Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Άδεια άνευ αποδοχών στους ανεμβολίαστους

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός όλου του υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας. Έως τις 16 Αυγούστου το υγειονομικό προσωπικό πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολιασμού. Όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν ή δεν ολοκληρώνουν τον εμβολιαστικό κύκλο θα απέχουν από την εργασία τους χωρίς αποδοχές. Πρόστιμα έως 200.000 ευρώ θα επιβάλλονται στις δομές υγείας που θα δέχονται ανεμβολίαστους.

Ειδικότερα, έως τις 16 Αυγούστου όλο το προσωπικό στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ και μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου το σύνολο του προσωπικού σε δομές υγείας, θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση του εμβολιασμού και η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο θα απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών.

Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων θα επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι θα υπάρξει μέριμνα για προσλήψεις με ταχείες διαδικασίες προσωπικού ορισμένου χρόνου αναπλήρωσης όσων δεν εμβολιάζονται. Επίσης, όπως είπε, δημιουργούνται τριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθήμενων, σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι είναι ζήτημα καίριο να μην δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος της πανδημίας στην Ελλάδα.

Από τις 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα θα λειτουργούν μόνο ως αμιγώς για εμβολιασμένους με το 85% της χρηστικότητας.

Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τ.μ. και 5.000 ευρώ για χώρους άνω των 200 τ.μ. και 7 μέρες αναστολή λειτουργίας.

Σε δεύτερη παράβαση για όλους 10.000 και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας και στην τρίτη παράβαση προσωρινή αφαίρεση άδειας για 60 μέρες.

Σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος