Α. Μπίνης στην ΕΡΤ: Τα θετικά rapid τεστ θα επιβεβαιώνονται με pcr σε δημόσιες δομές – Άλλα 10 ύποπτα περιστατικά υπό έλεγχο (video-audio)

«Οι δικλείδες ασφαλείας αφορούν στο πώς διενεργούνται οι έλεγχοι και πώς αξιολογούνται τα συμπεράσματα», ανέφερε σχετικά με τις απάτες που έχουν εντοπιστεί με πλαστά πιστοποιητικά νόσησης, εμβολιασμού ή και πλαστά θετικά τεστ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, αλλά και στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ο Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Εμπλουτίζουμε τους μηχανισμούς πρόληψης

Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, οι δικλείδες ασφαλείας του συστήματος παραμένουν δυνατές, είπε στην ΕΡΤ1 και εκπομπή Συνδέσεις ο κ. Μπίνης και εξήγησε τα τρία βασικά σχήματα απάτη: πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, πλαστές βεβαιώσεις νόσησης και πλαστά rapid test για ταξίδια, κάτι που επιχείρησαν τουρίστες για να φύγουν από τη χώρα. Οπως είπε τα περιστατικά αφορούν το νοσοκομείο Σαντορίνης και υπάρχει σχετική ΕΔΕ σε εξέλιξη για διαπιστωθεί η έκταση του φαινομένου και οι εμπλεκόμενοι.

Επίσης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που γίνονται για να αποκαλυφθούν παράνομες πράξεις. “Τρέχουμε σενάρια με ηλεκτρονικά δεδομένα για να δουμε εάν υποκρύπτονται απάτες πχ. μπαίνουν στο μικροσκόπιο κέντρα που γίνονται καταχωρήσεις αργά το βράδυ, ή υπάρχουν αυξομειώσεις εμβολιασμών ώστε να αποθαρρυνθούν τέτοια φαινόμενα” δήλωσε.

“Οι απατεώνες αναζητούν τις τρωτότητες του συστήματος, είμαστε εκεί για να τους κλείσουμε κάθε πιθανή ευκαιρία” είπε.

Για το πόσοι έλεγχοι βρίσκονται τρέχουν αυτή τη στιγμή είπε ότι πέρα από τους τρεις γνωστούς, άλλα 10 ύποπτα περιστατικά σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα ελέγχονται προληπτικά.

Πώς διαπιστώνονται οι απάτες; Με μια καταγγελία ή ένα λάθος συνήθως, «π.χ. στο ΚΥ Παλαμά, είχαμε 33 περιπτώσεις, έγινε συζήτηση μεταξύ του προσωπικού εκεί, ή η χρήση ενός τέτοιου πιστοποιητικού, όπως έγινε στο Μαμάτσειο στην Κοζάνη ή στην Θεσσαλονίκη όπου εμφανίστηκαν αυτά τα πιστοποιητικά. Εντοπίζονται λοιπόν συνήθως είτε από καταγγελία ή από τον θόρυβο», είπε στο Πρωτο Πρόγραμμα.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να επεμβαίνουν προληπτικά, σημείωσε ο κ. Μπίνης. Δεν πρέπει να περιμένουμε να ανάψει η φωτιά και να επεκταθεί. «Γι’ αυτό ελέγχουμε την έκταση αυτών των περιστατικών, εάν αποτελούν δίκτυο ή απλά μια κυρία που θέλησε να εξυπηρετήσει φίλους και συγγενείς, που είτε είναι αντιεμβολιαστές ή για άλλους λόγους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, δεν θέλουν όμως να αναλάβουν και τις ευθύνες για αυτή τους την επιλογή. Θέλουν να είναι αντιεμβολιαστές, ταυτόχρονα όμως να πάρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπορούν να πηγαίνουν στο θέατρο και κυρίως να μην τεθούν σε αναστολή. Δεν γίνονται όμως και τα δύο. Επομένως 8 σενάρια διασταύρωσης κάθε μέρα με συγκεκριμένα μοτίβα απάτης τα οποία τα επικαιροποιούμε κάθε φορά».

Ο κ. Μπίνης, εξήγησε πως παρακολουθούνται όλα τα σημεία της διαδικασίας, βλέποντας πού υπάρχει ευκαιρία απάτης και εκεί πρέπει να μπει μία δικλείδα, είτε ηλεκτρονική είτε αυτό που λέγεται αρχή των 4 ματιών, είτε διάκριση αρμοδιοτήτων.

«Στο ΚΥ Παλαμά, είχε γίνει το βασικό λάθος που κάνουμε όλοι μας, που υπάρχει ένα εργαλείο, ένα λάπτοπ, μια ταμπλέτα, ένα κομπιούτερ που χρησιμοποιούν όλοι, ο καθένας όμως μπαίνει με τους προσωπικούς του κωδικούς. Υπάρχει λοιπόν το ψηφιακό ίχνος. Θα βγει λοιπόν εγκύκλιος που θα λέει ότι δεν δίνουμε τους κωδικούς μας σε τρίτα πρόσωπα. Αν το είχαν κάνει αυτό σωστά στο ΚΥ Παλαμά, η κυρία αυτή δεν θα είχε ποτέ την ευκαιρία να κάνει αυτό που έκανε.  Η κυρία αυτή για να κλείσει το κύκλωμα και να μην υπάρχουν τα ίχνη, έφτιαχνε τα προσωπικά ιατρικά ιστορικά, με τα πλασματικά ραντεβού που έκλεινε όταν έβρισκε μη χρησιμοποιηθείσες δόσεις, έφτιαχνε και το ιστορικό το οποίο δεν έφερνε σφραγίδα γιατρού, γιατί το έκανε μόνη της».

Άλλος τρόπος εντοπισμού των παραβάσεων στο σύστημα είναι μέσω της πρόληψης, δηλαδή, ελέγχοντας τις καταχωρήσεις εμβολιασμού μετά τις 10 το βράδυ για παράδειγμα ή απότομες αυξομειώσεις στον αριθμό των εμβολιασμών.

«Μόλις τελειώσει η ΕΔΕ στην Θήρα για τα πλαστά πιστοποιητικά rapid που χρησιμοποιούσαν οι αλλοδαποί για να φύγουν από την χώρα, είναι και οι περιπτώσεις που βγάζουν πλασματικά θετικά ράπιντ τεστ για να προσκομίσουν αυτοί που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αποφεύγοντας έτσι για 6 μήνες με το πιστοποιητικό νόσησης το εμβόλιο. Όταν το ράπιντ βγει θετικό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και με μοριακό τεστ υποχρεωτικά. Όταν είναι μοριακό, θα πρέπει να το δεχτούμε, γι’ αυτό πρέπει να βάλουμε μια δικλείδα που κάποιοι φορείς ήδη την εφαρμόζουν, ας πούμε στα νοσοκομεία, όπου με το που θα φέρεις θετικό ράπιντ από ιδιωτικό εργαστήριο, αμέσως θα πρέπει να κάνεις το pcr σε δημόσια δομή», είπε καταλήγοντας ο κ. Μπίνης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος