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας είναι οι πρώτοι που θα υποχρεωθούν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Η νομοθετική ρύθμιση η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή προβλέπει επ’ αόριστον αναστολή εργασίας χωρίς ασφαλιστικές εισφορές για όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν, καθώς και τρίμηνες συμβάσεις για την αναπλήρωσή τους. Παρακολουθείτε απευθείας από τη βουλή τη συνεδρίαση της Ολομέλειας που συζητά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον οργανικό νόμο του Ελεγκτικού Συνεδρίου μέσα στο οποίο έχει ενταχθεί η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα.

Η τροπολογία αφορά συγκεκριμένα σε πρώτη φάση τρεις κατηγορίες εργαζομένων: Όσους απασχολούνται σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Μονάδες φροντίδας ΑμεΑ, και Δομές Υγείας.

Οι εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές πρέπει να κάνουν την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου και οι εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας έως την 1η Σεπτεμβρίου. Για την αναπλήρωση τυχόν κενών που θα προκύψουν από όσους επιλέξουν να μην εμβολιαστούν, προβλέπονται προσλήψεις με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας, ενώ εκείνοι θα μπαίνουν σε αναστολή καθηκόντων επ’ αόριστον χωρίς να λαμβάνουν μισθό και ένσημα.

Ωστόσο, δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων, ενώ, ειδικά για το Δημόσιο, δεν προβλέπεται παραπομπή στο πειθαρχικό.

Επίσης στην τροπολογία θεσπίζεται ρητά η υποχρέωση των εργαζομένων – σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- μέχρι και το τέλος του 2021, να επιδεικνύουν στον εργοδότη τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούν τον εμβολιασμό ή τη νόσηση από τον κορονοϊό. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα καλούνται να επιδείξουν στους εργοδότες τους είτε Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε., είτε Βεβαίωση εμβολιασμού, είτε Βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου. Με τη σειρά του ο εργοδότης θα ελέγχει το πιστοποιητικό ή τη βεβαίωση μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Εφόσον ο εργαζόμενος εμβολιαστεί πλήρως και μετά τη συμπλήρωση 14 ημερών θα μπορεί να άρει την υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών και να επιστρέψει στην εργασία του.

Στον εργοδότη που θα απασχολήσει προσωπικό που δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης η τροπολογία θεσπίζει διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση με ανώτατο πλαφόν τις 50.000 ευρώ. Σε περιπτώσεις υποτροπής το διοικητικό πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ ανά παράβαση και θα μπορεί να φτάσει έως το ποσό των 200.000 ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος