Υπό διερεύνηση εικονικοί εμβολιασμοί και πλαστά πιστοποιητικά στην περιφέρεια – «Συναγερμός» στα δημόσια νοσοκομεία

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις που αφορούν στα περιστατικά διακίνησης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και ψεύτικων θετικών τεστ νόσησης, με τουλάχιστον 4 εμβολιαστικά κέντρα στην Περιφέρεια να βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ενώ ερευνώνται προληπτικά άλλες 10 περιπτώσεις.

Μετά από την απάτη με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στον Παλαμά Καδρίτσας, οι έλεγχοι των αρχών επεκτείνονται σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας βρίσκονται 4 εμβολιαστικά κέντρα στην περιφέρεια, ενώ ερευνώνται προληπτικά άλλες 10 εμβολιαστικά κέντρα για τυχόν έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, όπως αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης. Επίσης, εξήγησε τα τρία βασικά σχήματα απάτη: πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, πλαστές βεβαιώσεις νόσησης και πλαστά rapid test για ταξίδια, κάτι που επιχείρησαν τουρίστες για να φύγουν από τη χώρα. Όπως είπε τα περιστατικά αφορούν το νοσοκομείο Σαντορίνης και υπάρχει σχετική ΕΔΕ σε εξέλιξη για διαπιστωθεί η έκταση του φαινομένου και οι εμπλεκόμενοι.
Επίσης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που γίνονται για να αποκαλυφθούν παράνομες πράξεις. “Τρέχουμε σενάρια με ηλεκτρονικά δεδομένα για να δουμε εάν υποκρύπτονται απάτες π.χ. μπαίνουν στο μικροσκόπιο κέντρα που γίνονται καταχωρήσεις αργά το βράδυ, ή υπάρχουν αυξομειώσεις εμβολιασμών ώστε να αποθαρρυνθούν τέτοια φαινόμενα” δήλωσε. “Οι απατεώνες αναζητούν τις τρωτότητες του συστήματος, είμαστε εκεί για να τους κλείσουμε κάθε πιθανή ευκαιρία”, είπε.
Το αμέσως επόμενο διάστημα ψηφίζεται μία διάταξη, η οποία προβλέπει, πέραν των πειθαρχικών κυρώσεων, και επιβολή οικονομικής κύρωσης τόσο για τους δημόσιους υπαλλήλους όσο και για τους ιδιώτες που εμπλέκονται. Πολύ σύντομα, τόνισε επίσης ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, θα υπάρξει στον πειθαρχικό κώδικα για τους δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς άμεση θέση σε αναστολή εντός 30 ημερών, αργία και οριστική παύση. Τέλος, ο κ. Μπίνης ενημέρωσε ότι, καλώντας στην τηλεφωνική γραμμή 1520, μπορούν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, όλοι να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για όσους εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά ή για όσους τα παραλαμβάνουν θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο “Γεννηματάς” στη Θεσσαλονίκη, έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση από τη διοίκηση σχετικά με τέσσερις περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού. Πρόκειται για τρεις νοσηλεύτριες και μία διοικητική υπάλληλο, η οποία είναι αδελφή της εργαζόμενης στο K.Y. Παλαμά Καρδίτσας.
Επίσης, στο «ΑΧΕΠΑ» η διοίκηση του νοσοκομείου εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση σχετικά με τις αναφορές που υπάρχουν για συρροή κρουσμάτων σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό. “Δεν υπάρχουν εμβολιασμένοι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΑΧΕΠΑ με σοβαρή νόσο Covid-19 ή νοσηλεία, αναφέρει η διοίκηση του Νοσοκομείου, επικαλούμενη σημερινά δεδομένα και στοιχεία που τηρούνται στην υπηρεσία. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, στις 20 Αυγούστου βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό 11 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι τρεις εμβολιασμένοι, και τέθηκαν σε καραντίνα.

Στο νοσοκομείο Μεσολογγίου γιατρός στα εξωτερικά ιατρεία φέρεται να πήρε δείγμα από θετικό ασθενή για να εξασφαλίσει ψευδές πιστοποιητικό νόσησης σε ανεμβολίαστο συνάδελφό του, προκειμένου εκείνος να αποφύγει την αναστολή εργασίας.

Αλλά και στο νοσοκομείο της Ικαρίας εργαζόμενος έκανε προφορική καταγγελία στον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου για εικονικό εμβολιασμό στην Ικαρία. Η υπόθεση, με επώνυμη καταγγελία, προχώρησε στην ΠΟΕΔΗΝ όπου ο πρόεδρος της Μιχάλης Γιαννακός, αναφέρθηκε δημοσίως δίνοντας την πληροφορία ότι πρόκειται για μια γιατρό και έναν επικουρικό νοσηλευτή και ότι αυτό το θέμα, αφορά το εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Ικαρίας. Αναμένονται οι κινήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Εν τω μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι δεν έχει καμία καταγγελία για ψευδή πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού. Παράλληλα επισημαίνει ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν τέτοιες απαράδεκτες αξιόποινες πράξεις, θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του. «Ο ιατρικός κόσμος έχει αποδείξει το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διαθέτει, και βρίσκεται με αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση Συλλόγου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος