Βουλή: Αναπάντεχη «μετωπική» Μητσοτάκη – Τσίπρα

Η σφοδρή αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ήταν αναπάντεχη καθώς αναμενόταν για αύριο στις 15.00. Προέκυψε όταν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τον λόγο μετά την ομιλία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη. Στη νέα επίθεση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε ότι «η κακοκαιρία έθαψε το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη», απάντησε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως «επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούστηκε καμία συγγνώμη για τις εθνικές καταστροφές που συνέβησαν».

«Η Αττική Οδός θα έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης το έχει η Αττική Οδός που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να κρατήσει το δρόμο ανοιχτό. Κανείς μετεωρολόγος δεν προέβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε στο κέντρο της Αθήνας και στα Βόρεια Προάστια που έφτασε τους 50 πόντους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έθεσε προς τον Αλέξη Τσίπρα το ερώτημα: «γιατί τέτοια αγάπη στην ιδιωτική Αττική Οδό».

«Θα μιλήσω με ειλικρίνεια, δεν θα εξωραΐσω όσα έγιναν ούτε θα ισχυριστώ ότι δεν έγιναν αστοχίες και σφάλματα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος έμεινε στο βήμα επί 23 λεπτά κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι καθόλου προσχηματική αλλά απόλυτα ειλικρινής η συγγνώμη, που απευθύναμε από το πρώτο βράδυ, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης και μεταξύ άλλων δήλωσε ότι γνώριζε ότι «ανά πάσα στιγμή υπάρχει ναρκοπέδιο».

Μετά την ομιλία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον λόγο και ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να δώσει εξηγήσεις για τα προβλήματα που προκάλεσε η «Ελπίδα» στην Αττική. «Είστε υπουργός κυβερνήσεως της ΝΔ και οφείλετε να δώσετε απαντήσεις» είπε.

Αλ. Τσίπρας: «Δεν είναι ρόλος μεσίτη ο ρόλος του πρωθυπουργού»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει συγνώμη χωρίς να υποδειχθεί από τον αρμόδιο υπουργό και τον πρωθυπουργό για του που έκαναν λάθος.

«Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν έχουμε ραντάρ και αίθουσα επιχειρήσεων για να ξέρουμε το μέγεθος της χιονόπτωσης, ωστόσο η ΕΜΥ είχε υποδείξει επακριβώς το μέγεθος της κακοκαιρίας, ακόμα και μετεωρολόγοι της ΝΔ διέψευσαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που είπε δήθεν ότι το πρόβλημα ήταν ότι η ΕΜΥ έπεσε έξω», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ, Τσίπρα «το 2008 είχαμε μεγαλύτερο ύψος χιονόπτωσης στην Αττική και η τότε κυβέρνηση το αντιμετώπισε. Σήμερα δεν έκλεισε μόνο η Αττική Οδός, αλλά και η Κατεχάκη και η Μαραθώνος και η Μεσογείων, όπου έχουμε τόσα νοσoκομεία. Τι έφταιξε και μπορούσαν τότε, και εσείς τώρα όχι; Θα πείτε που κάνατε το λάθος ή θα πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα ή θα πείτε όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι η Κατεχάκη και η Μαραθώνος δεν είναι στη σφαίρα ευθύνης του κράτους και να ρίξετε την ευθύνη στο δικό σας γαλάζιο περιφερειάρχη Αττικής;», πρόσθεσε.

Για το «κρίσιμο θέμα της ταλαιπωρίας χιλιάδων συμπολιτών μας» το βράδυ της Δευτέρας στην Αττική Οδό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ενώ η κυβέρνηση λέει ότι ζήτησε από την παραχωρησιούχο να διακόψει την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, «η εταιρεία άλλα λέει, ότι ζήτησε σε συσκέψεις να σταματήσει η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων κι ότι εσείς αρνηθήκατε. Ζητάμε να δοθούν τα πρακτικά των συζητήσεων και λέτε ότι δεν είχαμε καταγράψει πρακτικά».

Δεν είχατε καν την πρόνοια να πατήσει την εγγραφή στις συσκέψεις που κάνατε μέσω “zoom” είπε ο κ. Τσίπρας: «Ή είστε κατσαπλιάδες στη διαδικασίες ή μας λέτε ψέμματα για να αποφύγετε την ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά.

Κ. Μητσοτάκης: Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούστηκε καμία συγγνώμη

«’Εχω εντοπίσει μια εντυπωσιακή αφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τις ευθύνες της Αττικής Οδού. Αναφερθήκατε ότι δεν πρέπει να κάνω τον μεσάζοντα. Εγώ εξασφάλισα τα 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο. Εσείς δεν το κάνατε ποτέ επί δικών σας ημερών. Ο δε δικός σας νόμος δεν προέβλεπε τέτοια καν δυνατότητα αποζημίωσης σε περίπτωση που ο παραχωρισιούχος δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του. Μεσάζοντας λοιπόν, ή Πρωθυπουργός ο οποίος είχε κάθε διάθεση να συγκρουστεί με μια μεγάλη εταιρεία αναγκάζοντάς την να αναλάβει τις ευθύνες της. Εσείς, λοιπόν, κ. Τσίπρα γιατί τέτοια αγάπη για την Αττική Οδό; Γιατί καμία διάθεση να αναγνωρίσετε τις μεγάλες της ευθύνες. Ένα ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε. Και τέλος, επειδή για μια ακόμα φορά αναφερθήκατε σε δήθεν προσχηματική συγνώμη. Προτιμώ την συγνώμη με την ειλικρινή διάθεση αυτοκριτικής, έστω και εάν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί προσχηματική από την καμία συγνώμη που δεν ακούσαμε ποτέ από το δικό σας στόμα όταν είχατε 120 νεκρούς σε Μάτι και Μάντρα» , είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Θέλω να επισημάνω ότι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης τοποθετήθηκε με ασυνήθιστη εντιμότητα και ηθική. Ήρθε για να προσφέρει, δεν έψαχνε καριέρα, αξιοποιώντας την εμπειρία του. Έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι η Πολιτική Προστασία είναι εθνική υπόθεση και δεν έχουν χρώμα. Βιώσατε στο πετσί σας τις συνέπειες των εθνικών καταστροφών. Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη στη διαχείριση της Αττικής Οδού. Θα έπρεπε να κλείσει νωρίτερα. Το λέω ευθέως. Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει ο παραχωρησιούχος», ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Στο ζήτημα του χιονιού, θέλω να σας πως ότι κανείς μετεωρολόγος δεν πρόβλεψε τον όγκο στο κέντρο της Αθήνας. Το χιόνι έπεσε μεσημέρι, ενώ συνήθως πέφτει βράδυ, κανείς όμως δεν περίμενε μισό μέτρο στο κέντρο της Αθήνας και τα Βόρεια Προάστια. Δεν έχουμε τη δυνατότητα για τόσο ακριβείς προβλέψεις», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Αλ. Τσίπρας: Από ποιον θα αποζημιωθούν οι εγκλωβισμένοι στην Κατεχάκη και στη Μαραθώνος

Στις «προκλητικές αιχμές», όπως είπε, του κ. Μητσοτάκη «ότι εμείς υπερασπιζόμαστε μια ιδιωτική εταιρία, λέω ότι η κάθε ιδιωτική εταιρεία λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Έχει υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο, και δεν μπορεί, ιδίως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, να διαμεσολαβεί, προκειμένου να διαμορφώνει το πλαίσιο στο οποίο η εταιρεία θα ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις της», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Οφείλατε, αντί να τηλεφωνείτε στον πρόεδρο της συγκεκριμένης εταιρείας, που τυγχάνει και νομικός σύμβουλός σας, για να βρείτε φόρμουλα για την αποζημίωση, να μιλήσετε ευθέως για τις ευθύνες της και τις δικές σας και να αφήσετε τη νομική διαδικασία ανοιχτή για τους πολίτες. Η Ελλάδα έχει νόμους, δεν είμαστε τριτοκοσμική χώρα».

Επανερχόμενος στις συσκέψεις που έγιναν παρουσία περιφερειαρχών και υπουργών, ανέφερε ιδιαίτερα τον κ. Σκέρτσο λέγοντας ότι «άρα το Μαξίμου συντόνιζε στην ουσία» και επανέλαβε ότι είναι αδιανόητο να λέει η κυβέρνηση ότι «δεν είχατε καταγεγραμμένα πρακτικά».

Κλείνοντας τη δεύτερη παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σε δύσκολες στιγμές, στην κυβέρνησή μου, ανέλαβα την πολιτική ευθύνη, όχι μόνο τη συγνώμη, και παραιτήθηκαν υπουργοί. Όταν ζήτησα από τον τότε υπουργό Πολιτικής Προστασίας, που είχε παραιτηθεί το ίδιο βράδυ, να μείνει στη θέση του, ώστε να είμαστε ασφαλείς ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο έκτακτο γεγονός, την άλλη μέρα είπατε (κ. Μητσοτάκη) και με τουήτ ότι «δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη χωρίς παραιτήσεις».

«Θα πληρώσετε τώρα, με το ίδιο νόμισμα, τα δικά σας καμώματα, τη δική σας κριτική και στάση, που είχατε ως αντιπολίτευση. Εδώ είμαστε όλοι, και κρινόμαστε για το τι λέγαμε και τι πράτταμε», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κ. Μητσοτάκης: Η συγνώμη είναι αναγνώριση ότι κάτι δεν έγινε καλά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δεύτερη παρέμβασή του είπε πως «ήταν η συγκάλυψη και το ήθος και ύφος της δικής σας εξουσίας το οποίο στιγματίστηκε και ενεγράφη στη συνείδηση του ελληνικού λαού».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συγνώμη είναι αναγνώριση ότι κάτι δεν έγινε καλά. «Έγινε από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό. Είπα ξεκάθαρα τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα. Πιστεύω και σήμερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας στην επόμενη κρίση δεν θα λάβει τοις μετρητοίς τις διαβεβαιώσεις ότι δήθεν υπάρχουν τόσα εκχιονιστικά, ότι έχουν καύσιμα, ότι υπάρχει αλάτι. Θα το ψάξει περισσότερο, οφείλει να το κάνει γιατί αυτός είναι ο ρόλος και η δουλειά του», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «όταν ήρθαμε στα πράγματα δεν υπήρχε πολιτική προστασία στη χώρα». Στεγαζόταν, είπε, σε ένα κτίριο που θα ήταν το πρώτο που θα κατέρρεε σε ένα μεγάλο σεισμό. «Αυτή ήταν η πολιτική προστασία που μας παραδώσατε», συμπλήρωσε και σημείωσε πως έγινε μεγάλη προσπάθεια και από το Νίκο Χαρδαλιά. Πρόσθεσε πως σήμερα «έχουμε στη διάθεσή μας 1,7 δις ευρώ για να αποκτήσουμε υποδομές, τεχνογνωσία και διαδικασίες, να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι σε περίπτωση που βρεθούμε – είναι βέβαιο – αντιμέτωποι όχι μόνο με ακραία φαινόμενα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και επειδή είμαστε σεισμογενής χώρα».

Και συνέχισε: «Αυτή είναι η υποχρέωση που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό. Θα μάθουμε από τα λάθη μας όπως πάντα. Θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για μια πολιτική προστασία αντάξια των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Και από την πολύ ενδιαφέρουσα πρώτη συζήτηση οι πολίτες για ακόμα μια φορά μπορεί να έβγαλαν κάποια συμπεράσματα πώς αντιλαμβάνεστε εσείς και εγώ το ύφος και το ήθος της εξουσίας».

Στυλιανίδης: Η διαχείριση κρίσεων δεν γίνεται με γιουρούσια

«Ένα σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας λείπει, όπως λείπει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες διότι η κλιματική κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους» σημείωσε.

Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι υπήρχε σχέδιο αλλά δεν υλοποιήθηκε, εξαιτίας έλλειψης συντονισμού. «Η ασάφεια και η έλλειψη συντονισμού της κεντρικής κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν έχω διάθεση να συγκρουστώ με ιδιωτική εταιρεία αλλά ο πιο αδύναμος κρίκος ήταν η Αττική Οδός».

Καταλήγοντας, και απαντώντας στις επικρίσεις σχετικά με το πού ήταν ο ίδιος, ο υπουργός είπε: «Κάποιος ψάχνει τον Στυλιανίδη. Πού ήταν ο Στυλιανίδης έλεγαν εκείνο το βράδυ. Η διαχείριση κρίσεων δεν γίνεται ούτε με γιουρούσια και ο αυτοσχεδιασμός πάντα αποτυγχάνει. Ο Στυλιανίδης δεν θα κυκλοφορεί να βγάζει φωτογραφίες για τα social media. Προτιμώ να κάνω τη δουλειά μου. Όταν με κάλεσε ο πρωθυπουργός δεν μπορούσα να πω όχι. Δεν ήρθα εδώ με στόχο να εξαργυρώσω οτιδήποτε ούτε ήρθα στην Ελλάδα ως Μεσσίας. Ήρθα ως καλοπροαίρετος φιλοτιμος. Μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να στήσουμε μια αξιόπιστη πολιτική προστασία. Το έργο που ανέλαβα είναι δύσκολο έχω πλήρη συναίσθηση αυτού δεν είμαι αφελής. Λειτουργώ ανά πάσα στιγμή σε ναρκοπέδιο, έχω εμπειρία σε κρίσεις σε όλο τον κόσμο. Ξέρω καλά τι σημαίνει κρίση διαχείρισης φυσικών καταστροφών».

«Επιμένω ότι την ώρα της μάχης χρειάζεται ένα εθνικό συντονιστικό κέντρο, μια πλήρης και λειτουργική βάση δεδομένων, με πυραμιδική οργάνωση, ένα War Room», πρόσθεσε.

Ο κ. Στυλιανίδης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε συναίνεση, λέγοντας ότι η Πολιτική Προστασία είναι στόχος εθνικός που δεν έχει πολιτικό χρώμα:

«Να γίνει η Πολιτική Προστασία πρότυπο συνεννόησης, συνεργασίας και συναίνεσης».

«Το 2019 ο προκάτοχός μου, Νίκος Χαρδαλιάς, αναβάθμισε ουσιαστικά τον ρόλο της Πολιτικής Προστασίας. Η σύσταση αυτού του υπουργείου ήταν ιστορική απόφαση πρωθυπουργού», συνέχισε.

Δείτε σε απευθείας σύνδεση του ertnews.gr με τη Βουλή τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος