Ξεκινάει η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στις περιοχές Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας

Με την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, ξεκίνησε το μεγάλο έργο ολοκληρωμένης αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων με συνολική χρηματοδότηση 63,7 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής μέσω του ΕΣΠΑ (Ταμείο Συνοχής 2014 -2020).

Πρόκειται για την πρώτη από τις τέσσερις εργολαβίες, ενός από τα πλέον σημαντικά έργα υποδομής στην περιοχή, την οποία θα αναμορφώσει προσφέροντας αναπτυξιακές προοπτικές και περιβαλλοντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία, ενώ θα ανακόψει και τις χρηματικές κυρώσεις που έχει επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη χώρα.

Οι εργασίες για την κατασκευή δικτύου ακαθάρτων και αγωγών μεταφοράς τους σε περιοχές των δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, θα ξεκινήσουν άμεσα με την κατασκευή 131 χλμ. δικτύου που περιλαμβάνει 5.500 συνδέσεις χωρίς επιβάρυνση, με ακίνητα που εξυπηρετούν περισσότερους από 15.000 κατοίκους.

Το έργο χρηματοδοτείται σε ποσοστό 90,29% από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ταμείο Συνοχής), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», τελεί υπό τη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής και της διαχειριστικής της αρχής και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 40 μήνες.

Σημειώνεται ότι το ευρύτερο έργο, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., εγκρίθηκε ως «μεγάλο έργο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15/7/2020 με την C(2020)4877/15.7.2020 απόφαση της Επιτρόπου Elisa Ferreira.

Η εκ του μηδενός κατασκευή αποχετευτικού δικτύου, αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης ολοκληρωμένων υποδομών αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων που υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη προσπάθεια δημιουργίας αποχετευτικών δικτύων και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), μέσω της υιοθέτησης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, που εφαρμόζει η εταιρεία, συνολικής επένδυσης ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε παρουσία του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Αναστάσιο Τόσιο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ, Γεώργιο Κωτούλα.

Παρόντες ήταν ο δημάρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, οι αντιπεριφερειάρχες Αν. Αττικής Αθανάσιος Αυγερινός και Οικονομικών Νικόλαος Πέππας, ο προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας, Δημήτρης Δρόσης και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ΕΥΔΑΠ.

Στην σπουδαιότητα του έργου αλλά και στην άψογη συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού με την ΕΥΔΑΠ, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Με στοχευμένα βήματα καταφέραμε αφενός να πετύχουμε την έγκριση του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρσι το καλοκαίρι και αφετέρου την πλήρη ενεργοποίηση των εργολαβιών, ώστε το προσεχές διάστημα τα εργοτάξια των αναδόχων να τοποθετούν δίκτυα αποχέτευσης σε όλους τους δρόμους των δήμων που θα εξυπηρετηθούν».

Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Ε. Μπουρνούς, δήλωσε: «35 χρόνια αγώνων και αγωνίας, της πάλαι ποτέ Κοινότητας Ραφήνας, για την υλοποίηση αποχέτευσης στον τόπο μας, δικαιώνονται. Ως δημοτική αρχή νιώθουμε απόλυτα δικαιωμένοι για την αταλάντευτη θέση μας στην υλοποίηση ενός περιβαλλοντικού έργου, που αναβαθμίζει τη ζωή των συμπολιτών μας. Σε περίπου 4 χρόνια θα λειτουργεί ο πιο σύγχρονος βιολογικός καθαρισμός στην Ευρώπη, με προηγμένη τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση των εκροών για άρδευση βρώσιμων φυτών, αποπλέκοντας συγχρόνως τη χώρα μας από οικονομικές κυρώσεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος